Nalewka szafranowa
: 2009-06-28, 17:21
Jakiś czas temu, podczas wymiany PW magas37 natchnął mnie do wykonania trunku na szafranie.
Ciekaw smaku popełniłem taki nalew.
Składniki:
1. 1.5 l alkoholu 38 %
2. 0.2 g szafranu (od skowrcu oczywiście)
3. 1.5 g suszonej skórki z limonki
4. 45 g cukru
Maceracja 9 dni (aż słupki szafranu straciły całkowicie kolor - stały białe i transparentne), potem filtracja.
Wrażenia: kolor piękny - kanarkowy idelane klarowny (zdjęcia nie ma, bo nie mam ciągle aparatu ), zapach mocno szafranowy - korzenny, smak też korzenny - szafranowy, lekka nuta cytrusowa w zapachu i smaku.
Ilość szafranu na tą ilość alkoholu to moim zdaniem ilośc max. , aromat i smak jest wyraźny.
Brakuje na pewno nie wielkiej ilości soku z limonki dla równowagi i za mała ilośc cukru - jak stwierdzili testerzy (mi to tak bardzo nie przeszkadza, bo lubię tez wytrawne trunki).
Trunek ogólnie ciekawy, wart kolejnych doświadczeń dla tych co lubią szafran i taki typ nalewek.
Nie wiem, czy następnym razem do kompozycji nie dodać kardamonu i goździk i zaprawkę z trawy cytrynowej.
Z czym wam się komponuje szafran?
Ciekaw smaku popełniłem taki nalew.
Składniki:
1. 1.5 l alkoholu 38 %
2. 0.2 g szafranu (od skowrcu oczywiście)
3. 1.5 g suszonej skórki z limonki
4. 45 g cukru
Maceracja 9 dni (aż słupki szafranu straciły całkowicie kolor - stały białe i transparentne), potem filtracja.
Wrażenia: kolor piękny - kanarkowy idelane klarowny (zdjęcia nie ma, bo nie mam ciągle aparatu ), zapach mocno szafranowy - korzenny, smak też korzenny - szafranowy, lekka nuta cytrusowa w zapachu i smaku.
Ilość szafranu na tą ilość alkoholu to moim zdaniem ilośc max. , aromat i smak jest wyraźny.
Brakuje na pewno nie wielkiej ilości soku z limonki dla równowagi i za mała ilośc cukru - jak stwierdzili testerzy (mi to tak bardzo nie przeszkadza, bo lubię tez wytrawne trunki).
Trunek ogólnie ciekawy, wart kolejnych doświadczeń dla tych co lubią szafran i taki typ nalewek.
Nie wiem, czy następnym razem do kompozycji nie dodać kardamonu i goździk i zaprawkę z trawy cytrynowej.
Z czym wam się komponuje szafran?