Nalewka z czeremchy
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
W 2005 roku kupiłem działkę na której wśród trawy był badylek 5 mm grubości i wysokości 30 cm. Ten badylek przetrwał jakoś do 2007r kiedy zacząłem na tej działce stawiać dom, a że przypominał jakiś kszaczek i róśł w lini ogrodzenia to nie został skoszony. Teraz jest to drzewo czeremchy o wysokości 4 m, (miałoby 6 m jak bym od 2008 nie ciłął ostro) z którego już trzeci rok mam owoce. Najpierw byłolitr, potem dwa, a teraz blisko 5 litrów dorodnych, słodko-cierpkich "czeresienek". Ubiegłe dwa lata owocki trafiały do ratafii, doskonale uzupełniając bukiet swoim aromatem i cierpkością.
W tym roku samodzielnie wypełniły pieciolitrową butllę, uzupełnione 400g cukru i spirytusem (wyrektyfikowanym z owoców). Dzisiaj po 4 dniach od nastawienia nie wytrzymałem i spróbowałem - smak jest zaj.....fajny na razie mało intesywny, zbyt słodki, ale zakładam że po 4 tygodniach intensywność wzroścnie i zabije aktualny pozorny nadmiar cukru.
W tym roku samodzielnie wypełniły pieciolitrową butllę, uzupełnione 400g cukru i spirytusem (wyrektyfikowanym z owoców). Dzisiaj po 4 dniach od nastawienia nie wytrzymałem i spróbowałem - smak jest zaj.....fajny na razie mało intesywny, zbyt słodki, ale zakładam że po 4 tygodniach intensywność wzroścnie i zabije aktualny pozorny nadmiar cukru.
Zerwałem wczoraj czeremchę. Dosypałem cukru.Dzisiaj nie dość ,że zaczęło fermentować to jeszcze sporo drobniutkich białych robali wyszło
Jutro szukam na innym drzewie i dodaję cukier i alkohol od razu.
Pzdr.
Jutro szukam na innym drzewie i dodaję cukier i alkohol od razu.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Zawsze daję najpierw alkohol a potem myślę o cukrze
Z biegiem czasu cukru coraz mniej daję do nalewek.
Z biegiem czasu cukru coraz mniej daję do nalewek.
Pozdrawiam
www.destylacja.com
www.destylacja.com
@olo69
Własnie z tego typu owocami ( jagoda , czarna porzeczka ) jest problem, gdy najpierw zasypuje się cukrem.
Można być prawie pewnym ,że sfermentuje.ponieważ skórka tych owoców jest bardzo twarda i nie pozwala penetrować wnętrze , a tam z kolei zaczynają się procesy fermentacyjne.
Dlatego jeśli najpierw zasypuje się cukrem - to zawsze rozbijam ( ugniatam ) owoce i w ten sposób eliminuje ryzyko fermentacji.
Mozna tez najpierw zalać spirytusem ( 60-70%) - ale w ten sposób następują innego rodzaju proces maceracji.
Chociaż są to różnice tak ulotne ,że dla kogoś kto nie jest az takim perfekcjonistą może nie mieć znaczenia...
Teraz jesli chodzi o rabactwo....
To wystarczy podobnie jak w malinach , czereśniach - zanurzyć na kilkanaście minut w wodzie i wszelkie robactwo wylezie.
W końcu te robactwo to nie jest az takie złe - to też są tylko dodatkowe proteiny- a tych nigdy dość
Własnie z tego typu owocami ( jagoda , czarna porzeczka ) jest problem, gdy najpierw zasypuje się cukrem.
Można być prawie pewnym ,że sfermentuje.ponieważ skórka tych owoców jest bardzo twarda i nie pozwala penetrować wnętrze , a tam z kolei zaczynają się procesy fermentacyjne.
Dlatego jeśli najpierw zasypuje się cukrem - to zawsze rozbijam ( ugniatam ) owoce i w ten sposób eliminuje ryzyko fermentacji.
Mozna tez najpierw zalać spirytusem ( 60-70%) - ale w ten sposób następują innego rodzaju proces maceracji.
Chociaż są to różnice tak ulotne ,że dla kogoś kto nie jest az takim perfekcjonistą może nie mieć znaczenia...
Teraz jesli chodzi o rabactwo....
To wystarczy podobnie jak w malinach , czereśniach - zanurzyć na kilkanaście minut w wodzie i wszelkie robactwo wylezie.
W końcu te robactwo to nie jest az takie złe - to też są tylko dodatkowe proteiny- a tych nigdy dość
Ostatnio zmieniony 2012-08-25, 17:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości