Nalewka z czeremchy

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2010-10-29, 09:54

Spróbuj te owoce rozcienczyc wodą, a następnie przedestylować tak jak owocówki. Dobrze też podzielić pogony na kilka "frakcji" bo być może w nich tkwi tajemnica aromatu dla czeremchy i wtedy dodając je uzyskasz poszukiwany efekt.

pzdr

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-10-29, 12:52

Nie trzeba rozcieńczać (a jeżeli już, to czystym spirytusem). Do gara można dodać męty ze zlewania lub filtracji. Nie jest tego zwykle wiele. Mieści się w szybkowarze o grubym dnie. Na małym ogniu nic się nie przypala a wydobywająsiępiękne aromaty. Oczywiście kolekcjonowane do wielu małych butelek i następnie mieszane wg upodobań.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2010-10-29, 13:59

cemik1 pisze:Nie trzeba rozcieńczać (a jeżeli już, to czystym spirytusem [...]
Nie do końca tak.
Można nie rozcienczać o ile dysponuje się takim grzaniem, które zapobiegnie przypaleniu dość gęstego wsadu. Rozcienczenie wodą ma właśnie na celu uniknięcie przypalenia. Przypominam, że są to owoce ponalewkowe, a więc ze sporą zawartością alkoholu (może nawet ok. 30%- 40%) i wzmacnianie tego spirytusem nie jest potrzebne.


pzdr

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-10-31, 11:31

Do nalewek zwykle stosujemy dobry spiryt, więc ja bym się nie bawił w kolumnę. :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-11-07, 22:48

Witam
No i jak tam czeremcha szanownych kolegów ?
Czy ktoś robił według mojego przepisu i jak smakowo produkt wyszedł ?

Mój produkt po roku czasu jest wyśmienity i polecam czeremchę na zimowe dni.

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2011-08-15, 19:21

Witam!
Czeremcha dojrzewa! Byłem przed chwilą oglądać swoją plantację ,pierwsze owoce już opadają.Piszę żeby przypomnieć bo z leśną różnie bywa,dlatego posadziłem przy miedzy i mam.

Keram
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2011-09-28, 10:02

Właśnie zlałem czeremchówkę nastawiona według przepisu Kolegi Krzysiek J. Fantastyczny migdałowy zapach. Co sadzicie o dodaniu do wiśniówki zamiast nalewu pestkowego? Czy ktoś próbował?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-09-28, 18:47

Mi by było szkoda mieszać z wiśniówką. A jak zmieszać to w niedużych porcjach i zobaczysz czy warto.
Robiłem też z przepisu kolegi Krzyśka J ,z tym że ja dodałem tylko połowę cukru z zalecanej porcji.
Nalewka jest tak dobra, że za długo nie postoi. Muszę trochę gdzieś schować, aby stwierdzić jak smakuje mocno dojrzała bo teraz ma dopiero pięć tygodni.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2011-09-28, 20:00

Ja mam roczną i muszę powiedzieć, że trochę za długo była trzymana na owocach (miesiąc).

W tym roku zrobiłem eksperyment. Jedna część była zalana tylko alkoholem, po tygodniu owoce zasypane cukrem. Druga, owoce zasypane cukrem i po tygodniu zalane alkoholem. Wszystkie proporcje jak w podstawowym przepisie.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-09-28, 20:52

@CK
Miesiąc trzymana na owocach wydaje Ci się za bardzo cierpka, migdałowa czy jeszcze coś innego?
Ja też trzymałem miesiąc i wydaje mi się rewelacyjna. Chyba że czym starsza tym będzie gorsza.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

mar66
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2011-03-25, 20:52

Post autor: mar66 » 2011-09-28, 22:35

A ja mam taki przepis na nalewkę z czeremchy którą robię od lat:
Po zerwaniu owoców muję i płukam,
Na każde kilio dodaję około 25 do 30 dkg cukru wsypuję w słój i stoi to jeden dzień,
Na drugi dzień zalewam to spirytusem 95% w ilości około 0,5 litr na kilogram
Po tygodniu zlewam i owoce zalewam wódką około 40 % w ilości około 1 litr na kilogram i trzymam trzy tygodnie - po tym czasie zlewam i łącze obydwa nalewy odczekuję tydzień i degustacja.
Najdłużej udało mi się utrzymać 1 butelkę przez rok czasu i praktycznie nie było odczuwalnej różnicy.
W tym roku będzie 8 literków i puszcze przez mujkę ultradźwiękową jestem ciekaw efektów bo wiśniówka wyśmienita.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-09-29, 07:38 przez mar66, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2011-09-29, 07:42

olo 69 pisze:za bardzo cierpka,migdałowa czy jeszcze coś innego?
Nieco za bardzo migdałowa. Ale nie żebym bardzo narzekał, ogólnie nalewka jest OK.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2011-10-04, 12:50

olo 69 pisze:Czeremchy już raczej nie nazrywasz.Ja zrywałem 4-5 tygodnie temu.
Ja widziałem 'swoje pole' pod koniec tygodnia i było jeszcze pełne. Ilość drzew czeremchy jest tak duża, że szpaków musiałby być cały dywizjon, żeby je ogołocić :D Niestety to trochę daleko od Płocka :wink:

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Post autor: Arqss » 2011-10-04, 22:23

Czeremchę zebrałem u mnie w okolicy, w lesie. Znalazłem tylko odmianę zwyczajną (podłużne liście). Po tygodniu zlałem alkohol z owoców. Zapach jest wyraźnie migdałowy (pestki?) ale dobrze rokuje:)

kukurydzianka
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2011-02-08, 09:30

Post autor: kukurydzianka » 2011-10-05, 09:22

to ja pisze: POD Nadwiślański

Ogródki pracownicze w Radziwiu
A coś dokładniej. Trzeba włazić do kogoś na działkę, czy jest ogólnie dostępne.Od strony wisły,radziwia,ronda,przystanku

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości