Nalewka z czeremchy
Nie trzeba rozcieńczać (a jeżeli już, to czystym spirytusem). Do gara można dodać męty ze zlewania lub filtracji. Nie jest tego zwykle wiele. Mieści się w szybkowarze o grubym dnie. Na małym ogniu nic się nie przypala a wydobywająsiępiękne aromaty. Oczywiście kolekcjonowane do wielu małych butelek i następnie mieszane wg upodobań.
Nie do końca tak.cemik1 pisze:Nie trzeba rozcieńczać (a jeżeli już, to czystym spirytusem [...]
Można nie rozcienczać o ile dysponuje się takim grzaniem, które zapobiegnie przypaleniu dość gęstego wsadu. Rozcienczenie wodą ma właśnie na celu uniknięcie przypalenia. Przypominam, że są to owoce ponalewkowe, a więc ze sporą zawartością alkoholu (może nawet ok. 30%- 40%) i wzmacnianie tego spirytusem nie jest potrzebne.
pzdr
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Mi by było szkoda mieszać z wiśniówką. A jak zmieszać to w niedużych porcjach i zobaczysz czy warto.
Robiłem też z przepisu kolegi Krzyśka J ,z tym że ja dodałem tylko połowę cukru z zalecanej porcji.
Nalewka jest tak dobra, że za długo nie postoi. Muszę trochę gdzieś schować, aby stwierdzić jak smakuje mocno dojrzała bo teraz ma dopiero pięć tygodni.
Pozdrawiam.
Robiłem też z przepisu kolegi Krzyśka J ,z tym że ja dodałem tylko połowę cukru z zalecanej porcji.
Nalewka jest tak dobra, że za długo nie postoi. Muszę trochę gdzieś schować, aby stwierdzić jak smakuje mocno dojrzała bo teraz ma dopiero pięć tygodni.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ja mam roczną i muszę powiedzieć, że trochę za długo była trzymana na owocach (miesiąc).
W tym roku zrobiłem eksperyment. Jedna część była zalana tylko alkoholem, po tygodniu owoce zasypane cukrem. Druga, owoce zasypane cukrem i po tygodniu zalane alkoholem. Wszystkie proporcje jak w podstawowym przepisie.
W tym roku zrobiłem eksperyment. Jedna część była zalana tylko alkoholem, po tygodniu owoce zasypane cukrem. Druga, owoce zasypane cukrem i po tygodniu zalane alkoholem. Wszystkie proporcje jak w podstawowym przepisie.
@CK
Miesiąc trzymana na owocach wydaje Ci się za bardzo cierpka, migdałowa czy jeszcze coś innego?
Ja też trzymałem miesiąc i wydaje mi się rewelacyjna. Chyba że czym starsza tym będzie gorsza.
Pozdrawiam.
Miesiąc trzymana na owocach wydaje Ci się za bardzo cierpka, migdałowa czy jeszcze coś innego?
Ja też trzymałem miesiąc i wydaje mi się rewelacyjna. Chyba że czym starsza tym będzie gorsza.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
A ja mam taki przepis na nalewkę z czeremchy którą robię od lat:
Po zerwaniu owoców muję i płukam,
Na każde kilio dodaję około 25 do 30 dkg cukru wsypuję w słój i stoi to jeden dzień,
Na drugi dzień zalewam to spirytusem 95% w ilości około 0,5 litr na kilogram
Po tygodniu zlewam i owoce zalewam wódką około 40 % w ilości około 1 litr na kilogram i trzymam trzy tygodnie - po tym czasie zlewam i łącze obydwa nalewy odczekuję tydzień i degustacja.
Najdłużej udało mi się utrzymać 1 butelkę przez rok czasu i praktycznie nie było odczuwalnej różnicy.
W tym roku będzie 8 literków i puszcze przez mujkę ultradźwiękową jestem ciekaw efektów bo wiśniówka wyśmienita.
Pozdrawiam
Po zerwaniu owoców muję i płukam,
Na każde kilio dodaję około 25 do 30 dkg cukru wsypuję w słój i stoi to jeden dzień,
Na drugi dzień zalewam to spirytusem 95% w ilości około 0,5 litr na kilogram
Po tygodniu zlewam i owoce zalewam wódką około 40 % w ilości około 1 litr na kilogram i trzymam trzy tygodnie - po tym czasie zlewam i łącze obydwa nalewy odczekuję tydzień i degustacja.
Najdłużej udało mi się utrzymać 1 butelkę przez rok czasu i praktycznie nie było odczuwalnej różnicy.
W tym roku będzie 8 literków i puszcze przez mujkę ultradźwiękową jestem ciekaw efektów bo wiśniówka wyśmienita.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-09-29, 07:38 przez mar66, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 10%
- Posty: 17
- Rejestracja: 2011-02-08, 09:30
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości