Nalewka z czeremchy
: 2009-08-20, 16:07
Teoria ;
owoce czeremchy – Prunus padus seu Prunus serotina
W naszych lasach występują dwa pospolite gatunki czeremchy: czeremcha pospolita Prunus padus Linne (Padus racemosa Gilibert = Cerasus padus Delarbre) oraz czeremcha amerykańska Prunus serotina Ehrhart (= Padus serotina (Ehrhart) Borkhausen Dostarczają cenne surowce lecznicze, mało popularne w Polsce: kora, pędy, liść, kwiat i owoc – Cortex, Frondes, Flos et Fructus Pruni padi (serotinae).
Czeremcha amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. U nas przybiera formę drzewa lub krzewu, do ok. 20 m wys. Toleruje gleby słabe, piaszczyste, dlatego występuje również w lasach suchych.
Czeremcha pospolita jest drzewem lub krzewem dorastającym do 15 m wys. Występuje w lasach wilgotnych oraz nad wodami (wzdłuż rzek, przy jeziorach). Na wilgotnych polach i łąkach tworzy charakterystyczne laski wraz z olchami i wierzbami.
Oba gatunki wydają cenne owoce, przy czym czeremcha amerykańska ma owoce większe i słodsze.
Owoce czeremchy – Fructus Pruni padi (serotinae) są zasobne w pektyny, cukry (do 7%) kwas jabłkowy, cytrynowy, askorbinowy (witamina C), rutynę, antocyjany, bioflawonoidy, glikozydy fenolowe i nitrylozydy (te ostatnie zgromadzone są głównie w nasionach owoców, nadają migdałowy zapach i smak), sole mineralne (żelazo, miedź), kwasy fenolowe i garbniki.
Owoce nadają się do sporządzania dżemu, konfitury, marmolady, syropu, wina i soku. Można je również suszyć i używać do sporządzania naparu, odwaru,
jako składnik herbatek aromatycznych ziołowo-owocowych
o charakterze profilaktyczno-leczniczym.
Nasion z owoców nie należy spożywać z uwagi na zawartość glikozydów cyjanogennych (nitrylozydów: prunazyna, amigdalina), które w wyniku hydrolizy uwalniają cyjanowodór (kwas pruski). Glikozydy cyjanogenne w małych ilościach działają leczniczo, działając wzmacniająco, pobudzająco, wykrztuśnie, rozkurczowo, żółciopędnie i antyseptycznie. W większych ilościach są toksyczne. Kora i świeże pędy czeremchy mogą zawierać nawet 2,5-3% glikozydów cyjanogennych; nasiona około 2,5-3%.
W trakcie robienia soków, marmolady, dżemu, czy konfitury należy od miąższu owoców oddzielić nasiona, np. poprzez przecieranie przez sito lub drobny durszlak po ugotowaniu.
W celu zakonserwowania przetworów z owocu czeremchy stosować pasteryzację lub wysokie stężenie cukru (1część przetworu na 1 część cukru), albo mieszanki cukru ze alkoholem (1 część owoców na 0,5 części cukru i 0,5 części alkoholu 40%). Polecam również dodać do przetworów kwasek cytrynowy w ilości 2 łyżek na 2 l danego wyrobu. Kwas cytrynowy będzie działał jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i podkreśli smak oraz aromat owoców czeremchy. Do syropu czeremchowego warto dodać rum (100 ml na 1 l), nieco goździków przyprawowych, gałkę, cynamon i wanilię (do smaku).
Sok z owoców można robić tradycyjnie lub za pomocą sokowirówki. Tradycyjny sposób polega na umyciu owoców, zalaniu wodą z dodatkiem części przewidzianego cukru. Owoce należy zalać taką ilością wody, aby były nią przykryte. Owoce poddaje się ogrzewaniu, zagotowuje, przykrywa pokrywką i pozostawia do następnego dnia. Uzyskany wyciąg odcedzić, a owoce ponownie zalać do połowy, zagotować, pognieść, przetrzeć przez sito i wygnieść, odzyskując jeszcze z nich sok. Następnie otrzymane wyciągi (soki) połączyć, dodać kwasek cytrynowy, cukier, ewentualnie alkohol i przyprawy.
Właściwości lecznicze przetworów z owoców czeremchy: odżywcze, wykrztuśne, przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne, tonizujące, odtruwające.
http://www.rozanski.cal.pl/?p=25
Nalewka z czeremchy ?
Czy ktoś to robił - proszę o sprawdzony przepis.
http://dyskusje.we-dwoje.pl/nalewka;z;c ... 39408.html
http://swimp.home.pl/forum/viewthread.p ... 790&page=2
http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=790
http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... 0&Itemid=1
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Czere ... jecia.html
Przepis :
1 kg owoców czeremchy;
- 1 l wódki 45% (jeśli lubimy mocniejszą, użyjmy wódki 60%);
- 10-15 dag cukru.
Przygotowanie:
Zrywamy tylko dojrzałe owoce, to znaczy lekko odchodzące od szypułek i miękkie. Owoce myjemy, osuszamy i pozostawiamy ułożone na płótnie w przewiewnym miejscu w temperaturze 15-17ºC na 2-3 dni. Jest to ważne, gdyż pozwala, aby wszystkie owoce równo dojrzały oraz pozbyły się goryczki i związków szkodliwych dla zdrowia.
Przebrane owoce kładziemy pojedynczo na płaskiej powierzchni i przy pomocy tarełki do ziemniaków przekłuwamy owoce (bo szybciej), wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Szczelnie zamykamy, potrząsamy mocno, aby cukier się rozpuścił i zosta-wiamy w ciemnym miejscu na 4-6 tygodni. Jednak nie dłużej, gdyż po tym czasie z pestek wydziela się kwas pruski i nalewka dostaje mocno migdałowego smaku. . Następnie filtruje-my, jeżeli zachodzi taka potrzeba, rozlewamy do butelek i mocno korkujemy. Nalewka jest gotowa po 5 miesiącach, albo trochę wcześniej, jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy. Naprawdę jest wyśmienita.
http://www.terierkowo.fora.pl/dom-i-ogr ... 6-795.html
Nalewka czeremchowa
Czeremchówka działa wzmacniająco, wykrztuśnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie, odtruwające i uspokajająco.
Składniki:
1 kg owoców czeremchy
1 l wódki
0,5 kg cukru.
Wykonanie:
Dojrzałe owoce czeremchy ułożyć na płótnie i pozostawić w przewiewnym miejscu w temperaturze 15-17 st.C na 3 dni. Potem przebrać, usunąć ogonki (nie pestkować), umyć. Wrzucić do słoja, wsypać cukier i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 miesiące. Następnie przefiltrować, zlać do butelek i dobrze zakorkować. Nalewka jest gotowa po 5 miesiącach.
http://www.cyberbaba.pl/content/view/1452/1/1/3/
CZEREMCHA: Zbliża się czas dojrzewania jagód czeremchy- zależy od regoionu wrzesień lub pażdziernik - przepis jakby na czasie. 1 kg jagód 1 litr spirytusu 70% 30 dkg cukru własciwie od 15 do 30 co kto lubi Umyte i wysuszone jagody wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem. Trzymać przez 6 tyg. w zaciemnionym miejscu. Po tym okresie zlać zalew i przetrzymać przez 4 tygodnie do sklarowania i gotowe do degustacji. Nie robiłem jeszcze tej nalewki więc o smaku i zapachu oraz koloru nie mam pojęcia o czym Kolegom uprzejmie donoszę.
DARZ BÓR CZEREMCHÓWKA WUJA GIENIA:
[glow=cyan]Czeremchę zbieramy pod koniec sierpnia.[/glow]
Musi być całkowicie dojrzała.
Owoce powinny być czarne i miękkie.
Trzy litry owocu czeremchy myjemy i zasypujemy jednym kilogramem cukru.
Słój lub butlę przykrywamy gazą.
Po 2 - 3 dniach przegotowujemy jeden litr wody,
schładzamy i letnią wodą zalewamy czeremchę.
Znów pojemnik przykrywamy gazą. Kilkakrotnie mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 3 - 4 dniach zalewamy całość dwoma litrami spirytusu i szczelnie zamykamy !. Odstawiamy na cztery tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie zlewamy pierwszą nalewkę do osobnego słoja i zakręcamy.
Z pozostałymi owocami postępujemy tak samo jak poprzednio i znów otrzymujemy nalewkę tylko znacznie mniej gęstą.
Obie nalewki mieszamy ze sobą i zlewamy po paru dniach do butelek.
I tak sobie może stać aż do zimy.
http://dziennik.lowiecki.pl/forum.php?f ... &numer=413
Według tego przepisu będę robił ? Co o tym myślicie.
owoce czeremchy – Prunus padus seu Prunus serotina
W naszych lasach występują dwa pospolite gatunki czeremchy: czeremcha pospolita Prunus padus Linne (Padus racemosa Gilibert = Cerasus padus Delarbre) oraz czeremcha amerykańska Prunus serotina Ehrhart (= Padus serotina (Ehrhart) Borkhausen Dostarczają cenne surowce lecznicze, mało popularne w Polsce: kora, pędy, liść, kwiat i owoc – Cortex, Frondes, Flos et Fructus Pruni padi (serotinae).
Czeremcha amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. U nas przybiera formę drzewa lub krzewu, do ok. 20 m wys. Toleruje gleby słabe, piaszczyste, dlatego występuje również w lasach suchych.
Czeremcha pospolita jest drzewem lub krzewem dorastającym do 15 m wys. Występuje w lasach wilgotnych oraz nad wodami (wzdłuż rzek, przy jeziorach). Na wilgotnych polach i łąkach tworzy charakterystyczne laski wraz z olchami i wierzbami.
Oba gatunki wydają cenne owoce, przy czym czeremcha amerykańska ma owoce większe i słodsze.
Owoce czeremchy – Fructus Pruni padi (serotinae) są zasobne w pektyny, cukry (do 7%) kwas jabłkowy, cytrynowy, askorbinowy (witamina C), rutynę, antocyjany, bioflawonoidy, glikozydy fenolowe i nitrylozydy (te ostatnie zgromadzone są głównie w nasionach owoców, nadają migdałowy zapach i smak), sole mineralne (żelazo, miedź), kwasy fenolowe i garbniki.
Owoce nadają się do sporządzania dżemu, konfitury, marmolady, syropu, wina i soku. Można je również suszyć i używać do sporządzania naparu, odwaru,
jako składnik herbatek aromatycznych ziołowo-owocowych
o charakterze profilaktyczno-leczniczym.
Nasion z owoców nie należy spożywać z uwagi na zawartość glikozydów cyjanogennych (nitrylozydów: prunazyna, amigdalina), które w wyniku hydrolizy uwalniają cyjanowodór (kwas pruski). Glikozydy cyjanogenne w małych ilościach działają leczniczo, działając wzmacniająco, pobudzająco, wykrztuśnie, rozkurczowo, żółciopędnie i antyseptycznie. W większych ilościach są toksyczne. Kora i świeże pędy czeremchy mogą zawierać nawet 2,5-3% glikozydów cyjanogennych; nasiona około 2,5-3%.
W trakcie robienia soków, marmolady, dżemu, czy konfitury należy od miąższu owoców oddzielić nasiona, np. poprzez przecieranie przez sito lub drobny durszlak po ugotowaniu.
W celu zakonserwowania przetworów z owocu czeremchy stosować pasteryzację lub wysokie stężenie cukru (1część przetworu na 1 część cukru), albo mieszanki cukru ze alkoholem (1 część owoców na 0,5 części cukru i 0,5 części alkoholu 40%). Polecam również dodać do przetworów kwasek cytrynowy w ilości 2 łyżek na 2 l danego wyrobu. Kwas cytrynowy będzie działał jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i podkreśli smak oraz aromat owoców czeremchy. Do syropu czeremchowego warto dodać rum (100 ml na 1 l), nieco goździków przyprawowych, gałkę, cynamon i wanilię (do smaku).
Sok z owoców można robić tradycyjnie lub za pomocą sokowirówki. Tradycyjny sposób polega na umyciu owoców, zalaniu wodą z dodatkiem części przewidzianego cukru. Owoce należy zalać taką ilością wody, aby były nią przykryte. Owoce poddaje się ogrzewaniu, zagotowuje, przykrywa pokrywką i pozostawia do następnego dnia. Uzyskany wyciąg odcedzić, a owoce ponownie zalać do połowy, zagotować, pognieść, przetrzeć przez sito i wygnieść, odzyskując jeszcze z nich sok. Następnie otrzymane wyciągi (soki) połączyć, dodać kwasek cytrynowy, cukier, ewentualnie alkohol i przyprawy.
Właściwości lecznicze przetworów z owoców czeremchy: odżywcze, wykrztuśne, przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne, tonizujące, odtruwające.
http://www.rozanski.cal.pl/?p=25
Nalewka z czeremchy ?
Czy ktoś to robił - proszę o sprawdzony przepis.
http://dyskusje.we-dwoje.pl/nalewka;z;c ... 39408.html
http://swimp.home.pl/forum/viewthread.p ... 790&page=2
http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=790
http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... 0&Itemid=1
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Czere ... jecia.html
Przepis :
1 kg owoców czeremchy;
- 1 l wódki 45% (jeśli lubimy mocniejszą, użyjmy wódki 60%);
- 10-15 dag cukru.
Przygotowanie:
Zrywamy tylko dojrzałe owoce, to znaczy lekko odchodzące od szypułek i miękkie. Owoce myjemy, osuszamy i pozostawiamy ułożone na płótnie w przewiewnym miejscu w temperaturze 15-17ºC na 2-3 dni. Jest to ważne, gdyż pozwala, aby wszystkie owoce równo dojrzały oraz pozbyły się goryczki i związków szkodliwych dla zdrowia.
Przebrane owoce kładziemy pojedynczo na płaskiej powierzchni i przy pomocy tarełki do ziemniaków przekłuwamy owoce (bo szybciej), wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Szczelnie zamykamy, potrząsamy mocno, aby cukier się rozpuścił i zosta-wiamy w ciemnym miejscu na 4-6 tygodni. Jednak nie dłużej, gdyż po tym czasie z pestek wydziela się kwas pruski i nalewka dostaje mocno migdałowego smaku. . Następnie filtruje-my, jeżeli zachodzi taka potrzeba, rozlewamy do butelek i mocno korkujemy. Nalewka jest gotowa po 5 miesiącach, albo trochę wcześniej, jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy. Naprawdę jest wyśmienita.
http://www.terierkowo.fora.pl/dom-i-ogr ... 6-795.html
Nalewka czeremchowa
Czeremchówka działa wzmacniająco, wykrztuśnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie, odtruwające i uspokajająco.
Składniki:
1 kg owoców czeremchy
1 l wódki
0,5 kg cukru.
Wykonanie:
Dojrzałe owoce czeremchy ułożyć na płótnie i pozostawić w przewiewnym miejscu w temperaturze 15-17 st.C na 3 dni. Potem przebrać, usunąć ogonki (nie pestkować), umyć. Wrzucić do słoja, wsypać cukier i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 miesiące. Następnie przefiltrować, zlać do butelek i dobrze zakorkować. Nalewka jest gotowa po 5 miesiącach.
http://www.cyberbaba.pl/content/view/1452/1/1/3/
CZEREMCHA: Zbliża się czas dojrzewania jagód czeremchy- zależy od regoionu wrzesień lub pażdziernik - przepis jakby na czasie. 1 kg jagód 1 litr spirytusu 70% 30 dkg cukru własciwie od 15 do 30 co kto lubi Umyte i wysuszone jagody wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem. Trzymać przez 6 tyg. w zaciemnionym miejscu. Po tym okresie zlać zalew i przetrzymać przez 4 tygodnie do sklarowania i gotowe do degustacji. Nie robiłem jeszcze tej nalewki więc o smaku i zapachu oraz koloru nie mam pojęcia o czym Kolegom uprzejmie donoszę.
DARZ BÓR CZEREMCHÓWKA WUJA GIENIA:
[glow=cyan]Czeremchę zbieramy pod koniec sierpnia.[/glow]
Musi być całkowicie dojrzała.
Owoce powinny być czarne i miękkie.
Trzy litry owocu czeremchy myjemy i zasypujemy jednym kilogramem cukru.
Słój lub butlę przykrywamy gazą.
Po 2 - 3 dniach przegotowujemy jeden litr wody,
schładzamy i letnią wodą zalewamy czeremchę.
Znów pojemnik przykrywamy gazą. Kilkakrotnie mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 3 - 4 dniach zalewamy całość dwoma litrami spirytusu i szczelnie zamykamy !. Odstawiamy na cztery tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie zlewamy pierwszą nalewkę do osobnego słoja i zakręcamy.
Z pozostałymi owocami postępujemy tak samo jak poprzednio i znów otrzymujemy nalewkę tylko znacznie mniej gęstą.
Obie nalewki mieszamy ze sobą i zlewamy po paru dniach do butelek.
I tak sobie może stać aż do zimy.
http://dziennik.lowiecki.pl/forum.php?f ... &numer=413
Według tego przepisu będę robił ? Co o tym myślicie.