Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2011-11-04, 07:10

Rozumie ,ze masz bardzo dobre intencje,ale idąc do wiejskiego stołu ,każdy się spodziewa jednak mocnego trunku i jednak tego drożdżowego posmaku,ale zawsze można zaskoczyć np posmakiem ryżowym :) Stół wiejski ma być atrakcją chwilową ,a nie zastępować stołu biesiadnego,więc nie może być za bardzo wyboru gatunków alkoholi,dlatego polecałbym bym umiar.

bnp

Post autor: bnp » 2011-11-04, 09:22

U mnie na wiejskim stole było kilkanaście litrów różnorakich trunków.
Były destylaty i nalewki.
Ludzie wiedzieli co się święci bo znali me zainteresowania. Gorzałkę wyżłopali w 2 h.
W rozmowach każdemu smakowało co innego. Jeden raczył się czystą żytnią drugiemu smakowała dębowa a 5 śliwowica. Furorę u kobiet zrobił krupnik zamojski.

Tak więc polecam postawić kilkanaście rodzajów trunków z etykietami.

pozdr

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-20, 12:22

Znalazłem coś takiego:

1 litr wyrobu
1,5-2 cm cukru (na dnie szklanki)-przepalić na złoty kolor na patelni i dolać 0,5 szklanki wody)
2 goździki
2 ziela angielskie
3 ziarnka pieprzu
1 paczka cukru waniliowego
4 śliwki suszone
wszystko rozgnieść w moździerzu (oprócz śliwek te kroimy)
pozostawić na 1-2 tygodni
raz dziennie wstrząsać
ilość cukru można regulować według upodobań

I jeszcze :

"... do butelki z samogonem wrzucic garść śliwek suszonych (broń Boże wędzone!) i miodu gryczanego (koniecznie gryczanego!!!) parę łyżek stołowych. i choć już po dwóch dniach spożywać można, zalecałbym jednak przynajmniej na 2 tygodnie odstawić, by się wszystkie smaki przegryzły razem. trunek będzie ciemny, a aromatyczny! miód sprawi, że początkowo mętny też będzie. klarownośc złapie po pewnym czasie..."

stasiek39
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2011-01-09, 22:04

Post autor: stasiek39 » 2012-05-02, 16:42

Witam po długiej przerwie (wyjazd za chlebem :) ) Od dwóch dni szukam po necie po swoich przepisach i nie moge znalezc zaprawki która kiedys robiłem były to bodajze 2 rodzaje esencji z lipy i melisy -strzelam teraz i z tego był zrobiony z cukrem karmel nie pamietam tylko dokladnie z czego był wywar moze ktos to ma lub da linka
Dobry bimber nigdy nie jest zły :)

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1406
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-05-03, 12:39

W moim przypadku wygląda to tak:
Destylacik ok. 50% traktuję na 30 dni przed śliwkami suszonymi kalifornijskimi w ilości 2-3 szt. na litr. Po tym okresie zlewam i filtruję. Ma piękny kolor, smak i zapach. Przy wiejskim stole nigdy nie zostanie ile by nie było. Co poniektórzy sponiewierają się niemiłosiernie i do oczepin są z głowy :mrgreen:
Załączniki
Śliwowica.JPG

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-05-03, 12:59

Witam!
Już od długiego czasu robię taki trunek, tylko dodaję więcej śliwek suszonych, oprócz tego laskę wanilii, esencję migdałową (spirytusową, nie olejową!) i czasem nieco cukru.
W najbliższej wersji dodałem do części napitku wędzonych śliwek własnej produkcji - na próbę.
Dojrzewa :mrgreen:
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-05-03, 13:10

@Astemio
No to czekamy na wyniki.Bo zawsze mnie intrygowało dodanie śliwek wędzonych.Tylko ,że miałem dostęp tylko do sklepowych.Od nich odrzucał mnie zapach i smak.Były po prostu niedojrzałe i kwaśne.A zapach nieciekawy.Przy dzisiejszych możliwościach spierałbym się czy one widziały wędzarnie, a jeśli już to czy były wędzone "jak Bozia przykazała".
Swojej roboty to mam tylko suszone.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1406
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-05-03, 13:34

Z tymi wędzonymi śliwkami to jak kto lubi. Ja nawet nie trawię kompotu z suszonych owoców, w którym przynajmniej jeden składnik był wędzony. Po takiej wędzonce to trzy dni odbija mi się beczką :mrgreen: Jest to kwestia gustu a z gustami jak wiadomo nie dyskutuje się :1st
W razie potrzeby dodaje parę kropel zaprawkę śliwowicy. To jest w pewnym stopniu namiastka migdałów i wanilii.

kaniowy
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2012-02-10, 21:52

Post autor: kaniowy » 2012-05-03, 14:15

drgranatt a jak przygotowujesz sam destylat na taki trunek jak w tej butli??

kaniowy
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2012-02-10, 21:52

Post autor: kaniowy » 2012-05-03, 21:32

Czyli to żaden bimber tylko dobrze zaprawiona wódeczka, tak?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6960
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-05-03, 22:12

Dostałem od kolegi Astemio śliwki wędzone, ale jak one są wędzone :slinka , zamykasz oczy i czujesz szynkę, kiełbasę, tak piękny zapach wędzonki, że musiałem ukryć je by nie zjeść wszystkich. Mam plan co do nich, ale muszę też uwędzić trochę śliwek na torfie, bo to inne zapachy i wtedy razem może dadzą mi to o czym myślę.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-05-03, 22:34

Ja ostatnio zrobiłem podobną wódeczkę tylko że śliwowicą to bym tego nie nazwał, jestem fanem dobrej śliwowicy i to jest profanacja z samej nazwy. Wódeczka owa smakowała wszystkim aż słychać było mlaskanie i mruczenie pod nosem jakie to dobre. Przepis to mój wynalazek (niekoniecznie). Bimber na gorzelnianych z kolumny 70%, zaprawka śliwowica beskidzka, śliwki suszone około 3 sztuki na litr bimbru i płatki dębu mocno palone, zostały mi jeszcze cztery butelki i nie dam ich ruszyć, sprawdzę smak po roku może wyjdzie z tego jakiś super specyjał.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-11, 10:15

Jakiś czas temu na PortenAbend mojej siostry czyli tłuczenie szkła i poczęstunek przedweselny dla sąsiadów zrobiłem na drożdżach Vodka Star cytrynówkę ,z tym ,że niechcąco skarmelizował mi się cukier na patelni wraz z sokiem z cytryn,kobietom bardzo smakowało-mimo,że mocne .Kumpela zapytała jak to zrobiłem -chyba chciała przepis na bimber-jej mąż od razu skapnął się co to.Podałęm jej tylko przepis jak zrobić cytrynówkę,jakoś trochę sie obawiałem podać 'przepis na destylat',dodam,że był w g mnie teraz dosyć kiepski bo tylko raz destylowany...Także dla pań jak najbardziej polecam cytrynówkę.
Trochę dziwię ,że powstał taki mit aby na stół weselny podawać ohydny bimber śmierdzący drożdżami babuni..Kiepski destylat łatwo zrobić,a wesele to uroczystość wyjątkowa więc powinny być na nim jak najlepsze wyroby,a dobry destylat jest smaczniejszy na ogół od czyszczonej perhydrolem wódki sklepowej,podam taki przykład,niedawno piliśmy na wyjeździe nad morze 60%nalewkę śliwkową,która to miał kolega,potem jak ona się skończyła sięgneliśmy po Krupnik sklepowy -ten neutralny smakowo-każdy wypił po kieliszku i stwierdziliśmy,ze to już nie to -gorycz i kwas,no i to był koniec impry :|
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-07-11, 18:24

JAk by były czyszczone perhydrolem to jeszcze pół biedy, bo jest baz zapachu i smaku gorzej jak robią to inną chemią

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2013-01-17, 08:53

Wiem że temat stary a trafiłem przez przypadek.
Robiłem na kilka wesel cytrynówkę Bodzia tylko zawsze staram się robić około 45% i już kilku "twardzieli" wynosili długo przed północą :)
Ludzie może i oczekują zapachu i smaku typowego bimbru i ten element zaskoczenia jest najlepszy. Byłem na weselu gdzie obok mojego stał też inny zwykły i po pierwszych próbach jednak mojego więcej schodziło. Czasem nawet była kolejka :P
Teraz kuzynce na wesele robię 15l takiego 60% bo jakoś tak się uparli na żurawinę i sami zaprawiają. A do tego 5l porterówki. I właśnie szukając przepisu trafiłem tu. Do tej pory robiłem z cukrem wanilinowym ale teraz upolowałem laskę wanilii więc szukam tego właściwego przepisu z miodem i goździkami.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości