Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-01-18, 23:53

mani51 pisze:Wiem że temat stary a trafiłem przez przypadek.
Robiłem na kilka wesel cytrynówkę Bodzia tylko zawsze staram się robić około 45% i już kilku "twardzieli" wynosili długo przed północą :)
To prawda.
Jest to trunek zdradliwy. Na swoich imieninach w lipcu zrobiłem spory kociołek tego napitku, a goście zaproszeni podchodzili z plastikowymi kubkami i lali do pełna i pili jak napitek. Wielu nawet stawiało swoją tezę, że słaby postawiłem trunek bardziej dla bab jak dla chłopa i się lekko śmiali. Ja piłem ostrożnie i delikatnie.

Jaki był efekt.
3 kobitki nocowały w ogródku na świeżym powietrzu i dwóch facetów zalanych w trupa. Na nocleg do domu nie zaprosiłem z racji, że za dużo na imprezie zjedli różnych dań i nie byli w stanie się poruszać do WC ;)

Noc była ciepła więc bez obaw mieli opiekę całodobową z mocną herbatą o 4 rano.

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 118
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-29, 14:42

Witam

Teraz przyszła moja kolej, mam czas do połowy września.
Chcę zrobić trunek o mocy 55% najlepiej lekko słodki, nie wytrawny, do dyspozycji mam orzechy włoskie i destylat z kolumny około 96% (a raczej dopiero będę miał).

Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis bardzo proszę.
Pierwszy pomysł to przepis @Pafcio, jako zaprawka. Ale zmartwiło mnie to że musi dojrzewać ponad 6 miesięcy :(

Gdzieś słyszałem że można zrobić sok z orzechów, pokrojone orzechy zasypać cukrem i poczekać aż puszczą sok. Taki sok użyć jako zaprawkę.

Ale potrzebuję najlepiej sprawdzonego przepisu, nie będę już miał drugiej szansy :(
Wszelka pomoc mile widziana.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-06-29, 17:55

Na 2,5 litra 45-50% dodać jedną paczkę suszonych śliwek kalifornijskich z Biedronki. Można spróbować dodatkowo zrobić identycznie ale z dodatkiem około 10 ziarenek dobrej kawy.
Ewentualnie śliwki plus pół laski wanilii plus kawałek 2 x 1 cm kory cynamonu.
Jak ktoś lubi słodsze, to delikatnie posłodzić do smaku. Tylko nie żałować śliwek, musi ich być naprawdę sporo.
Moim zdaniem wszelkie kombinacje na śliwkach suszonych dają najlepszy produkt.
Powinno postać około 3 miesiące - im starsze tym delikatniejsze.
Pzdr.
OLO 69

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2014-06-30, 11:33

Ważne. Nie należy stosować śliwek wędzonych!!!

misiek35
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-11-25, 16:42

Post autor: misiek35 » 2014-06-30, 21:42

Ja polecam przepalankę miałem u siebie i smakowało :1st
http://alkohole-domowe.com/forum/przepa ... -t287.html

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-06-30, 21:59

Przepis na przepalankę jest też u nas http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Robiłem nie raz i śmiało polecam.
Pzdr
OLO 69

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-07-09, 00:44

Przepalanka przepalanką, a ja mam przepis na zaprawkę z miasta Łodzi:
- sok z 5 cytryn
- 10 dkg kawy ziarnistej
- 1/2 kg śliwek suszonych
- 1 litr soku malinowego
- 20 dkg rodzynek
- "garść" suszonej mięty
Wszystko wrzucam do słoja 4,2l i zalewam destylatem 70%, macerują ok miesiąca często mieszając.
Wychodzi owocowa (babska) zaprawka.
Rozcieńczać max 40 % roztworem wody i spirolu, sprawdzone w praktyce :mrgreen:.
Ostatnio zmieniony 2014-07-09, 18:48 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 118
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-07-09, 20:39

zbyszko Nie ma cukru w przepisie?
I ile tego destylatu trzeba?
Jako zaprawka ile trzeba dać na 0.5l?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-07-09, 23:31

Litr kupnego soku malinowego typu "Łowicz" czy " Paola" jest wystarczająco słodki, a w oryginale było:
"1 lub 2 litry soku"
Jak dla mnie po dodaniu litra soku, słodyczy jest aż nadto.
I ile tego destylatu trzeba?
Nie bardzo kumam o co idzie ale jeżeli o napełnienie słoja to pewnie z 3,5 litra, może "deko" więcej. Nigdy nie wnikałem. Przecież ja nie lesgo :mrgreen:.
Na litr "gotowca daję 125 -150 ml zaprawki.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 118
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-07-10, 14:38

Dziękuję za wyjaśnienie, mam swoje maliny i pomyślałem o soku z sokownika, dlatego pytałem o cukier.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2014-07-16, 01:01

Z sokownika powstaje mieszanina soku, cukru i wody, najlepiej świeże maliny zasypać cukrem i odstawić na dwa, trzy tygodnie- taki sok to jest sok :slinka
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 61gaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Choji
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-04-18, 10:04

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Post autor: Choji » 2021-12-13, 23:03

Na wiejski stół ma być przede wszystkim mocne 50-60%. Ludzie przy nim oczekują silnych wrażeń. W drugiej kolejności ważne jest to, czy jest to zwykły bimber, czy lepszy destylat. Jak mamy w miarę czysty wyrób z kolumny, można zaprawić cytryną i miodem lub inną zaprawką (tylko bez przesady). Lekko trąconym weselnikom nie będzie to przeszkadzać. Czasami jest tak, że zbyt czysty destylat może nabrać lekkich walorów bimbrowych od samej beczki weselnej, która wcześniej niejednym smrodkiem nasiąkła.

Dudasz
60%
60%
Posty: 260
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Post autor: Dudasz » 2021-12-14, 14:19

Witam.


Pozdrawiam,
Dudasz. :jude
Załączniki
b3298f9580ab_compress56.jpg

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6960
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Post autor: magas » 2021-12-15, 21:20

Dla rozładowania złej krwi https://www.youtube.com/watch?v=WeYsTmIzjkw

michal278
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Post autor: michal278 » 2021-12-16, 11:14

Nie wiem czy na tym czy białym forum było gdzieś o szybkich przepisach i były przepisy na 3 szybkie wódeczki w tym z karmelu. Może ktoś ma linka do tematu


Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka



ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość