Przepis - wódeczka na wiejski stół.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-08-29, 21:56

jak juz ten bimber pachnie pomarańczami to moze pójść w tą stronę i dodać do niego wycisniety sok z cytryny oraz miodu naturalnego najlepiej ostrego. W zalezności od ilości dodanych składników uzyskuje się bardziej lub mniej słodką wódeczkę o bardzo przyjemnym smaku. Można także do tego w niewielkiej ilości wody zagotować przyprawy w ilości wg uznania (goździki, cynamon, wanilię, imbir) i dodać do tej miodóweczki. Uzyska sie na pewno bardzo przyjemna wódeczkę, a dodane składniki przykryją bimbrowatą przeszłość wybryku.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-08-31, 00:37

Ja bym to tak zostawił jak jest. Ewentualnie jak naprade zapodaje drożdżami, to cześć przegonił na kolumine, i wymieszał.
Skoro stół wiejski tradycyjny to DROŻDŹE BABUNI muszą być odczywalne.
Tak by świrzak się cieszył, że pije bimer, a znawca który kiedys pędził, że dobrze komuś wyszedł.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-08-31, 11:34

o tym samym mowilem. nikt nie bedzie likierow na weselu pil, zeby ze zlota byl. ludzie oczekuja smierdzacego bimbru!

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-08-31, 15:07

Na wiejski stół ma być przede wszystkim mocne 50-60%. Ludzie przy nim oczekują silnych wrażeń. W drugiej kolejności ważne jest to, czy jest to zwykły bimber, czy lepszy destylat. Jak mamy w miarę czysty wyrób z kolumny, można zaprawić cytryną i miodem lub inną zaprawką (tylko bez przesady). Lekko trąconym weselnikom nie będzie to przeszkadzać. Czasami jest tak, że zbyt czysty destylat może nabrać lekkich walorów bimbrowych od samej beczki weselnej, która wcześniej niejednym smrodkiem nasiąkła.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-03, 09:35

@Koledzy przyszedł i na mnie czas... Póki co sie cieszę, ale zapewne okaże się po całej zabawie co to będzie, ,można by rzec " Z małżeństwem jest jak ze sraczką - tylko na początku jest ciepło" :mrgreen:
BIORĘ ŚLUB w Sierpniu 2012 :oops

Więc kiedy jak nie teraz zabrać się za zestawienie czegoś co zaskoczy nie jednego "cwaniaka" :twisted:

Mam beczółkę dębową 13L i już moczę klepki winem, raz spróbowałem tego winka i masakra.. drewanine ze szkoda gadać..

No ale nie w tym rzecz: Na razie wchodzi w grę tylko cukier, bo dopiero zobaczę jak pójdzie ze zbożem.

Myślę, że ze 30 Literków wystarczy dla 20 chłopa którzy nie będą się bali spróbować:)

W zamyśle mam coś gatunkowego wytrawnego:
1). Jarzębiak wg. Cieślaka na dwuletnich wysuszonych przeze mnie jarzębinkach które jeszcze siedzą niewykorzystane
2) Przepalanka wg. Cieślaka wersja z koniakiem
3) Może cytrynóweczka Bodzia w gąsiorku obok dla płci pięknej

Jak wiecie takie rzeczy muszą poleżeć, więc proszę o radę co poradzić na "wiejski stół", kiełbaski też sam ukręcę, więc pozostaje kwestia Alkoholu który będzie długo wspominany:).

Help me;) :1st
Ostatnio zmieniony 2011-11-03, 09:54 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-11-03, 09:50

zwyczajny pisze: [...] 3) Może cytrynóweczka Bodzia w gąsiorku obok dla płci pięknej[...]
Ta cytrynówka (według wersji 2) sprawdza się znakomicie i ....... bynajmniej nie tylko dla płci pięknej.
:lol:

pzdr

furman

Post autor: furman » 2011-11-03, 09:57

Przepalanka wg. Cieślaka tez jest :slinka. Ale jak spróbowałem od forumowego kolegi rocznego Jarzębiaku to łohoho :1st

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Post autor: Arqss » 2011-11-03, 10:17

Ja "Bodziową cytrynówkę" wzbogacam o miód wielokwiatowy i wychodzi 'niebo w gębie' absolutny faworyt na wszystkich imprezach rodzinnych, szczególnie wśród kobiet:)

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-03, 10:31

No właśnie jarzębinka jest jedną z lepszych wytrawnych jakie udało mi się zrobić dlatego wiem, że może być klasa.. Niestety bez spirytusu jarzębinowego,ale można ją urozmaicić lepszym koniakiem:)

Dalej czekam na wskazówki ew. przepisy;D.
XXX

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-11-03, 17:59

Dodaj płatki dębu.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-11-03, 18:05

Myślę że do beki będą zbędne. Chyba że beczka bardzo wysłużona i już nic nie oddaje. Ale skoro wino z tej beczki to drewutnia, to myślę jak wyżej. :)
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-03, 18:27

Drewutnia jak sto pięćdziesiąt. nigdy nie używana a stoi z 10 lat więc w końcu się przyda..

To Jarzębinka, czy przepalanka??..
Może coś innego?
XXX

1

Post autor: 1 » 2011-11-03, 19:00

@zwyczajny
Gratulacje, na razie za odwagę.

Nie bój się zboża, bo warto - i żadna to filzofia.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-11-03, 23:35

Temat ciekawy, aczkolwiek rodzi się pytanie:
czy to ma być "wiejski stół" czy "miejski stół", a to zależy od gości których zamierzasz zaprosić.
Z własnego doświadczenia powiem Ci że ludziska ze wsi spodziewają się wysokoprocentowej zawartości owej beczki z drożdżowym posmakiem. Natomiast mieszczuch jest święcie przekonany że w beczułce będzie to powyższe (mocne i śmierdzące), a tam niespodzianka - czysty 45% destylat lekko zaprawiony (osłodzony) i wchodzi że ho ho.

Aaaaaaaaaaaaa zboża też się nie bój, w razie "W" dowieziemy :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Na wesele oczywiście :mrgreen: .
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-04, 04:07

W nocy podczas snu mnie oświeciło i dorobie troche krupnika coby obok cytrynówki stał :mrgreen:

przy takim arsenale to kielbasa bedzie niepotrzebna :drunk
XXX

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości