Zmętnienie destylatu po rozcieńczeniu.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Cucta
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2006-06-06, 15:40

Zmętnienie destylatu po rozcieńczeniu.

Post autor: Cucta » 2006-06-18, 23:27

Siema,
przytrafiła mi się przykrość : rozrobiłem wypęd 80 % do 40 % wodą mineralną i zrobił się prawie biały....co za obciach :evil: ....zdaje się,że to z powodu tych minerałów nieszczęsnych ?
Czy trzeba rozrabiać wodą destylowaną...?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-06-19, 01:45

Było o tym sporo na Oliwce. Musisz rozcienczać wodą destylowaną, z filtra odwróconej osmozy albo z wody źródlanej zawierającej znikome ilości minerałów.

Albo używać czystego spirytusu - nie powinien zmętnieć z żadną wodą. Ale może lepiej, żeby jakiś chemik zrobił tu mały wykład na ten temat. Taki wyciąg z tego, co było na Oliwce.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-06-19, 05:15

Nie tylko na oliwce, całkiem niedawno był temat ze szczapkami dębowymi - podobno wyciągają zanieczyszczenia - możesz też puścić jeszcze raz na kolumne, ale tym razem nie możesz być tak pazerny i wylać do zlewu więcej przed- i pogonów, no i jeszcze masz możliwość wyczyszczenia chemicznego (soda, perhydrol, węgiel), a później i tak na kolumne. Co do wody to faktycznie jeżeli bedzie nieskazitelnie czysta będzie bezbarwna wódka, ale jeżeli będzie nieskazitelnie czysty spirytus, to już jakość wody jez bez znaczenia bo i tak będzie kryształ.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-06-19, 10:42

Nie negując potrzeby stosowania jak najczystszej wody, dodam, że mój problem ze zmętnieniem destylatu zmniejszył się prawie do zera po przejściu na dłuższą kolumnę. Jakość spirytusu ma więc także zasadnicze znacznie. Zwiększyłem też trochę ilości przed- i pogonów w stosunku do poprzednich destylacji. Woda do rozcieńczania, którą najczęściej stosuje, to najtańsza niegazowana 5 litrowa z Biedronki.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-06-19, 15:51

@Tofi > Nie tylko na oliwce, całkiem niedawno był temat ze szczapkami dębowymi - podobno wyciągają zanieczyszczenia<

Potwierdzam :wink:
Przytrafiło mi się zmętnienie i po leżakowaniu z łupkami się wyklarowało.
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-06-19, 16:15

Zmętnienia mogą być również wynikiem obecność w alkoholu rozpuszczalnych w nim związków organicznych, które to mogą pochodzi z naszej aparaturki jeśli np. nie sprawdziliśmy wcześniej wszystkich wężyków i uszczelek tam zastosowanych.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-06-19, 16:24

Citizen Kane pisze:Woda do rozcieńczania, którą najczęściej stosuje, to najtańsza niegazowana 5 litrowa z Biedronki.
czyżby "OAZA" ??? :shock:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-06-19, 16:33

Minerały zawarte w wodzie mogą mieć jedynie pośredni wpływ na zmętnienie, poprostu powodują że wszystkie zw rozpuszczone w naszym spirytusie wytrącają się prawie w 100%. Dla przykładu zmętnienie może być spowodowane dodatkami do silikonów uniwersalnych(tych najtańszych) będą się one powoli rozpuszczały przy każdej destylacji. Aby sprawdzić wszystkie syntetyczne środki użyte w aparaturze jak np. silikony, uszczelki gumowe, taśmy uszczelniające, wężyki, należy niewielkie próbki gotować przez 5 min w spirytusie rektyfikowanym zakupionym w sklepie a następnie rozcienczyć próbę wodą z kranu do 20 - 40% nie powinno wystąpić jakiekolwiek zmętnienie roztwór powinien pozostać krystalicznie czysty.
Dla pocieszenia mogę powiedzieć że prawie wszystkie te zw. powodujące zmętnienie adsorbują się bardzo dobrze na węglu aktywnym
I to już chyba wszystko. :idea:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-06-22, 19:21

Podsumowanie, na podstawie Oliwki, kwestii mętnienia alkoholu po rozcieńczeniu wodą.

:arrow: Co powoduje mętnienie

- minerały
- a właściwe nie rozpuszczalne związki wapnia, które powstają podczas reakcji fuzli ze związkami wapnia znajdującymi się w wodzie.
- obecność w destylacie przedgonu (i zapewne pogonu też)

:arrow: Co robić aby nie robiło się mętne / usunąć zmętnienie

- filtracja węglem - najlepiej rozwiązuje problem
- mieszanie spirytusu w wodą destylowaną lub pochodzącą z filtra odwróconej osmozy
- ograniczenie zawartości szczególnie przed- i pogonów
- bardzo wolna, powtarzana nawet kilkukrotnie filtracja

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-06-22, 23:28

Co do tego reagowanie fuzli ze zw. wapnia to wątpie aby było to możliwe. Jak już pisałem zmętnienie występuje raczej z powodu nierozpuszczalności pewnych zw w wodzie. Rozpuszczają się one w alkocholu o stężeniu około 90% po dodaniu wody tracą prawie całkowicie rozpuszczalność. Zwykle przy zastosowaniu jakiejkolwiek kolumny niemożliwe jest jednak przedostanie się zw trudnorozpuszczalnych w wodzie z zacieru do destylatu i w takim przypadku zmętnienie wywołane jest przez zw z naszej aparatury które to są lotne z parami etanolu. Np. zrobiliśmy uszczelkę z silikonu którego wcześniej nie sprawdziliśmy i w konsekwencji niewielkie ilości lotnych substancji pod wpływem gorących par mogą się z tej uszczelki ulatniać przez "wiele litrów destylatu" możemy przepuścić 20l spirytu a dalej będzie się robił mętny.
Każdą część aparatury (poza szkłem i ko) należy tak jak już pisałem najpierw sprawdzić gotując próbkę min 5 min w spirytusie a następnie rozcienczając ten spirytus 3krotnie większą ilością wody (zmętnienie oznacza że dany materiał się nie nadaje).
Jak sprwdzić już gotową kolumnę czy nie powoduje zmętnień :?:
To proste bierzemy 0,5l spirytusu z polmosu rozcienczamy wodą i destylujemy następnie destylat rozcienczamy wodą i jeśli wystąpi zmętnienie to coś w naszym sprzęcie skopaliśmy :cry:

Materiały które się nie nadają to np: węże z pcv, węże igielitowe, korki z białej gumy jak np biowinu, spora część z dostępnych na rynku silikonów(każdy bezwarunkowo należy sprawdzić, a kupować tylko te które mają na opakowaniu silikon 100% i odporność termiczną powyżej 150oC) i wiele tym podobnych.

Materiały które się nadają: silikon(jaki patrz wyżej), teflon w każdej postaci pod warunkiem że bez domieszek(jeden z najlepszych dla nas materiałów syntetycznych łatwiej wymienić na co nie jest odporny niż to na co jest), wbrew pozorom PET również jest odporny na alkohol, PP i PE(teoretycznie nie testowałem prawdopodobnie ograniczona odporność na wrzący etanol).

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-06-23, 01:38

Chemiku
Napisałeś:

"Jak już pisałem zmętnienie występuje raczej z powodu nierozpuszczalności pewnych zw w wodzie. Rozpuszczają się one w alkocholu o stężeniu około 90% po dodaniu wody tracą prawie całkowicie rozpuszczalność."

To jak wyjaśnić fenomen niemętnienia roztworu przy użyciu czystej wody (załóżmy, że poniżej 30ppm - tyle mają wody górskich strumieni w Górach Bialskich i nieco mniej woda z filtra odwr. osmozy). Jeśli bimber zawierałby związki nierozpuszczalne w wodzie, mętniałby po rozcieńczeniu każdą wodą, a nie tylko zmineralizowaną. :idea: Wziąłeś to pod uwagę?

Także moim skromnym zdaniem jakieś reakcje tam zachodzą. Jakie? Nie wiem. Ale coś tam się musi dziać.

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-06-23, 03:28

Tak wziąłem to pod uwagę tu również zmętnienie nie wynika z reakcji ze zw zawartymi w wodzie (poza nielicznymi wyjątkami żeby nie było) następuje tak zwany efekt wysolenia roztworu tzn że wszelkie sole zawarte w wodzie dodatkowo zmniejszają rozpuszczalność innych związków. Dobrym przykładem może być tutaj anilina czyli taka tłusto pomarańczowa substancja częściowo rozpuszczalna w wodzie, gdy do takiego jednorodnego roztworu aniliny z wodą dosypiemy soli kuchennej to anilina wypłynie tak jak tłuszcz na wodzie chociaż była całkowicie rozpuszczona przed dodaniem soli. Owszem reakcje ze zw mineralnymi zawartymi w wodzie mogą czasami zachodzić ale nie są to reakcje fuzli czyli wyższych alkoholi, musiały by się tam znaleść jakieś inne związki i tu może być kwestia tego kto co wrzuca do zacieru :twisted:

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-06-23, 06:48

To co napisał CK to jest esencja sprawy i na tym ten wątek powinien zostać zamknięty.
@chemik student
Z całym szacunkiem kolego po fachu ale piszesz bzdury i jeszcze próbujesz je ubierać w teorię - efakt wysolenia, anilina - na prawdę nie wiem o co ci chodzi. Jakie są twoje doświadczenia: ile zrobiłeś rektyfikacji, na jakim sprzęcie, ile razy rozcieńczałeś i czym, filtrowałeś, stosowałeś węgiel itd. Truizmem jest, że do budowy aparatury używamy materiałów odpornych na warunki destylacji.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-06-23, 13:06

Jak o anilinie nie słyszałeś to trudno bo to był tylko taki przykład oczywiście że aniliny w destylacie nie ma, a synteze aniliny robiłem jakieś pół roku temu więc wiem jak to działa. Destylacje z rektyfikacją robiłem na sprzęcie laboratoryjnym i nigdy nie mętniało :D .
Mój sprzęt cały czas składam a w tym czasie używam garnka z chłodnicą, a destylat przepuszczam przez węgiel(czyli używam) kilka krotnie oczyszczałem destylat przed kolejną destylacją chemicznie tak jak to już było omawiane. Ile destylacji wykonałem to nie wiem bo nie liczyłem, w tej chwili dochodzi mi 40l zacieru a kolejne już jest wstawione. Mój znajomy 60 letni facet destyluje z kolei zacier z róży na sprzęcie typu kanka i miedziana chłodnica, destyluje 2 razy nie używa węgla ani kolumny a wychodzi mu bardzo dobry i nie mętniejący destylat :mrgreen:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-06-23, 14:24

Nie wiem czy warto kończyć, bo wydaje mi się, że bardziej gdybamy w temacie...

Ciekawy przypadek z Homedistiller. Gość rozcieńczył spirytus do 60%, spowodowało to lekkie zmętnienie. Przepuścił alkohol przez węgiel i w efekcie oczywiście otrzymał kryształ. Rozcieńczył to, do konsumpcyjnej wartości 40% i alkohol powtórnie przybrał mleczne zabarwienie, ale jego intensywność była większa niż za pierwszym razem. To zmętnienie również zlikwidował przez filtrację węglem. Destylat pochodził z aparatu typu pot still (dwukrotna destylacja), za pierwszym i drugim razem do rozcieńczania została użyta ta sama woda ("Nobles Pure Water").

Przyczyn takiego stanu rzeczy w odpowiedziach się nie doczekał (poza jedną - ogony). Rady na zmętnienie, które otrzymał to oczywiście destylowana woda, filtracja przez papierowy filtr do kawy i ewentualne rozcieńczanie od razu do docelowego procentu, aby uniknąć podwójnego filtrowania węglem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 76 gości