Znalazłem na naszym forum nie w temacie coś takiego i pozwoliłem sobie na wklejenie tego cytatu.
Kilka zdjęć dzikiego bzu :bimbimbim pisze:Witam,
nalewka z czarnego bzu jest bardzo prosta 1:1
1kg owoców czarnego bzu i 1litr bimberku 70%. Owoce trzeba lekko pognieść i zalać 70% urobkiem. Mieszamy tym raz dziennie albo jak się nam przypomni. Po czterech tygodniach zlewamy z nad osadu nalew i najlepiej od razu przefiltrować przez filtr papierowy od kawy. Bardzo dobrze się filtruje taki nalew kiedy jest jeszcze niesłodki.
Pozostałe owoce zasypujemy 300g cukru i czekamy tydzień jak się rozpuści mieszając codziennie. Po tygodniu zlewamy syrop znad owoców i dodajemy do wcześniej zlanego nalewu. Później już tylko zlewanie i filtrowanie jak się zbierze na dnie osad. Niestety taka nalewka nie jest od razu dobra, trzeba czekać minimum rok ąż dojrzeje a jeszcze lepirj dłużej robiąc nową. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek 30% z innymi nalewkami np. z czarną porzeczką.
Gdy nalewka jest dla nas niezbyt słodka dosładzamy syropem cukrowym do smaku.
UWAGA
Nirdojżałe owoce czarnego bzu są szkodliwe dla zdrowia a sraczka murowana. Jak poznać czy owoce są dobre? W czasie płukania jagód wszystkie pływające po wierzchu owoce wywalamy do kosza, te które utonęły i leżą na dnie naczynia są w porządku.
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Bez/C ... jecia.html
NALEWKA Z CZARNEGO BZU
Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
1 l spirytusu 95%
1 szklanka koniaku
syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody)
5 goździków, kawałek cynamonu, otarta skórka z 1 cytryny
Sposób wykonania:
Ponieważ owoce czarnego bzu dojrzewają nierównomiernie należy poczekać, aż dojrzeją całkowicie, a nawet lekko przywiędną.
Dojrzałe owoce pozbawić szypułek, oczyścić, przemyć na sicie i osączyć. Zalać koniakiem i spirytusem, postawić na słońcu na dwa tygodnie co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie dolać ostudzony syrop zagotowany z przyprawami.
Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać 2-3 miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Kolor nalewki jest czarno fioletowy.
Dobrze dojrzałe owoce nie zawierają substancji szkodliwych.
Owoce mają działanie napotne i lekko przeczyszczające. Oczyszczają również organizm, odtruwając go z toksyn.
Inny przepis na nalewkę :
owoce czarnego bzu 1,5 kg
cukier 1 kg sok z 1 cytryny
kawałek cynamonu 10 cm
goździki 3 szt
laska wanilii 1/4 szt
woda mineralna 2 litry
wino gronowe białe - wytrawne 0,5 litra
wódka 80% ze spirytusu 1 litr
Nalewka - odtruwa organizm, ułatwia też trawienie. Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę pomiędzy posiłkami.
Etapy przygotowania
Do garnka włożyć owoce bzu przebrane, umyte i osuszone, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię.
Zalać wodą, dodać wino.
Wszystko dobrze wymieszać.
Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia.
Przefiltrować przez woreczek płócienny lub kawałek płótna.
Dodać 1 litr wódki ze spirytusu.
Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Na dwa miesiące postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.
Owoce bzu czarnego/Sumbucus nigra/ TYLKO CZARNE I DOJRZAŁE bo jeśli w kiści trafiają sie zielone to nararzamy się na zatrucie SUMBUNIGRYNĄ,która rozkłada sie w przewodzie pokarmowym do kwasu pruskiego i perturbację żołądkowe nawet z wyprodukowanego wina.
Czy ktoś ma jeszcze inny swój wypróbowany przepis ?