Jak skutecznie i na długo sklarować/przefiltrować nalewkę?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
artis-firma
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2009-08-22, 07:31

Jak skutecznie i na długo sklarować/przefiltrować nalewkę?

Post autor: artis-firma » 2009-09-26, 14:49

Witam.
Szukałem w kilu miejscach na forum i nie znalazłem więc założyłem nowy temat.
Otóż do mojej pseudo śliwowicy wrzuciłem garść śliwek suszonych, rodzynek i prażonych płatków dębowych. Teraz zlałem przez pończochę (nową :wink: ) no i co jest to łatwo się domyślić - zamulona ciecz. Wiem, że można przefiltrować przez filtr do kawy. Tak robiłem gdy filtrowałem maliny zalane spirytusem. Było ok, jednak po kilku tygodniach na wysokości do połowy butelki od dna pojawiła się zawiesista chmura półprzezroczystego osadu :cry: Chciałbym teraz tego uniknąć i zrobić tą filtrację raz a dobrze i skutecznie. Więc filtr do kawy chyba odpada... Co myślicie na napchaniu wacikami kosmetycznymi rurki szklanej do filtrowania węglem aktywnym -tak do połowy (około 20 cm) i wlewaniu w wolną przestrzeń nalewki? Będzie to dobre i na zawsze? ;) A może środkami, którymi klaruje się wina?
Może macie jakieś inne metody na pozbycie się takich nalewkowych mgieł?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1623
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-09-26, 14:56

Witam, ja jestem na etapie nastawiania nalewek - z pigwowca, żurawiny - czekam na owoce. Jak przyjdzie czas to chcę poddać to działaniu turbo klaru - o bentonicie nie myślę z uwagi że jest wyczuwalny ziemisty posmak i mogą być 'wtrącenia '.
Myślę też o zastosowaniu worka do filtracji - a raczej jego 'części " ale o gradiencie 0,1 - 1 mikrona wykonany z podwójnej tkaniny jakby worek w worku - jak będą efekty to opisze.

pozdrawiam
98%

bnp

Post autor: bnp » 2009-09-26, 16:26

- w nalewkach ~ 40% działa pektopol
- zolem krzemionkowym klarowałem skutecznie, jednak nalewka musi mieć pH kwaśne
- bentonit klaruje ale daje posmaczek
- można też klarować miodem - na litr ok 100ml miodu a później buteleczkę w gorącą wodę
- dobrze też klaruje czas a także ilość spirytusu /l im wyższy % tyk klarowanie przebiega szybciej

pluton
80%
80%
Posty: 441
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak skutecznie i na długo sklarować/przefiltrować nalewk

Post autor: pluton » 2009-12-28, 21:00

artis-firma pisze:A może środkami, którymi klaruje się wina?
Może macie jakieś inne metody na pozbycie się takich nalewkowych mgieł?
Są tacy, co polecają Klarowin, bentonit itp, ale dla mnie to 'chemia' i nigdy tego do nalewki nie dodam.

Koszerniej będzie zastosować filtr tkaninowy. Ale i do tego nie mam zaufania, dlatego
sklejam własny filtrator: metrowa rurka z nierdzewki 3/4 cala, z obu stron zakręcana korkami z rurkami. Wypełnię ją piaskiem (jakiś wygotowany biały kwarc-żwirek odpowiedniej granulacji) i w razie potrzeby przepchnę nalewkę pompą membranową , jeżeli grawitacyjnie będzie za wolno.
Mam też nadzieję, że nie będę musiał robić zbyt grubego złoża - 3-5 cm powinno wystarczyć.

Co do miodu o którym ktoś dalej wspomina - to nie znam żadnej nalewki, która by od miodu nie zmętniała.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-12-28, 21:07

Są tacy, co polecają Klarowin, bentonit itp, ale dla mnie to 'chemia' i nigdy tego do nalewki nie dodam.
Zacytuje Ci z Wikipedi
Bentonit - skała powstała z przeobrażenia tufów i tufitów, barwy białej, żółtawej lub brunatnej, dosyć krucha, monomineralna lub prawie monomineralna, zbudowana przede wszystkim z montmorillonitu, powstająca na skutek halmyrolizy, środowisko powstania ph 9-8.

Charakteryzuje się dużą zdolnością do chłonięcia wody i pęcznienia, dlatego materiały na bazie bentonitu znajdują duże zastosowanie w ochronie środowiska przy tworzeniu barier, w płuczkach wiertniczych, przechwytywaniu zanieczyszczeń itp. Wykorzystywany również w budownictwie do produkcji tzw. zawiesiny bentonitowej, służącej m.in. do zabezpieczania ścian wąskich otworów przy wszelkiego rodzaju wierceniach, używa się go również jako składnika przy tworzeniu mas formierskich, jak również jest używany jako żwirek dla zwierząt.

Używany jest także przy wyrobie win - ponieważ posiada unikalną zdolność wchłaniania białka, używany jest do klarowania wina.
Myślę, że już czas byś jednak przestał pieprzyć bez sensu.

pluton
80%
80%
Posty: 441
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2009-12-28, 22:39

A tak konkretnie, to co napieprzyłem bez sensu?

Czy to, że są ludzie, którzy polecają klarowin i bentonit do klarowania?
Czy to, że ja takich środków nie uznaje i nie będę ich używał?

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Re: Jak skutecznie i na długo sklarować/przefiltrować nalewk

Post autor: blaha » 2009-12-28, 23:35

pluton pisze:[
Są tacy, co polecają Klarowin, bentonit itp, ale dla mnie to 'chemia' i nigdy tego do nalewki nie dodam.
Na tej zasadzie to piasek też jest dla Ciebie chemią... Wytłumacz mi jak chcesz filtrować piaskiem? To on ma jakieś właściwości absorpcyjne?

Keram
40%
40%
Posty: 97
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2009-12-29, 10:31

Używałem jako filtr różnych materialów: wata, lignina, bibuły filtracyjne (twarde i miękkie), filtry do kawy. Niestety im skuteczniejszy filtr tym dłużej trwa sączenie. Szczególnie ciężko filtrują się nalewki i wódki słodkie nie mówiąc o likierach. Wynika to chyba z lepkości. Planuję zwiększenie szybkości filtracji poprzez zastosowanie podciśnienia wytwarzanego przez pompkę wodna albo pompę próżniową. Pierwsza jest tania ale zużywa sporo wody, druga to urządzenia o sporym rozmiarze i kosztowne. Może tanią alternatywą są pompki turystyczne. Ale czy taka pompka się sprawdzi?

Pompka Pompka

bnp

Post autor: bnp » 2009-12-29, 11:01

Keram
Spróbuj patent z klarowaniem miodem. Naprawdę działa. Do uporczywych nalewek np z pigwy dobra by była krzemionka- żel krzemionkowy.Bez smaku i zapachu nie wnoszący nic do nalewki. Prosiłem 98% by wprowadził do oferty, zobaczymy czy coś z tego wyniknie.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-12-29, 22:34

BNP - możesz podać sprawdzony przepis? Czy trzeba sycić miodek?
Przyznam się że od kilku lat robię nalewki i zawsze mam problemy z klarowaniem nalewek dosłodzonych miodem. Pewnie coś źle robię :?
pozdrawiam
Wujek

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-12-29, 22:48

@Keram
Ja już miałem takie pomysły. Niestety różnica ciśnień działa na naszą niekorzyść. Najprościej sprawdzisz to wkładając do dużej strzykawki (np 100ml) bawełniany wacik. Ja z tym patentem wiązałem duże nadzieje, klapa po całości. :(

mnbm
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2009-03-09, 19:23

Re: Jak skutecznie i na długo sklarować/przefiltrować nalewk

Post autor: mnbm » 2009-12-30, 10:29

artis-firma pisze: Może macie jakieś inne metody na pozbycie się takich nalewkowych mgieł?
Pozdrawiam.
Czas.
Pozdrawiam,
mnbm.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2009-12-30, 13:27

Spróbuj wystawić na mróz. Najlepiej w jakimś przezroczystym, wysokim i wąskim naczyniu. Może być butelka czy gąsiorek. Przeważnie ładnie wszystko siada. Z góry zlej, albo jeszcze lepiej spuść ostrożnie wężykiem. Jeszcze zmrożone, bo jak się ociepli to osad lubi iść z powrotem do góry.

bnp

Post autor: bnp » 2009-12-30, 15:59

vooyeck pisze:BNP - możesz podać sprawdzony przepis? Czy trzeba sycić miodek?
Przyznam się że od kilku lat robię nalewki i zawsze mam problemy z klarowaniem nalewek dosłodzonych miodem. Pewnie coś źle robię :?
Nie robisz nic źle, po prostu nieszumowany miód występuje w nalewce w formie koloidu - cząstek o bardzo niewielkim rozdrobnieniu, które przechodzą przez pory filtra. Aby ten koloid przeszedł w żel (kłaczkowaty osad) należy podgrzać taką nalewkę. Pod wpływem temp. białka i inne substancje tworzące koloid formują większe aglomeraty okludując tym samym inne zawiesiny tworząc kłaczki osadu. Oczywiście takie klarowanie wykazuje w nalewce jedynie miód nieszumowany. Zobacz mój post odnośnie krupniku:
viewtopic.php?t=265&postdays=0&postorder=asc&start=30

pluton
80%
80%
Posty: 441
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak skutecznie i na długo sklarować/przefiltrować nalewk

Post autor: pluton » 2010-01-03, 16:59

blaha pisze:
pluton pisze:[
Są tacy, co polecają Klarowin, bentonit itp, ale dla mnie to 'chemia' i nigdy tego do nalewki nie dodam.
Na tej zasadzie to piasek też jest dla Ciebie chemią... Wytłumacz mi jak chcesz filtrować piaskiem? To on ma jakieś właściwości absorpcyjne?

Zapewne nie zauwazyles, ze napisalem 'chemia'. Bo bentonit to jest zwiazek chemiczny, niewatpliwie. Jako skala kopalna pobierana ze zloza na pewno zawiera szereg zanieczyszczen, proces wydobycia, transportu, mielenia i pakowania tez nie podlega rezimom czystosci wlasciwym dla zywnosci. Poza tym bentonit w mikroilosciach rozpuszcza sie w wodzie i nie widze powodu, zebym mial to wszystko wprowadzac do organizmu i filtrowac przez nerki.
Piasek natomiast w niewielkiej ilosci moge dokladnie wygotowac, a nawet przeplukac spirytusem, jakby bylo trzeba.
Co do wlasnosci filtrujacych to na pewno je ma, o czym przekonuje nas ich zastosowanie w instalacjach wodociagowych (uzdatnienie wody pitnej), w filtrach do basenow, akwariach, rozsaczalniach sciekow itp. itd.

pozdrawiam
pluton

[ Dodano: 2010-01-03, 17:02 ]
bnp pisze:pluton
to spamista i troll, który śmiecić zaczyna już po innych forach.
Jego wiedza jest zerowa. Po co ten koleś tak się trudzi :nie_wiem
Twoja wiedza natomiast jest bardzo rozlegla i gleboka. napisz kiedys cos sensownego, zebym sie utwierdzil w tym przekonaniu.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość