Są tacy, co polecają Klarowin, bentonit itp, ale dla mnie to 'chemia' i nigdy tego do nalewki nie dodam.
Zacytuje Ci z Wikipedi
Bentonit - skała powstała z przeobrażenia tufów i tufitów, barwy białej, żółtawej lub brunatnej, dosyć krucha, monomineralna lub prawie monomineralna, zbudowana przede wszystkim z montmorillonitu, powstająca na skutek halmyrolizy, środowisko powstania ph 9-8.
Charakteryzuje się dużą zdolnością do chłonięcia wody i pęcznienia, dlatego materiały na bazie bentonitu znajdują duże zastosowanie w ochronie środowiska przy tworzeniu barier, w płuczkach wiertniczych, przechwytywaniu zanieczyszczeń itp. Wykorzystywany również w budownictwie do produkcji tzw. zawiesiny bentonitowej, służącej m.in. do zabezpieczania ścian wąskich otworów przy wszelkiego rodzaju wierceniach, używa się go również jako składnika przy tworzeniu mas formierskich, jak również jest używany jako żwirek dla zwierząt.
Używany jest także przy wyrobie win - ponieważ posiada unikalną zdolność wchłaniania białka, używany jest do klarowania wina.
Myślę, że już czas byś jednak przestał pieprzyć bez sensu.