Składniki:
- 1 kg dojrzałych węgierek
- 30 dag cukru
- 1/2 litra spirytusu
- 1/2 litra wódki
Sposób przyrządzania:
Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki. Zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 4-5 tygodni. Wsyp cukier, odstaw na 3-4 tygodnie. Zlej płyn, przefiltruj i odstaw na 3 miesiące.
http://smaczne-przepisy-kulinarne.pl/na ... -wegierek/
Czy ma ktoś swój ulubiony przepis w wykonaniu tej nalewki ?
Jak to mawia kol.Kitaferia


Myślałem aby te śliwki węgierki potraktować mieszadłem na wiertarce a następnie wycisnąć sok w worku od kol.98.
- Następnie zalać spirytem pół na pół i poczekać 4 tygodnie.
- wierzchnią warstwę kożucha zebrać i zasypać w osobnym sloju cukrem 120 gr x ilość litrów nalewki.
- odsączyć męty z syropu cukrowego z pozostałością alkoholu
- przepłukać męty - [ pozostałość miąższu ze śliwek po wyciśnięciu na worku] jeszcze dodatkowo wodą gotowaną w ilości 15 - 20 % całości nalewki.
JEDNAK ktoś mi powiedział że taka nalewka mimo dobrego smaku to się nigdy nie sklaruje.
Choć bym chciał jak mówi gościu : kaktus mi urośnie na ręce że ta nalewka w takim
wykonaniu się sklaruje.

I co wy na to ?