Strona 1 z 1

: 2009-10-04, 18:42
autor: Spirit
Robił ktoś z Was nalewkę jabłkową?
Moje jabłuszko w butelce nabrało tak przyjemnego zapachu jabłek że aż mnie korci żeby zrobić taką nalewkę ale w większej ilości. Nie wiem tylko czy wrzucić całe czy pocięte w kawałki. Jeżeli pocięte to z pestkami czy bez. Jeśli wrzucę całe to nalewka będzie klarowna a jak pocięte to trzeba będzie sklarować a poza tym nie wiem czy pocięte nie wniosą jakichś posmaków zgnilizny.

Poproszę o porady.

: 2009-10-04, 18:46
autor: kitaferia
Nalewka z jabłek jest mdła. Zapach może i delikatny, ale smak nie powala.
Robiłem z rajskich to już jest lepiej.

: 2009-10-04, 18:53
autor: Spirit
@kitaferia, robiłeś z całych czy pociętych w kawałki?

: 2009-10-04, 18:59
autor: kitaferia
Pocięte na 8 ze skórą bez pestek i gniazd nasiennych.

: 2009-10-04, 19:14
autor: Spirit
No to ja zrobię z całych :D

@ moderatorów. Jeżeli nasza dyskusja nie pasuje do tematu którym jest calvados to proszę wyczyścić.

: 2010-01-03, 17:35
autor: pluton
Spiryt pisze:Robił ktoś z Was nalewkę jabłkową?
Moje jabłuszko w butelce nabrało tak przyjemnego zapachu jabłek że aż mnie korci żeby zrobić taką nalewkę ale w większej ilości. Nie wiem tylko czy wrzucić całe czy pocięte w kawałki. Jeżeli pocięte to z pestkami czy bez. Jeśli wrzucę całe to nalewka będzie klarowna a jak pocięte to trzeba będzie sklarować a poza tym nie wiem czy pocięte nie wniosą jakichś posmaków zgnilizny.
Pociete latwiej sie maceruja, ja bym pocial. Co do pestek, to jest specjalna nalewka, na samych pestkach jablek (szklanka pestek, litr spirytusu 70%, cukier do smaku). Wiec pestki na pewno nie zaszkodza, a ze wzgledu na amigdaline nalewka bedzie miec nawet walory zdrowotne. Klarowac nalewki owocowe zawsze trzeba.
Nie na kazdych jakblach taka nalewka sie udaje. Dobre sa rajskie, i ogolnie odmiany o silnym, zdecydowanym, kwaskowym smaku.

pozdrawiam
pluton

: 2010-06-09, 02:09
autor: gti
Jakie proporcje?

Re: Nalewka jabłkowa

: 2018-03-06, 15:11
autor: melowiec
Ja robię nalewkę jabłkową ze skórek.
W kuchni stoi słoiczek ok. 40%.
Jak obierane są jakieś jabłka na surówkę to skórki wrzucam do słoiczka, gdzie macerują się ok tygodnia.
Potem wyjmuję skórki i zjadam, a zakręcony słoiczek z pachnącą już jabłkami wódką czeka na następną porcję skórek.
Operację powtarzam 3-5 razy.
Nalewka jest pyszna i aromatyczna, można ją lekko dosłodzić.
Polecam