Śmietanówka (przepis z Telekspresu)
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
Śmietanówka (przepis z Telekspresu)
Śmietanówka (Sprytny pomysł babcia miała i przed dziadkiem bimber w śmietanie schowała)
250 ml spirytusu
½ l śmietany
1 szklanka cukru
½ szklanki wody gorącej
1 cukier waniliowy
250 ml spirytusu
½ l śmietany
1 szklanka cukru
½ szklanki wody gorącej
1 cukier waniliowy
pędzący jeleń
- kowal_86_86
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2009-08-31, 14:45
Popełniłem właśnie tą naleweczkę, wyszło jej cały literek Świetna tylko wywalił bym ten syntetyczny cukier wanilinowy i zastąpił bym to naturalną wanilią,
Zimną wodę, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy do garnka na małym ogniu powolutku mieszałem dopóki się cukier nie rozpuścił, zdjąłem z ognia. Potem spirytus delikatnie wlewałem i mieszałem.
Zimną wodę, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy do garnka na małym ogniu powolutku mieszałem dopóki się cukier nie rozpuścił, zdjąłem z ognia. Potem spirytus delikatnie wlewałem i mieszałem.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Od dłuższego czasu szperam za śmietanówką, nalewką śmietankową, a może mleczną, ale sprawdzoną. W każdym bądź razie rozgladam się za drugą częścią do Sheridana. Likier kawowy juz jest i jest jak najbardziej ok (opisany na forum z kawy rozpuszczalnej). Do tej pory likier kawowy podawałem ze śmietanką do kawy (zwykle ta w tych malutkich plastikowych pojemniczkach) i było jak najbardziej ok. Ale w takim przypadku spada moc całości no i trochę jest mniejszy ostateczny efekt.
Jak myślicie czy ta opisywana śmietanówka by się nadała? Wygląd że powinna miec 25% więcjak najbardziej ok. No i kwestia jak długo może byc przechowywana i w jakich warunkach. Ta od Sheridana nie ma specjalnych wymagań przechowalniczych.
Jak myślicie czy ta opisywana śmietanówka by się nadała? Wygląd że powinna miec 25% więcjak najbardziej ok. No i kwestia jak długo może byc przechowywana i w jakich warunkach. Ta od Sheridana nie ma specjalnych wymagań przechowalniczych.
@henry powiem tak, degustowała to właśnie moja mama i ciotka, najpierw myślały, że to likier z mleka kondensowanego, potem że z mleka, dopiero później wpadły, że to ze śmietany Delikatnie się rozwarstwia, widzę to na ściankach butelki, ale po wstrząśnięciu wszystko powraca do normy Przed chwilką popełniłem likier kawowy na kawie naturalnej, sprawdzę czy będzie to bliskie oryginału
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Robię dla moich bab z samego zagęszczonego bez dodatków smakowych tylko alkohol , jest dość gęste i nie widać rozwarstwienia, a zawsze wstrząsam przed nalaniem, po ugotowaniu puszek zawartość jest jak galaretka trzeba dobrze zmiksować mikserem by potem glutów nie nalewać do kieliszka, wracając do tematu , źle coś przeczytałem, bo myślałem, że szukacie część drugą do sheridana
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
taki przepis pokazała na sekundę w TV autorka ze starego kajetu - akurat złapalem stopklatkę i udało mi się przepisać dokładnie składniki - sposób przyrządzania był już nieczytelny wiec go opuściłem zamiast zamiast fantazjować. babom z kola chyba dobrze wychodzi bo sie teraz pokłóciły kto ma do niej wyłączne prawa - chyba po to żeby śmietankę ze śmietanówki spijać
pędzący jeleń
Kolego @pędzący jeleń, za złapanie stop-klatki
Ostatnio zrobiłem sobie bitą śmietanę do lodów z Rama Cremefine, a wygląda ona tak:
Wyraziście śmietankowy smak, pyszna chodź cena mniej... Spróbuje jej użyć następnym razem, a co do tego cholernego cukru wanilinowego wywalił bym go z przepisu i użył naturalnej wanilii
Pozdrawiam
Ostatnio zrobiłem sobie bitą śmietanę do lodów z Rama Cremefine, a wygląda ona tak:
Wyraziście śmietankowy smak, pyszna chodź cena mniej... Spróbuje jej użyć następnym razem, a co do tego cholernego cukru wanilinowego wywalił bym go z przepisu i użył naturalnej wanilii
Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość