Śmietanówka (przepis z Telekspresu)

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Śmietanówka (przepis z Telekspresu)

Post autor: pędzący jeleń » 2009-10-30, 17:19

Śmietanówka (Sprytny pomysł babcia miała i przed dziadkiem bimber w śmietanie schowała)

250 ml spirytusu
½ l śmietany
1 szklanka cukru
½ szklanki wody gorącej
1 cukier waniliowy
pędzący jeleń

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1050
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-10-30, 17:58

Też przed chwilką oglądałem teleexpres i zaciekawiło mnie to :D
A co do przepisu to wszystko razem i do butelek? Jak z leżakowaniem?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

mnbm
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2009-03-09, 19:23

Post autor: mnbm » 2009-11-03, 18:58

Spirytus pomału, bo śmietana się zwarzy.
Pozdrawiam,
mnbm.

Awatar użytkownika
kowal_86_86
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-08-31, 14:45

Post autor: kowal_86_86 » 2009-11-03, 19:31

i pomidorki ze śmietana i dziedek ma wleczone do łóżka :D

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1050
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-04, 19:37

Popełniłem właśnie tą naleweczkę, wyszło jej cały literek :D Świetna tylko wywalił bym ten syntetyczny cukier wanilinowy i zastąpił bym to naturalną wanilią,

Zimną wodę, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy do garnka na małym ogniu powolutku mieszałem dopóki się cukier nie rozpuścił, zdjąłem z ognia. Potem spirytus delikatnie wlewałem i mieszałem.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-11-04, 20:55

Od dłuższego czasu szperam za śmietanówką, nalewką śmietankową, a może mleczną, ale sprawdzoną. W każdym bądź razie rozgladam się za drugą częścią do Sheridana. Likier kawowy juz jest i jest jak najbardziej ok (opisany na forum z kawy rozpuszczalnej). Do tej pory likier kawowy podawałem ze śmietanką do kawy (zwykle ta w tych malutkich plastikowych pojemniczkach) i było jak najbardziej ok. Ale w takim przypadku spada moc całości no i trochę jest mniejszy ostateczny efekt.
Jak myślicie czy ta opisywana śmietanówka by się nadała? Wygląd że powinna miec 25% więcjak najbardziej ok. No i kwestia jak długo może byc przechowywana i w jakich warunkach. Ta od Sheridana nie ma specjalnych wymagań przechowalniczych.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1050
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-04, 21:10

@henry powiem tak, degustowała to właśnie moja mama i ciotka, najpierw myślały, że to likier z mleka kondensowanego, potem że z mleka, dopiero później wpadły, że to ze śmietany :D Delikatnie się rozwarstwia, widzę to na ściankach butelki, ale po wstrząśnięciu wszystko powraca do normy :D Przed chwilką popełniłem likier kawowy na kawie naturalnej, sprawdzę czy będzie to bliskie oryginału :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-11-04, 21:19

No to jak się rozwarstwia to nie to na dłuższą metę. Przygotowana na spotkanie tuż przed będzie ok. Chyba będe musiał szukac dalej :cry:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-04, 21:25

Rozwarstwianie się to nie problem jeśli ten likier czy nalewka przypomina smak którego szukacie , wstrząsnąć przed użyciem przy mlecznych nalewkach to norma :wink:

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1050
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-04, 21:28

myślałem nad mlekiem w proszku do tego mleko zagęszczone słodzone, wanilia, troszkę aromatu migdałowego. Z proporcjami trzeba kombinować ale będziemy mieli pewność, że nam się nie rozwarstwi :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-04, 21:42

Robię dla moich bab z samego zagęszczonego bez dodatków smakowych tylko alkohol , jest dość gęste i nie widać rozwarstwienia, a zawsze wstrząsam przed nalaniem, po ugotowaniu puszek zawartość jest jak galaretka trzeba dobrze zmiksować mikserem by potem glutów nie nalewać do kieliszka, wracając do tematu , źle coś przeczytałem, bo myślałem, że szukacie część drugą do sheridana :oops:

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-11-04, 22:13

Drugą część do Sheridana to ja szukam :D . Wszystkie pomysły i rady ok., ale Sheridana się nie wstrząsa przed użyciem... no wiecie otoczka tematu.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1050
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-04, 23:09

Muszę stwierdzić, że w przepisie kolegi @pędzący jeleń jest za dużo cukru, jakaś taka muląca jest... Do sheridan'sa się nie nadaje, zbyt gęsta. Babom smakuje, widocznie inne rozmieszczenie kubków smakowych :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2009-11-05, 04:27

taki przepis pokazała na sekundę w TV autorka ze starego kajetu - akurat złapalem stopklatkę i udało mi się przepisać dokładnie składniki - sposób przyrządzania był już nieczytelny wiec go opuściłem zamiast zamiast fantazjować. babom z kola chyba dobrze wychodzi bo sie teraz pokłóciły kto ma do niej wyłączne prawa - chyba po to żeby śmietankę ze śmietanówki spijać ;-)
pędzący jeleń

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1050
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-27, 12:25

Kolego @pędzący jeleń, za złapanie stop-klatki :1st

Ostatnio zrobiłem sobie bitą śmietanę do lodów z Rama Cremefine, a wygląda ona tak:

Obrazek

Wyraziście śmietankowy smak, pyszna :slinka chodź cena mniej... Spróbuje jej użyć następnym razem, a co do tego cholernego cukru wanilinowego :furious wywalił bym go z przepisu i użył naturalnej wanilii :D

Pozdrawiam :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości