Strona 1 z 2

Śmietanówka (przepis z Telekspresu)

: 2009-10-30, 17:19
autor: pędzący jeleń
Śmietanówka (Sprytny pomysł babcia miała i przed dziadkiem bimber w śmietanie schowała)

250 ml spirytusu
½ l śmietany
1 szklanka cukru
½ szklanki wody gorącej
1 cukier waniliowy

: 2009-10-30, 17:58
autor: czornulek
Też przed chwilką oglądałem teleexpres i zaciekawiło mnie to :D
A co do przepisu to wszystko razem i do butelek? Jak z leżakowaniem?

: 2009-11-03, 18:58
autor: mnbm
Spirytus pomału, bo śmietana się zwarzy.

: 2009-11-03, 19:31
autor: kowal_86_86
i pomidorki ze śmietana i dziedek ma wleczone do łóżka :D

: 2009-11-04, 19:37
autor: czornulek
Popełniłem właśnie tą naleweczkę, wyszło jej cały literek :D Świetna tylko wywalił bym ten syntetyczny cukier wanilinowy i zastąpił bym to naturalną wanilią,

Zimną wodę, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy do garnka na małym ogniu powolutku mieszałem dopóki się cukier nie rozpuścił, zdjąłem z ognia. Potem spirytus delikatnie wlewałem i mieszałem.

: 2009-11-04, 20:55
autor: henry
Od dłuższego czasu szperam za śmietanówką, nalewką śmietankową, a może mleczną, ale sprawdzoną. W każdym bądź razie rozgladam się za drugą częścią do Sheridana. Likier kawowy juz jest i jest jak najbardziej ok (opisany na forum z kawy rozpuszczalnej). Do tej pory likier kawowy podawałem ze śmietanką do kawy (zwykle ta w tych malutkich plastikowych pojemniczkach) i było jak najbardziej ok. Ale w takim przypadku spada moc całości no i trochę jest mniejszy ostateczny efekt.
Jak myślicie czy ta opisywana śmietanówka by się nadała? Wygląd że powinna miec 25% więcjak najbardziej ok. No i kwestia jak długo może byc przechowywana i w jakich warunkach. Ta od Sheridana nie ma specjalnych wymagań przechowalniczych.

: 2009-11-04, 21:10
autor: czornulek
@henry powiem tak, degustowała to właśnie moja mama i ciotka, najpierw myślały, że to likier z mleka kondensowanego, potem że z mleka, dopiero później wpadły, że to ze śmietany :D Delikatnie się rozwarstwia, widzę to na ściankach butelki, ale po wstrząśnięciu wszystko powraca do normy :D Przed chwilką popełniłem likier kawowy na kawie naturalnej, sprawdzę czy będzie to bliskie oryginału :D

: 2009-11-04, 21:19
autor: henry
No to jak się rozwarstwia to nie to na dłuższą metę. Przygotowana na spotkanie tuż przed będzie ok. Chyba będe musiał szukac dalej :cry:

: 2009-11-04, 21:25
autor: magas
Rozwarstwianie się to nie problem jeśli ten likier czy nalewka przypomina smak którego szukacie , wstrząsnąć przed użyciem przy mlecznych nalewkach to norma :wink:

: 2009-11-04, 21:28
autor: czornulek
myślałem nad mlekiem w proszku do tego mleko zagęszczone słodzone, wanilia, troszkę aromatu migdałowego. Z proporcjami trzeba kombinować ale będziemy mieli pewność, że nam się nie rozwarstwi :D

: 2009-11-04, 21:42
autor: magas
Robię dla moich bab z samego zagęszczonego bez dodatków smakowych tylko alkohol , jest dość gęste i nie widać rozwarstwienia, a zawsze wstrząsam przed nalaniem, po ugotowaniu puszek zawartość jest jak galaretka trzeba dobrze zmiksować mikserem by potem glutów nie nalewać do kieliszka, wracając do tematu , źle coś przeczytałem, bo myślałem, że szukacie część drugą do sheridana :oops:

: 2009-11-04, 22:13
autor: henry
Drugą część do Sheridana to ja szukam :D . Wszystkie pomysły i rady ok., ale Sheridana się nie wstrząsa przed użyciem... no wiecie otoczka tematu.

: 2009-11-04, 23:09
autor: czornulek
Muszę stwierdzić, że w przepisie kolegi @pędzący jeleń jest za dużo cukru, jakaś taka muląca jest... Do sheridan'sa się nie nadaje, zbyt gęsta. Babom smakuje, widocznie inne rozmieszczenie kubków smakowych :D

: 2009-11-05, 04:27
autor: pędzący jeleń
taki przepis pokazała na sekundę w TV autorka ze starego kajetu - akurat złapalem stopklatkę i udało mi się przepisać dokładnie składniki - sposób przyrządzania był już nieczytelny wiec go opuściłem zamiast zamiast fantazjować. babom z kola chyba dobrze wychodzi bo sie teraz pokłóciły kto ma do niej wyłączne prawa - chyba po to żeby śmietankę ze śmietanówki spijać ;-)

: 2009-11-27, 12:25
autor: czornulek
Kolego @pędzący jeleń, za złapanie stop-klatki :1st

Ostatnio zrobiłem sobie bitą śmietanę do lodów z Rama Cremefine, a wygląda ona tak:

Obrazek

Wyraziście śmietankowy smak, pyszna :slinka chodź cena mniej... Spróbuje jej użyć następnym razem, a co do tego cholernego cukru wanilinowego :furious wywalił bym go z przepisu i użył naturalnej wanilii :D

Pozdrawiam :D