Strona 1 z 2
Śmietanówka (przepis z Telekspresu)
: 2009-10-30, 17:19
autor: pędzący jeleń
Śmietanówka (Sprytny pomysł babcia miała i przed dziadkiem bimber w śmietanie schowała)
250 ml spirytusu
½ l śmietany
1 szklanka cukru
½ szklanki wody gorącej
1 cukier waniliowy
: 2009-10-30, 17:58
autor: czornulek
Też przed chwilką oglądałem teleexpres i zaciekawiło mnie to
A co do przepisu to wszystko razem i do butelek? Jak z leżakowaniem?
: 2009-11-03, 18:58
autor: mnbm
Spirytus pomału, bo śmietana się zwarzy.
: 2009-11-03, 19:31
autor: kowal_86_86
i pomidorki ze śmietana i dziedek ma wleczone do łóżka
: 2009-11-04, 19:37
autor: czornulek
Popełniłem właśnie tą naleweczkę, wyszło jej cały literek
Świetna tylko wywalił bym ten syntetyczny cukier wanilinowy i zastąpił bym to naturalną wanilią,
Zimną wodę, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy do garnka na małym ogniu powolutku mieszałem dopóki się cukier nie rozpuścił, zdjąłem z ognia. Potem spirytus delikatnie wlewałem i mieszałem.
: 2009-11-04, 20:55
autor: henry
Od dłuższego czasu szperam za śmietanówką, nalewką śmietankową, a może mleczną, ale sprawdzoną. W każdym bądź razie rozgladam się za drugą częścią do Sheridana. Likier kawowy juz jest i jest jak najbardziej ok (opisany na forum z kawy rozpuszczalnej). Do tej pory likier kawowy podawałem ze śmietanką do kawy (zwykle ta w tych malutkich plastikowych pojemniczkach) i było jak najbardziej ok. Ale w takim przypadku spada moc całości no i trochę jest mniejszy ostateczny efekt.
Jak myślicie czy ta opisywana śmietanówka by się nadała? Wygląd że powinna miec 25% więcjak najbardziej ok. No i kwestia jak długo może byc przechowywana i w jakich warunkach. Ta od Sheridana nie ma specjalnych wymagań przechowalniczych.
: 2009-11-04, 21:10
autor: czornulek
@henry powiem tak, degustowała to właśnie moja mama i ciotka, najpierw myślały, że to likier z mleka kondensowanego, potem że z mleka, dopiero później wpadły, że to ze śmietany
Delikatnie się rozwarstwia, widzę to na ściankach butelki, ale po wstrząśnięciu wszystko powraca do normy
Przed chwilką popełniłem likier kawowy na kawie naturalnej, sprawdzę czy będzie to bliskie oryginału
: 2009-11-04, 21:19
autor: henry
No to jak się rozwarstwia to nie to na dłuższą metę. Przygotowana na spotkanie tuż przed będzie ok. Chyba będe musiał szukac dalej
: 2009-11-04, 21:25
autor: magas
Rozwarstwianie się to nie problem jeśli ten likier czy nalewka przypomina smak którego szukacie , wstrząsnąć przed użyciem przy mlecznych nalewkach to norma
: 2009-11-04, 21:28
autor: czornulek
myślałem nad mlekiem w proszku do tego mleko zagęszczone słodzone, wanilia, troszkę aromatu migdałowego. Z proporcjami trzeba kombinować ale będziemy mieli pewność, że nam się nie rozwarstwi
: 2009-11-04, 21:42
autor: magas
Robię dla moich bab z samego zagęszczonego bez dodatków smakowych tylko alkohol , jest dość gęste i nie widać rozwarstwienia, a zawsze wstrząsam przed nalaniem, po ugotowaniu puszek zawartość jest jak galaretka trzeba dobrze zmiksować mikserem by potem glutów nie nalewać do kieliszka, wracając do tematu , źle coś przeczytałem, bo myślałem, że szukacie część drugą do sheridana
: 2009-11-04, 22:13
autor: henry
Drugą część do Sheridana to ja szukam
. Wszystkie pomysły i rady ok., ale Sheridana się nie wstrząsa przed użyciem... no wiecie otoczka tematu.
: 2009-11-04, 23:09
autor: czornulek
Muszę stwierdzić, że w przepisie kolegi @pędzący jeleń jest za dużo cukru, jakaś taka muląca jest... Do sheridan'sa się nie nadaje, zbyt gęsta. Babom smakuje, widocznie inne rozmieszczenie kubków smakowych
: 2009-11-05, 04:27
autor: pędzący jeleń
taki przepis pokazała na sekundę w TV autorka ze starego kajetu - akurat złapalem stopklatkę i udało mi się przepisać dokładnie składniki - sposób przyrządzania był już nieczytelny wiec go opuściłem zamiast zamiast fantazjować. babom z kola chyba dobrze wychodzi bo sie teraz pokłóciły kto ma do niej wyłączne prawa - chyba po to żeby śmietankę ze śmietanówki spijać
: 2009-11-27, 12:25
autor: czornulek
Kolego @pędzący jeleń, za złapanie stop-klatki
Ostatnio zrobiłem sobie bitą śmietanę do lodów z Rama Cremefine, a wygląda ona tak:
Wyraziście śmietankowy smak, pyszna
chodź cena mniej... Spróbuje jej użyć następnym razem, a co do tego cholernego cukru wanilinowego
wywalił bym go z przepisu i użył naturalnej wanilii
Pozdrawiam