Calvados

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Rupert8
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Calvados

Post autor: Rupert8 » 2019-06-11, 19:07

Dzięki kowal , teraz już trochę rozumiem, dobry z Ciebie człowiek :brawo

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-17, 20:10

Tydzień temu dodałem 3 kilo cukru i zmierzyłem Blg i było 15, teraz po tygodniu jest 9 Blg i niewiem czy będzie niżej bo od soboty się nie zmienia. Chcę dodać że wczoraj mineło dwa tygodnie odkąd zrobiłem nastaw.
Przelać do klarowania i w czwartek wolne i mogę destylować. Może lepiej poczekać do niedzieli z destylacją? Czy dać jeszcze czas żeby pracowało, jest piana z bąblami na wierzchu.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1341
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Calvados

Post autor: kowal » 2019-06-18, 00:11

Wysokie blg zostało. Może warto dodać pożywki, świeżą i zahartowaną MD i natlenić porządnie? Bo prawdopodobnie sporo cukrów zostało nie odfermentowanych.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-18, 05:57

Pożywkę mam ale drożdże jakie mam to tylko Browina aktywne suszone.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-18, 08:01

Sporo cukrów albo i niecukrów. W takiej brei niełatwo czasem cukier zmierzyć. Ale jeżeli jest piana to fermentacja jeszcze chyba trwa i trzeba czekać do końca.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1341
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Calvados

Post autor: kowal » 2019-06-18, 08:24

Może tak być. Jeśli jest możliwe wyizolowanie setki płynu do pomiaru, to pomiar będzie w miarę wiarygodny, a faktycznie w gęstej brei mierzenie spławikiem jest nonsensem.
Tak czy siak, nawet przy dużej ilości niecukrów 9*Blg to za wysoko, co wskazuje na niedofermentowane cukry (pod warunkiem, że pomiar jest wiarygodny).
Kuję żelazo, póki gorące :-)

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-18, 08:50

A mogę dać samą pożywkę? Coś to zmieni?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-18, 10:13

Ja nigdy pożywki nie dawałem i zawsze dofermentowało mi do końca. Nieraz trwało to ponad miesiąc. Cierpliwości. Już niedługo.
Róbmy Swoje

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-18, 10:26

Ok, poczekam. Zobaczymy co z tego będzie, dam znać.

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-29, 19:04

Witam, jutro destyluje moje jabłka. Jutro mija cztery tygodnie i w czwartek zlałem znad osadu i jutro na rurę. Dzisiaj zrobiłem obieg zamknięty wody bo strasznie dużo wody mi szło, postawiłem mauzer za oknem i będzie spokój.

Awatar użytkownika
ernoliko
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2009-05-18, 00:18

Re: Calvados

Post autor: ernoliko » 2019-06-30, 09:00

Ja swojego mauzera wkopalem w ziemię, obsypalem betonem, podpiąłem rynny zrobiłem obieg wody do garazu i pięknie chula.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.

Awatar użytkownika
exarkun
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2010-11-29, 13:11
Lokalizacja: Kamyk, Śląskie

Re: Calvados

Post autor: exarkun » 2020-07-13, 18:20

Witam.
Posiadam trochę destylatu jabłkowego około 80%. Chciałbym to rozcieńczyć. Wszędzie piszą żeby rozcieńczać wodą. A co jakbym to rozcieńczył cydrem?
Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.

Awatar użytkownika
NeRWuS
70%
70%
Posty: 308
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Calvados

Post autor: NeRWuS » 2020-07-13, 19:19

Zrób "próbki", to się dowiesz - istnieje mega szansa za tym, że to wszystko zmętnieje i nie będzie łatwo się tego pozbyć, ale kto nie ryzykuje ten (szampana) nie pije :) Dlatego proponuje by zrobić próbę na mniejszej ilości, by nie zepsuć wszystkiego
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Twonk
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Calvados

Post autor: Twonk » 2020-07-15, 09:59

Proponuję Pommeau (mieszanka z sokiem jabłkowym do ok. 17%). Całkiem dobre. Tylko sok jabłkowy, wg mnie w opisach Pommeau w Polskim internecie jest błąd - piszą o Calvadosie z dodatkiem cydru. We Francji dodają moszcz jabłkowy klarowany - czyli niesłodzony sok jabłkowy.

Można go później poleżakować w dębie przez jakiś czas.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pommeau

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość