Calvados

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-11-01, 20:20

bizon pisze:Czy ktokolwiek próbował doprawiać destylat np wanilią lub ( i ) cynamonem? Czy próbowaliście dorzucić trochę płatków suszonego jabłka ( obok wiórków ?) Czy do beczki lądował czysty destylat?
Wanilia jest w materiale beczki. Cynamon ma zdecydowany smak i może zagłuszyć jabłko.
Jeżeli robisz calvados, to raczej nie dodawaj jabłek, bo wyjdzie nalewka jabłkowa.

Ogólnie biorąc sam destylat powinien się obronić. Na tym polega whisky, kirsch, grappa, koniak itp.
Wyjątek to starka, ale to inny temat.

Dodaj coś, co jest mało kolorowe a ma walory zdrowotne.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-11-01, 20:58

ja wanlili nie dawałem ale szuszone jabłka do destylatu jabłkowego tak , mysle ze warto sprobowac z jabłkami jakas mała porcje na początek z wanilia nie próbowałem

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-11-02, 16:49

Witam i tak każdy zrobi według "swojej receptury " -jednak z wanilią nie należy przesadzać - jest bardzo intensywna w smaku i należy próbkować w bardzo małych ilościach tak by nie zabić głównego smaku/nuty .. ja daję około 5-10 ml na 1l ..
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-11-06, 18:57

Zmusiłem się i zrobiłem calvados.
Wyszło ok 4l. 60%.
Dodałem płatków i stoi ok 3 tygodni.
Mam pytanie:
1.Do ilu % powinienem go rozcieńczyć
2.Czy rozcieńczyć go teraz czy po roku.
Pozdr.Dudol

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-11-06, 20:33

Czemu się zmuszałeś ? Ja takie rzeczy robię z potrzeby serca :)
Jak współpracuje alkohol z dębem (w sensie stężeń) dowiesz się z lektury
http://homedistiller.org/oak.pdf

pozdrawiam
pluton
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 21:28 przez pluton, łącznie zmieniany 1 raz.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-11-06, 21:34

dzięki pluto, ale gdyby lektura była w języku niemieckim pewnie bym skumał.
Czy ktoś mi odpowie bardziej po polskiemu?
Pozdr. Dudol

[ Dodano: 2010-11-06, 21:35 ]
oczywiście "pluton", nie wybiło n na klawiaturze

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-06, 21:45

Kolego dudol , czy destylat wyszedł ci z maszynki 60% , czy go już rozrobiłeś wstępnie? Jeśli chodzi o tłumaczenie to spróbuj może tak , klikasz na napis po lewej tłumaczenie strony , nie wszystkie strony działają , ale można coś poszukać , albo wsadzić tekst w słownik. http://www.google.pl/search?source=ig&h ... le&aq=&oq=

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-11-06, 21:49

60% - nie rozrabiałem tego jeszcze

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-06, 21:53

Tak patrzę na ten lin i u góry też jest tłumacz. Wracając do % to czemu 60% .

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-11-06, 21:56

tak wyszło.
Ok 4l. 60%
Nie wiem, może źle coś robiłem Jest to mój pierwszy raz.
Czytałem o tym wcześniej, że robi się na krótkiej kolumnie, z małym wypełneniem.
I tak robiłem.
Może coś spaprałem podczas odbioru. Czytałem że odbiór prawie na maxa z minimalnym powrotem. Tyle wyszło.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-06, 22:02

Zaraz mnie ktoś zrypie , że gusta są różne , ale obawiam się , że czeka cię jeszcze jedna destylacja , albo wieloletnie dojrzewanie i to w beczce, by odparowało to i owo.

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-11-06, 22:05

tzn.? czy coś nie tak zrobiłem?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-06, 22:12

Według mnie coś poszło nie tak , 60% jest dla mnie nie do przyjęcia , a ja bimbrofiil jestem i lubię więcej smrodku .

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2010-11-10, 07:26

mam pytanko czy ktoś dodawał przyprawy do szarlotki do zacieru przed destylacją

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2010-11-10, 11:10

Czy może ktoś po krótce wypunktować sporządzanie calvadosu?
Mam kolumnę ok. 0,5m
1. Czy puszczać to z małym wypełnieniem czy bez?
2. W jaki sposób oddzielić przedgony (w taki sam sposób jak na długiej kolumnie)?
3. Jak odbierać (w jakim tempie)?
4. Do jakiego % odbierać?

Na długiej kolumnie nie mam już problemu, a na krótkiej dół.
Pozdr. Dudol

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości