Strona 13 z 17

: 2013-03-24, 22:49
autor: magas
Jak nalejesz wody ciut więcej niż destylatu to wyczujesz.

: 2013-03-25, 10:10
autor: messer
EEEEno przecież mam być głównym konsumentem tego trunku więc jak mi posmakuje to nikomu nic do parametrów i ilości receptorów w moim nosie. Ponadto punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - to co smakuje mi niekoniecznie musi smakować komu innemu a już szczególnie puryście :p

: 2013-03-25, 10:23
autor: winiarek5
messer pisze:Pytanko...
Czy...
Czy to jest dobry pomysł?
messer pisze:...więc jak mi posmakuje to nikomu nic do parametrów
Po co więc zawracać głowę pytankami?
Jak chcesz, to rób sobie jak chcesz i pij jak chcesz, fuzle możesz ewentualnie separować w trakcie picia: trzeba pić z zaciśniętymi zębami :idea:

: 2013-03-25, 21:58
autor: messer
Oh widzę kolegom dowcip się wyostrzył :)

Chodziło mi bardziej o prawidłowy sposób postępowania (za co wielkie thx magas).

Pedantyzm odbioru, czy ściągnę kieliszek więcej i przekroczę magiczną granicę smrodu nie stanowi dla mnie aż takiego problemu.
Owszem starać się mam zamiar zrobić najlepiej jak potrafię.
Jakoś nie mam przyjemności w masturbacji nad czystością destylatu i sporach typu "czy pogon zaczyna się od 60 czy 57%?". Nie nie będę się z Kolegami spierał :wink:

: 2013-06-13, 20:40
autor: zor-ro1970
Mi z 20 kg jabłek i 10 kg cukru wyszło ok 5 litrów wódki 60%. Chyba reszta to ocet

: 2013-06-13, 21:05
autor: magas
zor-ro1970 pisze: Chyba reszta to ocet
Cześć, jaka reszta, ta po destylacji, czy może jakąś nie przedestylowałeś i zostawiłeś (wino).

: 2013-11-09, 20:35
autor: zzzooolll
Koledzy stoję przed pierwszą zabawą z jabłkami i tak się zastanawiam, czy kupić jabłka, czy pójść na łatwiznę i kupić gotowy koncentrat.
Chętnie przygarnę namiary na sprawdzone fabryki koncentratów.

: 2013-11-09, 21:08
autor: OLO 69
Daj spokój z koncentratem. Jak dasz jabłka, to otrzymasz coś dużo bardziej aromatycznego.
Pzdr.

: 2013-11-09, 21:51
autor: franta
Chcesz zrobić Calvados, czy bimber z posmakiem jabłkowym?
Jeśli to drugie to powodzenia życz, lecz nie mów że to Calvados.

Do Calvadosu używaj zawsze jabłek i to najlepiej prosto z ogrodu, żadnych odmian deserowych również nie używamy.

: 2013-11-09, 21:54
autor: zzzooolll
OLO 69 pisze:... to otrzymasz coś dużo bardziej aromatycznego.
I oto mi chodziło :brawo
Dzięki
franta pisze:Chcesz zrobić Calvados? , czy bimber z posmakiem jabłkowym?
Jeśli to drugie to powodzenia życz, lecz nie mów że to Calvados.

Do Calvadosu używaj zawsze jabłek i to najlepiej prosto z ogrodu, żadnych odmian deserowych również nie używamy.
Oj polecą zaraz gromy, ale będzie to raczej bimberek z małym dodatkiem cukru na kolumnie bez płaszcza :cry:

: 2013-11-13, 22:45
autor: 61gaw
A po co Ci na kolumnie płaszcz? Kolumnę się ociepla a płaszcz to do keg-a (czy czegoś w czym grzejesz).

: 2013-11-14, 04:20
autor: zzzooolll
61gaw pisze:A po co Ci na kolumnie płaszcz? Kolumnę się ociepla a płaszcz to do keg-a (czy czegoś w czym grzejesz).
myślałem, że to będzie logiczne zwłaszcza dla kogoś mającego prawie 300 godzin na forum :wink:
już poprawiam
zzzooolll pisze:Oj polecą zaraz gromy,
..ale będzie to raczej bimberek z małym dodatkiem cukru, w orkiestrze zagra kolumna i zbiornik bez płaszcza. :cry:

Re: Calvados

: 2017-10-02, 13:02
autor: geoorge
Podpowie ktoś jak lepiej zrobić calvados-a.
Fermentować pulpę i po kilku dniach wycisnąć, czy wycisnąć sok i fermentować sam sok?
Kolejny dylemat, dodawać cukier czy też nie?

Re: Calvados

: 2017-10-02, 15:31
autor: gary1966
Ja fermentowałem sok jabłkowy na drożdżach do cydru z niewielkim wkładem cukru do max 12 Blg.

Re: Calvados

: 2017-10-02, 16:42
autor: ogurek
I cydr i calvados robi się z wyciśniętego soku.

ps. mamy może kogoś kto bywa w Normandii?