Calvados

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Calvados

Post autor: laurentp » 2017-10-25, 00:09

Jeszcze jakbyś napisał (dokładnie) w jakiej konfiguracji sprzętu i jak prowadzisz proces, byłbym szczęśliwy ;P
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-08, 14:17

Witam, w poniedziałek zmieliłem na maszynie do tarcia ziemniaków jabłka i to gęste wrzuciłem do beczki. Nie dałem wody ani cukru, dałem drożdże winne Biowin plus pożywka. Teraz po pięciu dniach jest takie gęste że łyżka staje pionowo, zaznaczam że czape z góry zanurzałem. Jest to mój pierwszy nastaw owocowy, chcę to destylować na kolumnie z kegiem bez płaszcza. Co radzicie? Dolać wody? Kiedy można to odcedzić na prasie i dalej niech fermentuje?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-08, 14:57

Powinno się wyciskać jabłka na prasie przed fermentacją. Fermentować sam sok. Jabłka to nie śliwki czy wiśnie.
Róbmy Swoje

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-08, 15:07

Co można zrobić teraz? Wiem że popełniłem błąd ale następnym razem zrobię sok bo kupiłem prasę do owoców.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Calvados

Post autor: magas » 2019-06-08, 15:54

Odciśnij jak masz prasę po fermentacji i destyluj, to ortodox łatwy do zakażenia wiec nie kombinuj. Jabłka drobno zmielone gęstnieją bardzo, jak sobie nie poradzisz z wyciśnięciem zostaje wsadzić KEG do gara z mocno osoloną wodą i tak przedestylować, taka niby kąpiel Maryśki pozwoli przerobić to bez przypaleń ale gar z kegiem musi stać na gazie, grzałki w gęstym odpadają.
Jabłka szatkowane a nie mielone nie robią się takie gęste, oczywiście jak się ma prasę łatwiej jest sok odciskać przed fermentacją i też wtedy jest inny skład chemiczny destylatu. To ortodox to już może być czas na destylację, jest ciepło a 5 dni w drobno zmielonej postaci szybko kończy.

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-08, 19:10

Ok,dziękuję. Jutro rano sprawdzę Blg, dam to do prasy i zobaczę ile soku wyjdzie.

Markusek
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-07-16, 12:42
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Calvados

Post autor: Markusek » 2019-06-08, 22:31

W zeszłym roku robiłem jabłka 'mieląc' je mieszadłem w wiertarce. Wyszła gęsta breja ale dodałem pektoenzym i po 24h drożdże i teraz w kamionce dojrzewa calvados. :D
Marek

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-09, 10:49

Następnym razem też tak zrobię, mam prasę i wczoraj kupiłem Pektoenzym.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Calvados

Post autor: magas » 2019-06-09, 12:20

To dobry pomysł, możesz użyć go tez teraz, ułatwi trochę wyciskanie.

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-09, 20:11

Prasa okazała się zabawką za 300 złotych, przez pieluchę tetrową wyszło 37 litrów. Blg jest 5, można dodać cukru i trzecią porcję pożywki? Co radzicie?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Calvados

Post autor: magas » 2019-06-09, 22:07

Jeden jedyny plus takiego zagrania to zwiększenie ilości, kosztem jakości, moja religia mi tego zabrania, ale ty jeśli jesteś początkujący, nie masz wprawy w destylacji, nie masz zapasów alkoholu, to możesz grzeszyć.

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-10, 07:27

Rozumiem żeby cukru nie dawać, to samą pożywkę dam dzisiaj jak wrócę z pracy.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-10, 08:32

Jeżeli fermentacja ustała to nie trzeba nic dodawać.
Róbmy Swoje

chwilka69
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-10, 21:29

Dzisiaj wieczorem zajrzałem do beczki a tam elegancko pracują drożdże, próbowałem zmierzyć zawartość alkoholu ale nie mogłem bo wypierało z menzurki alkoholomierz do góry i pokazywało 0.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Calvados

Post autor: fuutro » 2019-06-10, 21:50

Drożdże głupie nie są i nie lubią jak ktoś im się pcha w paradę ;)
Daj im spokojnie dokończyć. Miałeś na myśli cukromierz? Z jego pomocą znając Blg startowe określisz mniej więcej moc.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości