Strona 15 z 17

Re: Calvados

: 2017-10-25, 00:09
autor: laurentp
Jeszcze jakbyś napisał (dokładnie) w jakiej konfiguracji sprzętu i jak prowadzisz proces, byłbym szczęśliwy ;P

Re: Calvados

: 2019-06-08, 14:17
autor: chwilka69
Witam, w poniedziałek zmieliłem na maszynie do tarcia ziemniaków jabłka i to gęste wrzuciłem do beczki. Nie dałem wody ani cukru, dałem drożdże winne Biowin plus pożywka. Teraz po pięciu dniach jest takie gęste że łyżka staje pionowo, zaznaczam że czape z góry zanurzałem. Jest to mój pierwszy nastaw owocowy, chcę to destylować na kolumnie z kegiem bez płaszcza. Co radzicie? Dolać wody? Kiedy można to odcedzić na prasie i dalej niech fermentuje?

Re: Calvados

: 2019-06-08, 14:57
autor: terni
Powinno się wyciskać jabłka na prasie przed fermentacją. Fermentować sam sok. Jabłka to nie śliwki czy wiśnie.

Re: Calvados

: 2019-06-08, 15:07
autor: chwilka69
Co można zrobić teraz? Wiem że popełniłem błąd ale następnym razem zrobię sok bo kupiłem prasę do owoców.

Re: Calvados

: 2019-06-08, 15:54
autor: magas
Odciśnij jak masz prasę po fermentacji i destyluj, to ortodox łatwy do zakażenia wiec nie kombinuj. Jabłka drobno zmielone gęstnieją bardzo, jak sobie nie poradzisz z wyciśnięciem zostaje wsadzić KEG do gara z mocno osoloną wodą i tak przedestylować, taka niby kąpiel Maryśki pozwoli przerobić to bez przypaleń ale gar z kegiem musi stać na gazie, grzałki w gęstym odpadają.
Jabłka szatkowane a nie mielone nie robią się takie gęste, oczywiście jak się ma prasę łatwiej jest sok odciskać przed fermentacją i też wtedy jest inny skład chemiczny destylatu. To ortodox to już może być czas na destylację, jest ciepło a 5 dni w drobno zmielonej postaci szybko kończy.

Re: Calvados

: 2019-06-08, 19:10
autor: chwilka69
Ok,dziękuję. Jutro rano sprawdzę Blg, dam to do prasy i zobaczę ile soku wyjdzie.

Re: Calvados

: 2019-06-08, 22:31
autor: Markusek
W zeszłym roku robiłem jabłka 'mieląc' je mieszadłem w wiertarce. Wyszła gęsta breja ale dodałem pektoenzym i po 24h drożdże i teraz w kamionce dojrzewa calvados. :D

Re: Calvados

: 2019-06-09, 10:49
autor: chwilka69
Następnym razem też tak zrobię, mam prasę i wczoraj kupiłem Pektoenzym.

Re: Calvados

: 2019-06-09, 12:20
autor: magas
To dobry pomysł, możesz użyć go tez teraz, ułatwi trochę wyciskanie.

Re: Calvados

: 2019-06-09, 20:11
autor: chwilka69
Prasa okazała się zabawką za 300 złotych, przez pieluchę tetrową wyszło 37 litrów. Blg jest 5, można dodać cukru i trzecią porcję pożywki? Co radzicie?

Re: Calvados

: 2019-06-09, 22:07
autor: magas
Jeden jedyny plus takiego zagrania to zwiększenie ilości, kosztem jakości, moja religia mi tego zabrania, ale ty jeśli jesteś początkujący, nie masz wprawy w destylacji, nie masz zapasów alkoholu, to możesz grzeszyć.

Re: Calvados

: 2019-06-10, 07:27
autor: chwilka69
Rozumiem żeby cukru nie dawać, to samą pożywkę dam dzisiaj jak wrócę z pracy.

Re: Calvados

: 2019-06-10, 08:32
autor: terni
Jeżeli fermentacja ustała to nie trzeba nic dodawać.

Re: Calvados

: 2019-06-10, 21:29
autor: chwilka69
Dzisiaj wieczorem zajrzałem do beczki a tam elegancko pracują drożdże, próbowałem zmierzyć zawartość alkoholu ale nie mogłem bo wypierało z menzurki alkoholomierz do góry i pokazywało 0.

Re: Calvados

: 2019-06-10, 21:50
autor: fuutro
Drożdże głupie nie są i nie lubią jak ktoś im się pcha w paradę ;)
Daj im spokojnie dokończyć. Miałeś na myśli cukromierz? Z jego pomocą znając Blg startowe określisz mniej więcej moc.