Calvados

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
chwilka69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-10, 22:26

Blg startowe było 16 a teraz po tygodniu jest 5

terni
90%
90%
Posty: 763
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-10, 22:52

Przy Blg startowym 16° alkoholu wyjdzie 8,3%. Teraz jest Blg 5° to przybędzie jeszcze 1,5%. W tej chwili jest 6,8% alkoholu jak wynika z obliczeń.
Róbmy Swoje

chwilka69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-11, 06:05

Nie za słabe będzie? To ile wyjdzie z 30 litrów nastawu?

terni
90%
90%
Posty: 763
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-11, 07:33

To normalne. Bez dodatku cukru takie stężenie alkoholu to norma. Nie będzie za słabe tylko będzie mocnego mniej. Ile będzie z 30 litrów? Już liczę: 30 litrów nastawu razy 8,3% alkoholu w nim równa się 2,49 litra alkoholu absolutnego znajdującego się w nastawie. Pędząc na prostym sprzęcie wyjdzie około 4 litry dobroci o mocy 55% po pierwszym przebiegu. Reszta to przedgon i pogon. W wyliczeniach oparłem się na własnych doświadczeniach. Mi tyle wyszło.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1275
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Calvados

Post autor: kowal » 2019-06-11, 08:36

Ad liczenie stężenia alkoholu, to sposoby liczenia są różne. Mi wychodzi, że przy startowym 16 a obecnym 5*Blg alkoholu jest ok 5,5 - 5,7%
Finalnie trudno ocenić, ile będzie, bo nie wiadomo, ile będzie niecukrów - to się okaże, na jakiej wartości Blg stanie.

Ja liczę dwoma metodami i porównuję.
1.Sposób na oszacowanie w przybliżeniu. Blg początkowe odjąć Blg końcowe i wynik dzielę przez 1,938 [16-5=11 dalej: 11/1,938=5,7]

2. Drugi sposób nieco bardziej złożony. Do ballingu końcowego (tzw. pozornego) dodaję wartość wg tabeli z Cieślaka, w przypadku stężenia ok. 5-6% to będzie wartość ok. 1,8. Czyli tutaj 5+1,8=6,8.
Dalej: od Blg początkowego odejmuję tę wartość i dzielę przez 1,67.
[16-6,8=9,2 dalej: 9,2/1,67=5,5]

@Terni, mogę spytać o sposób liczenia, którym się posługujesz? Bo dość duża jest rozbieżność.
Ostatnio zmieniony 2019-06-11, 16:04 przez kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

terni
90%
90%
Posty: 763
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-11, 09:25

Podane przeze mnie 55% to nie wyliczone tylko zmierzone alkoholomierzem stężenie destylatu. A do szacunku %%% wg Blg też używam tablic. Zazwyczaj moje nastawy owocowe mają ok. 6% alkoholu ( jeśli nie dodaję cukru ). Zatem 8,3% to całkiem dobrze. A tyle wyjdzie przy Blg 16, jeśli dofermentuje do końca. Obecnie pozostaje 5 Blg, więc gdyby nie czekać do końca fermentacji, alkoholu jest nie 8,3% tylko 6,8%. Moja tabelka zgadza się z doświadczeniem.
Róbmy Swoje

chwilka69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-11, 09:55

Ja chcę destylować na kolumnie, będę to robił pierwszy raz. Jeżeli chcąc podwyższyć Blg dodając około 3 kilo cukru mocno stracę na jakości? Będę robił to pierwszy raz i dlatego przepraszam za takie pytania

terni
90%
90%
Posty: 763
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-11, 10:32

Cukru można dodać w proporcji 1 kg cukru na 10 kg owoców. Jakości destylatu specjalnie to nie pogorszy. Degustowałem z i bez dodatku cukru i istotnej różnicy nie dostrzegłem. Za to nastaw zamiast 6% miał ok. 13% alkoholu. Ja jednak jak już dodawałem cukier to robiłem to na samym początku. Jeszcze przed dodaniem drożdży. Ale i w trakcie fermentacji cukru dodać można. Tak robi się przy produkcji wina.
Róbmy Swoje

chwilka69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-11, 12:21

Czyli jak dzisiaj bym dał 3 kilo cukru to drożdże dadzą sobie radę ? To jest nastaw na winnych drożdżach plus pożywka firmy Browin

Rupert8
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Calvados

Post autor: Rupert8 » 2019-06-11, 12:31

kowal pisze:
2019-06-11, 08:36


Ja liczę dwoma metodami i porównuję.
1.Sposób na oszacowanie w przybliżeniu. Blg początkowe odjąć Blg końcowe i wynik dzielę przez 1,928 [16-5=11 dalej: 11/1,928=5,7]

2. Drugi sposób nieco bardziej złożony. Do ballingu końcowego (tzw. pozornego) dodaję wartość wg tabeli z Cieślaka, w przypadku stężenia ok. 5-6% to będzie wartość ok. 1,8. Czyli tutaj 5+1,8=6,8.
Dalej: od Blg początkowego odejmuję tę wartość i dzielę przez 1,67.
[16-6,8=9,2 dalej: 9,2/1,67=5,5]

@Terni, mogę spytać o sposób liczenia, którym się posługujesz? Bo dość duża jest rozbieżność.
Kowal mogę spytać skąd ta wartość 1,928 i 1,67 :?: Świeżak jestem i dlatego dociekam , nauki nigdy dość :P

terni
90%
90%
Posty: 763
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-11, 12:33

Powinieneś zważyć te jabłka i dać cukru kilogram na dziesięć kilo jabłek. Ja nie wiem ile tych jabłek miałeś to nie wiem czy 3 kg cukru to w sam raz. Jeżeli było ich 20 kg to dodaj dwa kilo cukru. Jeżeli było 30 kg to daj 3 kg cukru. Jeśli było 50 kg to możesz dać 5 kg cukru. Więcej nie dawaj bo będzie to już cukrówka a nie owocówka. Możesz też nic nie dawać i zrobić mniej ale ortodoksa za to. Ale jeśli dałeś drożdże to i tak ortodoks z tego nie będzie.

Co do określenia przewidywanej mocy alkoholu na podstawie obliczonego czy zmierzonego Blg to ja mam prostszy sposób. Dla Blg 16 tabelka podaje 8,3% możliwego do uzyskania stężenia alkoholu. Dla Blg 5 wynosi to 1,5% alkoholu. Dla wyliczenia aktualnego stężenia alkoholu w nastawie wystarczy odjąć od 8,3% 1,5% ( 8,3 - 1,5 = 6,8 ). Jest więc 6,8% i dojść może do 8,3% gdy Blg zejdzie do zera.
Róbmy Swoje

chwilka69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-11, 14:09

Miałem 70 kilo jabłek a chcę dać tylko 3 kilo cukru,wcześniej wody ani cukru nie dawałem.

terni
90%
90%
Posty: 763
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Calvados

Post autor: terni » 2019-06-11, 14:30

Możesz dać nawet 7 kg cukru na taką ilość jabłek. Ale może być 3 kg. Wody dawać nie trzeba.
Róbmy Swoje

chwilka69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-11-25, 16:12
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Calvados

Post autor: chwilka69 » 2019-06-11, 16:10

Dzięki Terni

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1275
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Calvados

Post autor: kowal » 2019-06-11, 16:43

Przelicznik wynosi 1,938 :oops: Machnąłem się. Jest to przybliżony sposób obliczania dla nastawów o realtywnie niskim ballingu początkowym.
https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_za ... owym_piwie

Drugi sposób, który przedstawiłem, uwzględnia dwa czynniki:

1. po odfermentowaniu areometr pokazuje tzw. balling pozorny. Do wyniku trzeba dodać odpowiednią wartość zależną od stężenia alkoholu, który zmienia ciężar właściwy roztworu.
Tu korzystam z tabeli w książce Jana Cieślaka "Domowy wyrób win".

Przykładowo, jeśli balling początkowy nastawu wynosił 16, a końcowy 0 (zero), to rzeczywisty wynosi ok. 3.
Czyli drożdże "zjadły" ok. 13*Blg.

Ponieważ zakłócenie ciężaru właściwego zależne jest od stężenia alkoholu, najpierw obliczam szacunkowo pierwszym wzorem, żeby wiedzieć, ile dodać do wyniku końcowego, aby poznać przybliżony balling rzeczywisty.

2. Drugi czynnik to to, że na wytworzenie 1% etanolu, potrzeba ok. 1,67kg cukrów na 100l [sypiąc cukier buraczany przyjmuje się zaokrąglone 1,7kg, bo część z niego drożdże i tak spożytkowują do celów innych niż produkcja alkoholu, można też spotkać informacje, że trzeba liczyć 1,72, bo drożdże jedzą więcej].

Wiedząc, ile drożdże zjadły, mogę liczyć dalej: czyli dzielę balling rzeczywisty przez 1,67.

Aczkolwiek to i tak jest obliczanie przybliżone, bo oparte na danych szacunkowych. W każdym razie licząc z użyciem współczynnika 1,938 lub 1,67 wyniki są dość zbieżne. Mam biowinową tabelę, z której kiedyś liczyłem, ale okazywało się, że trochę jednak zawyżała.

Najdokładniejsza metoda, to oddestylować precyzyjnie odmierzoną ilość (np. 10l) do dosłownego zera. Przyjmijmy, że jest to 0,4 objętości początkowej nastawu, czyli 4l z 10l i zmierzenie stężenia alkoholu w destylacie. To pozwoli obliczyć, ile realnie było alkoholu w tych 10l nastawu.

Raz wysiliłem się (na zasadzie "sztuka dla sztuki"), żeby to zrobić, kiedy z obliczeń wychodziło mi, że Burgundy od Zamojskich zrobiły 22%, a nie bardzo w to wierzyłem. Po destylacji okazało się, że faktycznie zrobiły :shock: :P

Wyszedł mi obszerny offtop od Calvadosu, ale może się komuś przyda :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość