Strona 17 z 17

Re: Calvados

: 2019-06-11, 19:07
autor: Rupert8
Dzięki kowal , teraz już trochę rozumiem, dobry z Ciebie człowiek :brawo

Re: Calvados

: 2019-06-17, 20:10
autor: chwilka69
Tydzień temu dodałem 3 kilo cukru i zmierzyłem Blg i było 15, teraz po tygodniu jest 9 Blg i niewiem czy będzie niżej bo od soboty się nie zmienia. Chcę dodać że wczoraj mineło dwa tygodnie odkąd zrobiłem nastaw.
Przelać do klarowania i w czwartek wolne i mogę destylować. Może lepiej poczekać do niedzieli z destylacją? Czy dać jeszcze czas żeby pracowało, jest piana z bąblami na wierzchu.

Re: Calvados

: 2019-06-18, 00:11
autor: kowal
Wysokie blg zostało. Może warto dodać pożywki, świeżą i zahartowaną MD i natlenić porządnie? Bo prawdopodobnie sporo cukrów zostało nie odfermentowanych.

Re: Calvados

: 2019-06-18, 05:57
autor: chwilka69
Pożywkę mam ale drożdże jakie mam to tylko Browina aktywne suszone.

Re: Calvados

: 2019-06-18, 08:01
autor: terni
Sporo cukrów albo i niecukrów. W takiej brei niełatwo czasem cukier zmierzyć. Ale jeżeli jest piana to fermentacja jeszcze chyba trwa i trzeba czekać do końca.

Re: Calvados

: 2019-06-18, 08:24
autor: kowal
Może tak być. Jeśli jest możliwe wyizolowanie setki płynu do pomiaru, to pomiar będzie w miarę wiarygodny, a faktycznie w gęstej brei mierzenie spławikiem jest nonsensem.
Tak czy siak, nawet przy dużej ilości niecukrów 9*Blg to za wysoko, co wskazuje na niedofermentowane cukry (pod warunkiem, że pomiar jest wiarygodny).

Re: Calvados

: 2019-06-18, 08:50
autor: chwilka69
A mogę dać samą pożywkę? Coś to zmieni?

Re: Calvados

: 2019-06-18, 10:13
autor: terni
Ja nigdy pożywki nie dawałem i zawsze dofermentowało mi do końca. Nieraz trwało to ponad miesiąc. Cierpliwości. Już niedługo.

Re: Calvados

: 2019-06-18, 10:26
autor: chwilka69
Ok, poczekam. Zobaczymy co z tego będzie, dam znać.

Re: Calvados

: 2019-06-29, 19:04
autor: chwilka69
Witam, jutro destyluje moje jabłka. Jutro mija cztery tygodnie i w czwartek zlałem znad osadu i jutro na rurę. Dzisiaj zrobiłem obieg zamknięty wody bo strasznie dużo wody mi szło, postawiłem mauzer za oknem i będzie spokój.

Re: Calvados

: 2019-06-30, 09:00
autor: ernoliko
Ja swojego mauzera wkopalem w ziemię, obsypalem betonem, podpiąłem rynny zrobiłem obieg wody do garazu i pięknie chula.

Re: Calvados

: 2020-07-13, 18:20
autor: exarkun
Witam.
Posiadam trochę destylatu jabłkowego około 80%. Chciałbym to rozcieńczyć. Wszędzie piszą żeby rozcieńczać wodą. A co jakbym to rozcieńczył cydrem?
Pozdrawiam.

Re: Calvados

: 2020-07-13, 19:19
autor: NeRWuS
Zrób "próbki", to się dowiesz - istnieje mega szansa za tym, że to wszystko zmętnieje i nie będzie łatwo się tego pozbyć, ale kto nie ryzykuje ten (szampana) nie pije :) Dlatego proponuje by zrobić próbę na mniejszej ilości, by nie zepsuć wszystkiego

Re: Calvados

: 2020-07-15, 09:59
autor: Twonk
Proponuję Pommeau (mieszanka z sokiem jabłkowym do ok. 17%). Całkiem dobre. Tylko sok jabłkowy, wg mnie w opisach Pommeau w Polskim internecie jest błąd - piszą o Calvadosie z dodatkiem cydru. We Francji dodają moszcz jabłkowy klarowany - czyli niesłodzony sok jabłkowy.

Można go później poleżakować w dębie przez jakiś czas.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pommeau