Cytrynówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
piotr72
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2009-09-24, 09:09

Cytrynówka

Post autor: piotr72 » 2009-11-09, 19:09

Zrobiłem cytrynówkę

48 godz. moczyłem cytryny w spirytusie
dolałem dobre
zmieszałem dobre ze schłodzonym syropem 300g cukru/1l wody
obie ciecze były klarowne a po zmieszaniu nalewka stał się mętna?

czy to normalne?

smak bez zmian:) chwała Bogu
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:25 przez piotr72, łącznie zmieniany 2 razy.
piotr

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 594
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: cytrynówka

Post autor: bielok » 2009-11-09, 20:05

Cześć.
piotr72 pisze:zrobiłem cytrynówkę
obie ciecze były klarowne a po zmieszaniu nalewka stał się mętna?
czy to normalne?

Było na forum pewnie ze 20x. W spirytusie rozpuściły sie olejki które potem sie wytrąciły gdy dolałeś wody i zmniejszyłeś % roztworu.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

piotr72
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2009-09-24, 09:09

ale,

Post autor: piotr72 » 2009-11-10, 09:32

czy można temu zapobiegać?
Zamierzam nastawić pomarańczówkę i mam przeczucie, że też się zmąci
piotr

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-10, 10:16

Poczytaj mój temat bo warto.Jest tam wiele spostrzeżeń jak i uwag co do cytrynówki.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 28&start=0

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 594
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: ale,

Post autor: bielok » 2009-11-10, 14:29

Cześć.
piotr72 pisze:czy można temu zapobiegać?
Zamierzam nastawić pomarańczówkę i mam przeczucie, że też się zmąci
do maceracji użyj słabszego spirytusu mniej więcej 70%.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Re: ale,

Post autor: kitaferia » 2009-11-10, 21:04

bielok pisze: do maceracji użyj słabszego spirytusu mniej więcej 70%.
Słabszego, mniej więcej :1st :brawo Dobre :mrgreen:
Pozdrawiam

pluton
80%
80%
Posty: 441
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: ale,

Post autor: pluton » 2010-01-03, 18:11

kitaferia pisze:
bielok pisze: do maceracji użyj słabszego spirytusu mniej więcej 70%.
Słabszego, mniej więcej :1st :brawo Dobre :mrgreen:
Ale o co chodzi ? Do maceracji owocow nalezy wlasnie uzywac rozcienczonego spirytusu. W stezonym zajdzie zniszczenie trzeciorzędowej struktury białka , czyli denaturacja.
(Tak na marginesie latwiej uzyskac spirytus 65%, biorac litr spirytusu 96% i pol litra wody, co latwo odmierzyc. 70% spirytus wymaga odmierzenia 0.39 litra wody).

Natomiast stezony spirytus jest wlasciwy jedynie dla ekstrakcji olejkow eterycznych ze skorek owocow (i niekktorych ziol), ale nie przypuszczam, zeby autor watku moczyl owoce ze skorkami, tym bardziej, ze nic nie wspomina o naowocni.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości