Ouzo

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-12-23, 20:30

Z pomocą kolegi @kitaferia gdzie podpowiedział mi proporcje z tematu gin moje pierwsze ouzo będzie się składało następująco:

Na 1 litr spirytusu:

35g....anyżu (zastanawiam się czy gwiazdki czy sam owoc)
8g....kopru włoskiego
5g....kolendry
3g......lukrecji
3g......korzenia arcydzięgla
3g......cynamonu
2g......mięty
2g......goździków
0,4g...gałki muszkatołowej ---> mirystycyna :slinka
0,3g...kardamonu
0,3g...imbiru
skórka z ¼ cytryny bez albedo
+ mastyk do gotowego destylatu (nie mam pojęcia ile :roll:


Maceracja jeden dzień, destylacja razem z ziołami.

Kolejna rzecz, w pewnym artykule czytałem, że miedź ma właściwości katalityczne co nie jest nowością na naszym forum, lecz chodzi mi tutaj że pozbędzie się jakiś substancji niepożądanych, w śród tylu składników musi się coś znaleźć, mianowicie, do krótkiej kolumny Φ50mm wsypie około 15cm sprężynek miedzianych. (edit: sprężynki odpadają)

Niech koledzy zweryfikują te proporcje, będę bardzo wdzięczny :D Po nowym roku zakupię składniki i wagę jubilerską, z braku możliwości ów trunek wykonam dopiero na wiosnę.

Pozdrawiam świątecznie :D
Ostatnio zmieniony 2009-12-23, 21:19 przez czornulek, łącznie zmieniany 4 razy.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-12-23, 21:02

czornulek pisze: 15g....kolendry
Uważaj z kolendrą potrafi mocno zdominować destylat, naprawdę mocno :!: 15g/l to dużo z doświadczenia. Z koprem to też bym uważał, choć nie mam doświadczenia większego.
czornulek pisze:
maceracja lekko z tydzień, teraz pojawia się pytanie czy z ziołami czy nie? Lepiej je odsączyć przed destylacją? Osobiście wolał bym gotować razem z ziołami.
Ja jestem zwolenikiem z ziołami, ale maceracja krótsza (doświadczenia z ginem).
Myślę, że przy gotowaniu z ziołami maceracja jest zbędna nawet.
czornulek pisze:
Kolejna rzecz, w pewnym artykule czytałem, że miedź ma właściwości katalityczne co nie jest nowością na naszym forum, lecz chodzi mi tutaj że pozbędzie się jakiś substancji niepożądanych
Żadnej miedzi jeśli już to min, tylko spiryt użyty do destylacji musi być pierwsza liga, super czysty.

No i najważniejsza sprawa jakość ziół, strannie dobierz, anyż * nie zawsze jest dobrej jakości.

Do ziół przy maceracji dodaj odrobinę skórki z cytryny, zobaczysz że warto.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-12-23, 21:08

@kitaferia

Dzięki już poprawiam główny przepis

apropos editus:

anyż od skworcu SS :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-12-23, 21:20

Życże powodzenia i trzymam kciuki , jeśli mogę coś wtrącić to mastyk jak będziesz dawał zrób najpierw próbkę na 0,2l , bo nie wiadomo czy to ten właściwy, jeśli nie, zepsuje doświadczenie. pozdro magas37

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-12-23, 21:24

czornulek pisze:
apropos editus:

anyż od skworcu SS :mrgreen:
Mam ostani anyż od skworcu i to łajno 8) Może trafiłem na ten trefny.
Poprzedni ok.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-12-23, 21:32

Oczywiście kolego @magas37 zorbie doświadczenie na gotowym powiedzmy dwutygodniowym destylacie w rożnych proporcjach, jeśli mastyk będzie ohydny to go wywalę :D Jak wyjdzie coś dobrego to wyśle kilka butelek dla zaangażowanych w tym temacie, żeby zweryfikowali czego za dużo a czego za mało. Gotowy produkt rozcieńczę wodą demineralizowaną do 50%, mam nadzieję że anetol się nie wytrąci i mleko się nie zrobi.

@kitaferia
Skoro skworcu ma łajno to ja się poddaje, wie ktoś może gdzie kupić gwiazdki najszlachetniejszego anyżu pierwszej jakości?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-12-23, 21:55

Miał skworcu anyż* słaby, kupował dla mnie szwagier i przyszedł anyż połamany, mało całych gwiazdek i nasion w nich, zapach nie taki i ten posmak przy maceracji.
Wcześniej nigdy mi się to nieprzytrafiło, niezniechęcaj się :wink:
Pozdrawiam

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Re: Ouzo

Post autor: ghianis » 2009-12-31, 17:08

czornulek pisze:Przeczesałem internet w poszukiwaniu przepisu na wódkę anyżową, niestety nic mi się nie udało znaleźć, tylko jakieś nalewki anyżowe :? Może któryś z kolegów robił albo ma w posiadaniu przepis, bym był bardzo wdzięczny :D Wyczytałem, że anyż maceruje się w spirytusie, mianowicie destylacja na krótko i rozcieńczenie wodą demineralizowaną do określonego procentu (około 50%). Demineralizowaną dlatego bo podobno destylat nie bieleje.
Z góry dziękuje :D Pozdrawiam

pospolitego anyżu.... 150gr
anyżu gwieżdzistego...100gr
kopru włoskiego.........25gr
kolendry....................25gr
zalać sześcioma litrami czystej wódki 45%, po czterech dniach przedestylować...(bez rektyfikacji)


tegorocznego anyżu opłukanego zimną wodą 25 dgr, w łożyć do mozdzieża lekko zwilzyć wodą i zmiażdzyc az utwoży sie ciasto, zalać to piecioma litrami spirytusu, moczyc przez10 dni potem dodać 4 litry wody i moćzyc natepnych szesc dni....przedestylować( bez rektyfikacji). dodac syrop cukrowy aby otrzymac słotki napój.


powodzenia

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ouzo

Post autor: czornulek » 2010-01-02, 20:26

ghianis pisze:dodac syrop cukrowy aby otrzymac słotki napój.
To ma być ouzo a nie jakieś ulipy z cukrem... Dzięki za pomoc ale raczej nie skorzystam z tego przepisu.

pozdro
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2010-01-03, 15:07

Przepis w porządku.
Dla mnie cukier nie potrzebny.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-01-09, 18:19

Ghianaki , to są 2 przepisy? Zostało mi trochę ziół i mam zamiar coś zalać, mam wszystko prócz anyżu pospolitego , pozdro magas37

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Post autor: ghianis » 2010-01-09, 18:47

tak to są dwa przepisy

jedna to wódka a drugi raczej likier ale zaznaczam nie jest to " prawdziwy" przepis na ouzo chociaz smakuje równie dobrze a również zaznacze ze sa to przepisy z zeszłego wieku...

anyz pospolity wbrew nazwie jest w naszych czasach trudniej osiagalny...spróbuj w zielarskich

pzdr

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2010-01-09, 19:16

Anyż pospolity to jest może, biedrzeniec :?:

ghianis
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-12-12, 16:03

Post autor: ghianis » 2010-01-09, 19:17

niewiem

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-01-09, 19:34

Dzięki , ja nie lubię uzo , choć piłem zawsze te z liczbą 12 (12 nie oznacza wieku) , natomiast wódki anyżowe uwielbiam , czytając ostatnio o uzo sprowokowany tematem kolegi czornulka , doszedłem do wniosku , że mnie wiele ominęło , albo mieszają trochę z tą nazwą. Ouzo które piłem było, bardzo , ale to bardzo mocno anyżowe , tak duża dawka anyżu jest dla mnie tylko do przełknięcia z wodą , ale z tych informacji zawartych na stronach greckich , wynika że ouzo ma tak szerokie widełki ustawowe składu, że niektóre nie różnią się od anyżowego tsipouro , a nawet powinny być lepsze. Wygląda na to że nie lubiłem uzo , jak S. Stalone kakao , zmusili go na siłę by wypił cały kubek , tłumaczyli , że musi mu smakować , a on pił i wiedział że syf , po latach okazało się, że zapomnieli mu wtedy posłodzić.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości