Strona 1 z 1
Amaretto Disaronno
: 2009-11-22, 19:12
autor: czornulek
Jest to likier migdałowy o zawartości alkoholu 28%. Likier jest produkowany z 17 wyselekcjonowanych ziół, owoców i pestek moreli. Amaretto ma piękny bursztynowy kolor. Posiada aromat palonych migdałów, zaraz za nim pojawia się słodycz marcepanu a następnie lekki posmak owoców z których przebija się nutka ziół i przypraw. Szukałem wszędzie przepisu brak, tylko to udało mi się znaleźć. Może jest na forum kolega który miał przygodę z amaretto i podzieli się przepisem. Pozdrawiam
: 2009-11-22, 20:05
autor: gucio 19
Witam!
Zrobiłem w tym roku nalewkę z czeremchy amerykańskiej.Żona powąchała i powiedziała"skąd masz Amaretto".W smaku jest super tylko kolorek ciemna wiśnia.Polecam
: 2009-11-23, 15:33
autor: jagra
Czy mógłbyś podać przepis w/g którego zrobiłeś tą nalewkę z czeremchy.
: 2009-11-23, 22:14
autor: gucio 19
: 2009-11-23, 22:26
autor: jagra
Dzięki.
Byłem i czytałem przepis.
Wygląda na to,że w przyszłym roku trzeba będzie zakrecić się za czeremchą.
: 2009-11-25, 13:52
autor: czornulek
Znalazłem coś takiego:
Składniki:
1 szklanka spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
1 szklanka cukru
½ szklanki cukru brązowego
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżeczki posiekanej wanilii
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie rozpuści, schłodzić. Wszystkie składniki umieścić w słoju, dokładnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając. Przefiltrować, przelać do butelki, odstawić na 6 miesięcy.
Szukam jeszcze na włoskich stronach, może się uda znaleźć coś bardziej urozmaiconego
Pozdro