Krupnik

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2008-05-29, 00:04

a_priv pisze:
kacper pisze:..... Krupnik, to mój ulubiony trunek, mogę go trąbić na okrągło, pomimo, ze kac po nim bywa okrutny......
Ja też go bardzo lubię :lol: ale jeszcze nie zdarzył mi się po nim kac :shock:

pzdr
Witaj
Do chwili obecnej tylko łykam Krupnika, jeszcze nie robię, ale coraz bardziej mnie ciekawi jego produkcja
a_priv pisze: Może przyczyną kaca jest alkohol, na którym go robisz?pzdr
nie , to raczej jego ilość, jaką przepuszczam przez swoje kichy

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-06-10, 23:22 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2008-06-10, 23:20

kuba pisze:Gdy dodaję przegotowany (wyszumowany) miód do różnych nalewek to nie tracą one klarowności. Gdy dodawałem prosto ze słoika to wszystko mętniało i nawet filtr nie dawał rady, nie mówiąc o tym jak trudno filtrować nalew z miodem.
POPIERAM !!!!!! od 2 dni walczę z filtrowaniem krupnika, cholera !!!! przechlapane, do tego cała kuchnia się klei żona wściekła!!!!!
Oczywiście jako stary baran nie posłuchałem rad doświadczonych kolegów i nie przegotowałem miodu, doprowadziłem do 67 stopni, i trzymałem na małym gazie pod przykryciem przez 40 min. oczywiście wcześniej w odmierzonej wodzie rozgotowałem przyprawy.
Efekt oczywisty brak klarowności, poczekam 2 tygodnie i zaczynam degustować.
nie ważne czy będzie klarowny, czy mętny i tak go wytrąbię, i jeszcze będę mlaskał z zachwytu.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-06-10, 23:33

@ kacper
Krupniak nawet jeśli zrobisz z miodu syconego to i tak nie od razu będzie klarowny, moje krupniaczki klarują się 6-12 miesięcy a i tak na dnie zostaje gruba warstwa, którą żal wylać, więc ją filtruje pod ciśnieniem. Niestety ten trunek wymaga dużo cierpliwości, ale warto.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-06-11, 07:18

@kacper
Smacznego :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2008-06-11, 08:38

zbynekkk -O Jezu!!! pół roku???!!! kto to wytrzyma, !!!! Wiesz mnie nie kręci czysta, może stać w barku nawet rok, ale jak zwęszę krupnika to już go jakby nie było
Karmel- serdeczne dzięki
pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-06-11, 08:57

kacper pisze:O Jezu!!! pół roku???!!! kto to wytrzyma, !!!!
:) nikt!!!
Dlatego ja wszelkie "kolorówki" jakie robię (nawet te bez miodu ale mało mam takich) to w ilości 10 litrów produkuję i więcej. Właśnie po to, by za pół roku kilka butelek wytrzymało :) Reszta rozchodzi sie na próbowaniu ;)
Pozdrawiam
Rafał S.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2008-06-11, 22:13

Witaj będę musiał dokupić drugi pojemnik do fermentacji ( plastik z pokrywką specjalnie do tego), wówczas uzyskam porównywalną do Twojej ilosc
pozdr

m15
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-06-03, 15:59

Post autor: m15 » 2008-06-13, 11:40

kacper pisze: od 2 dni walczę z filtrowaniem krupnika, cholera !!!! przechlapane, do tego cała kuchnia się klei żona wściekła!!!!!
Witam
ja też robiłem pierwszy krupnik wg tego przepisu, z midou gryczanego. Sklarował się pięknie w ciągu miesiąca, a to co zostało mętnawe poszło do grzanki - i było super !!!

marian_mk
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-02-10, 10:40
Lokalizacja: śląskie

Post autor: marian_mk » 2008-06-23, 14:25

Zrobiłem krupnik wg przepisu p.Cieślaka , gotowałem 20 minut, całą pianę zebrałem - zrobiło się klarowne. Po wlaniu spirytusu zrobiło się średnio mętne - czy to się wyklaruje?? Zrobiłem tego 5 litrów i boję się że cała praca na marne. Czy ktoś już robił wg tego przepisu? i z jakim efektem?

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-06-23, 14:43

Cześć.

Robiłem, po 0,5 roku miałem kryształ (osad wytrącony na dnie).
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

marian_mk
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-02-10, 10:40
Lokalizacja: śląskie

Post autor: marian_mk » 2008-06-23, 19:22

Czy zaprawę korzenną też robiłeś wg Cieślaka - ile jej dałeś na litr krupniku. Ja dałem 5ml/l ale żeby spróbować to muszę poczekać aż się przegryzie i potem zdecyduję czy dodać.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-06-23, 19:35

Cześć.

Tak robiłem dokładnie wg. przepisu Cieślaka - zaprawę dawałem w dawce minimalnej czyli 5 ml/l. Coż mogę powiedzieć - dla mnie ok, dla mojej pani mocno za mocne, dla niej wszystko musze robić w wersjach mocno rozcieńczonych.
Generalnie miałem tego tylko 1l wiec zbyt wielu osób nie poczęstowałem i obietktwntych opini na temat wyrobu nie posiadam :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-25, 15:31

przepis na krupnik i lipową
robiłem lipową i jest pyszna (dałem tylko szklankę miodu)
Załączniki
ale lipa2.jpg

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2008-09-10, 10:20

witam smakoszów, po moim krupniczku "jeno cny zapach w gąsiorku pozostał",
no cóż był super, pomimo, ze przedobrzyłem z ilością cynamonu i goździków- został wytrąbiony z okrutnym mlaskaniem. U mnie pomimo nieprzegotowania klarował się ok 1 miesiąc.
polecam

Jaro
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2007-09-16, 12:49

Post autor: Jaro » 2008-11-01, 15:22

Witam szanowne grono.
Chcąc popełnić krupnik przygotowałem zaprawę korzenną,ale w tym roku nie ma mozliwości zakupu miodu gryczanego/może tylko na moim terenie/.

Tak więc jakim innym miodkiem zastąpic gryczany?

pozdrawiam Jaro

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości