Strona 2 z 5

: 2008-05-29, 00:04
autor: kacper
a_priv pisze:
kacper pisze:..... Krupnik, to mój ulubiony trunek, mogę go trąbić na okrągło, pomimo, ze kac po nim bywa okrutny......
Ja też go bardzo lubię :lol: ale jeszcze nie zdarzył mi się po nim kac :shock:

pzdr
Witaj
Do chwili obecnej tylko łykam Krupnika, jeszcze nie robię, ale coraz bardziej mnie ciekawi jego produkcja
a_priv pisze: Może przyczyną kaca jest alkohol, na którym go robisz?pzdr
nie , to raczej jego ilość, jaką przepuszczam przez swoje kichy

Pozdrawiam

: 2008-06-10, 23:20
autor: kacper
kuba pisze:Gdy dodaję przegotowany (wyszumowany) miód do różnych nalewek to nie tracą one klarowności. Gdy dodawałem prosto ze słoika to wszystko mętniało i nawet filtr nie dawał rady, nie mówiąc o tym jak trudno filtrować nalew z miodem.
POPIERAM !!!!!! od 2 dni walczę z filtrowaniem krupnika, cholera !!!! przechlapane, do tego cała kuchnia się klei żona wściekła!!!!!
Oczywiście jako stary baran nie posłuchałem rad doświadczonych kolegów i nie przegotowałem miodu, doprowadziłem do 67 stopni, i trzymałem na małym gazie pod przykryciem przez 40 min. oczywiście wcześniej w odmierzonej wodzie rozgotowałem przyprawy.
Efekt oczywisty brak klarowności, poczekam 2 tygodnie i zaczynam degustować.
nie ważne czy będzie klarowny, czy mętny i tak go wytrąbię, i jeszcze będę mlaskał z zachwytu.
pozdrawiam

: 2008-06-10, 23:33
autor: zbynek
@ kacper
Krupniak nawet jeśli zrobisz z miodu syconego to i tak nie od razu będzie klarowny, moje krupniaczki klarują się 6-12 miesięcy a i tak na dnie zostaje gruba warstwa, którą żal wylać, więc ją filtruje pod ciśnieniem. Niestety ten trunek wymaga dużo cierpliwości, ale warto.

: 2008-06-11, 07:18
autor: KARMEL
@kacper
Smacznego :D

: 2008-06-11, 08:38
autor: kacper
zbynekkk -O Jezu!!! pół roku???!!! kto to wytrzyma, !!!! Wiesz mnie nie kręci czysta, może stać w barku nawet rok, ale jak zwęszę krupnika to już go jakby nie było
Karmel- serdeczne dzięki
pozdrawiam

: 2008-06-11, 08:57
autor: rafalsk
kacper pisze:O Jezu!!! pół roku???!!! kto to wytrzyma, !!!!
:) nikt!!!
Dlatego ja wszelkie "kolorówki" jakie robię (nawet te bez miodu ale mało mam takich) to w ilości 10 litrów produkuję i więcej. Właśnie po to, by za pół roku kilka butelek wytrzymało :) Reszta rozchodzi sie na próbowaniu ;)

: 2008-06-11, 22:13
autor: kacper
Witaj będę musiał dokupić drugi pojemnik do fermentacji ( plastik z pokrywką specjalnie do tego), wówczas uzyskam porównywalną do Twojej ilosc
pozdr

: 2008-06-13, 11:40
autor: m15
kacper pisze: od 2 dni walczę z filtrowaniem krupnika, cholera !!!! przechlapane, do tego cała kuchnia się klei żona wściekła!!!!!
Witam
ja też robiłem pierwszy krupnik wg tego przepisu, z midou gryczanego. Sklarował się pięknie w ciągu miesiąca, a to co zostało mętnawe poszło do grzanki - i było super !!!

: 2008-06-23, 14:25
autor: marian_mk
Zrobiłem krupnik wg przepisu p.Cieślaka , gotowałem 20 minut, całą pianę zebrałem - zrobiło się klarowne. Po wlaniu spirytusu zrobiło się średnio mętne - czy to się wyklaruje?? Zrobiłem tego 5 litrów i boję się że cała praca na marne. Czy ktoś już robił wg tego przepisu? i z jakim efektem?

: 2008-06-23, 14:43
autor: bielok
Cześć.

Robiłem, po 0,5 roku miałem kryształ (osad wytrącony na dnie).

: 2008-06-23, 19:22
autor: marian_mk
Czy zaprawę korzenną też robiłeś wg Cieślaka - ile jej dałeś na litr krupniku. Ja dałem 5ml/l ale żeby spróbować to muszę poczekać aż się przegryzie i potem zdecyduję czy dodać.

: 2008-06-23, 19:35
autor: bielok
Cześć.

Tak robiłem dokładnie wg. przepisu Cieślaka - zaprawę dawałem w dawce minimalnej czyli 5 ml/l. Coż mogę powiedzieć - dla mnie ok, dla mojej pani mocno za mocne, dla niej wszystko musze robić w wersjach mocno rozcieńczonych.
Generalnie miałem tego tylko 1l wiec zbyt wielu osób nie poczęstowałem i obietktwntych opini na temat wyrobu nie posiadam :)

: 2008-06-25, 15:31
autor: bnp
przepis na krupnik i lipową
robiłem lipową i jest pyszna (dałem tylko szklankę miodu)

: 2008-09-10, 10:20
autor: kacper
witam smakoszów, po moim krupniczku "jeno cny zapach w gąsiorku pozostał",
no cóż był super, pomimo, ze przedobrzyłem z ilością cynamonu i goździków- został wytrąbiony z okrutnym mlaskaniem. U mnie pomimo nieprzegotowania klarował się ok 1 miesiąc.
polecam

: 2008-11-01, 15:22
autor: Jaro
Witam szanowne grono.
Chcąc popełnić krupnik przygotowałem zaprawę korzenną,ale w tym roku nie ma mozliwości zakupu miodu gryczanego/może tylko na moim terenie/.

Tak więc jakim innym miodkiem zastąpic gryczany?

pozdrawiam Jaro