Jägermeister

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
yureq
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-09-23, 09:47
Lokalizacja: małopolska

Jägermeister

Post autor: yureq » 2010-01-04, 11:35

Witam.
Czy ktoś zna, próbował zrobić taka nalewkę ?
Poszukuje jakiegoś przybliżonego przepisu.
yureq

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2010-01-05, 15:05


Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-01-07, 11:56

Witam!
O ile pamiętam, Jägermeister (likier) jest bardzo słodki i bardzo "ziołowy" - taki ziołowy syrop, "lekarstewko".
Myślę, że można go próbować zrobić na bazie zaprawki ziołowej np. z Cieślaka.
Ja robiłem dwie, wybrałem takie z łatwiej dostępnymi składnikami, dokładnych nazw nie pamiętam (mogę na jutro sprawdzić, chyba była to żołądkowa gorzka i wiedeńska żołądkowa gorzka).
Zaprawki są bardzo esencjonalne, na 0,5l wytrawnej żołądkowej gorzkiej wystarczy dosłownie łyżeczka - jeśli weźmie się więcej i doda cukru, to zapewne wyjdzie coś podobnego do wspomnianego w temacie napitku.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

yureq
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-09-23, 09:47
Lokalizacja: małopolska

Post autor: yureq » 2011-01-27, 22:39

Myślałem, że ktoś zna prawdziwą recepture. ;)
yureq

newcomer
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2010-12-15, 23:57

Post autor: newcomer » 2011-01-31, 18:20

Właśnie miałem zakładać podobny temat nawet zdjęcie sobie przyszykowałem
Obrazek
Astemio, aż tak bardzo słodki nie jest, natomiast bardzo się sprawdza w chłodne dni wyśmienity na piesze wędrówki, czy jak w moim przypadku zimowe strzelanie. Dla mnie smak jest rewelacyjny, "wchodzi gładko" po czym niesamowicie rozgrzewa bebechy.
Naprawdę człowiek się rześko czuje po takiej nalewce. Kiedyś udało mi się podobną kupić w Czechach(czeski wyrób) zapomniałem nazwy tej nalewki, ale design butelki i etykiety był bardzo podobny do Jägermeister, a w smaku była chyba jeszcze lepsza(delikatniejsza).

KIT51
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-05-21, 19:46

Post autor: KIT51 » 2011-02-06, 19:45

zrobiłem zbliżony smak mieszając różne zaprawki:
zaprawa korzenna do krupniku 40ml
karmel 80 ml
anyż 20 ml
woda 250 ml
spirytus 50% 900 ml
w/g mojego degustatora smak wyszedł zbliżony.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1623
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-02-06, 22:13

Witam właśnie odnośnie tematu zdobyłem taka "zaprawkę " - jako hunter schnaps - jest woń ziołowa delikatna i wymagany jest dodatek cukru by wyciągnąć "smak" ziółek ..
Zapach samego koncentratu ( 20ml wystarcza na 0,5-0,7l wódki 40-50% ) mocny ziołowy ale ładnie -przyjemnie pachnie wszak to Szwedzki producent . już niebawem ja się ogarnę bo mam okło 14 nowych rodzai wystawione zostaną w sklepie .
p.s oczywiście nie mogłem się powstrzymać od irish ceram-u -miód w gębie jak ktoś pił Baleys-a lub Carolains-a to wie o co mi chodzi -dla kobiet niebo ale od czasu do czasu sam lubię wypić .

pozdra2wiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

michal278
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Post autor: michal278 » 2013-09-19, 09:33

Jest to likier rodzaju benedyktyńskiego. Pochodzenie: Prawdopodobnie pierwsza była tzw Troja- 1zioło ostre- piekące, 1 zioło gorzkie, 1 zioło korzenne. Potem przeewulowało do tzn 9ciorki (nasze babcie miewały ją w kufrze), ta znowu do tzw 27 (999 litewska, lub zaprawka z Koryciny), która to do 54, która jest Jagemaister. Upowszechniona na terenach Polski i Prus prawdopodobnie przez zakon Benedyktyński

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości