STARKA

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
terni
90%
90%
Posty: 705
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: STARKA

Post autor: terni » 2019-05-10, 08:36

Co to za STARKA????????? Starka musi mieć minimum 50 lat!!!!!!
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
NeRWuS
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: STARKA

Post autor: NeRWuS » 2019-05-10, 22:25

szadok34 pisze:
2019-05-10, 07:10
Z tego co wyczytałem to dwa lata po rząd 2017 i 2018 przed świętami w grudniu Biedronka wystawiała 18-stkę za 199zł.
Prawda, że była. Wujek "załatwił" (twierdził, że z hurtowni alkoholi) też Starkę 18-tkę i wyglądała całkiem tak samo (kartonik, butelka, kolor). I tylko na tym podobieństwo się skończyło - zapach w biedronkowej o połowę słabszy i kolor delikatnie bledszy (bardziej blady - jak kto woli). W smaku też dużo bardziej ostra i piekąca w smaku. Co do ceny to wujek twierdził, że jego kosztowała o 50zł więcej.

Takie moje subiektywne odczucie było i jeśli macie możliwość kupienia gdzie indziej niż w biedronce to polecam. :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

ximenek
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: STARKA

Post autor: ximenek » 2019-05-11, 08:12

Czajkus

Piękna kolekcja piękna :brawo :brawo :brawo

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1257
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: STARKA

Post autor: kowal » 2019-05-11, 09:44

Edit. Dopadła mnie pomroczność jasna :lol:
kowal pisze:
2019-05-08, 23:44
(...)swoją starkę(...) Ma 4 lata i 8 miesięcy. (...)na Boże Narodzenie i Sylwestra akurat (będzie już pięciolatką).
Moja starka ma 3 lata i 8 miesięcy i w w.w. okresie będzie czterolatką :roll: Bo poszła na szczapy 9.09.2015r
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Władek
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Re: STARKA

Post autor: Władek » 2019-05-11, 20:06

To mojej Starce stuknie 5 lat z końcem roku, nawet nie wiem co się u niej dzieje,
ile jej ubyło/zostało i jak smakuje, dawno jej nie odwiedzałem.
Poczekam do świąt :D
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 237
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: STARKA

Post autor: Czajkus » 2019-05-15, 11:22

Poniżej jeszcze przepis na starkę podany przez Elżbietę Kiewnarską w 1928 roku.

"Starka prawdziwa. Mocną beczkę od wina — najlepiej od dobrego węgrzyna lub madery, niedawno zlanych, aby lagier był jeszcze świeży i nie było w beczce pleśni, ani stęchłego zapachu — nalać do pełna prawie czystą wódką, żytniówką. Amatorowie starki twierdzą, że należy na nią używać tak zwanej szumówki, czyli okowity nieoczyszczonej, wprost z gorzelni. Dawne starki rzeczywiście w taki sposób robiono, — to też potrzebowały one lat kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu, aby dobrze się przetrawić, — dzisiaj nikt chyba na takie dalekie terminy zapasów robić nie zechce. Po sprawdzeniu mocy obręczy (koniecznie żelaznych, gdyż drewniane przegniją), beczkę zakopać głęboko w piwnicy. Po trzech latach się ją odkopuje: będzie miała smak, jak 15 letnia starka, wytrzymywana w zwykły sposób. Po zlaniu połowy starki do butelek, dopełnić beczkę świeżą żytniówką i ponownie zakopać. Po roku można już zlać znowu połowę wódki i świeżą dolać i w taki sposób mieć stale prawdziwą, domową starkę."

:drunk

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości