Strona 10 z 12

Re: STARKA

: 2019-05-10, 08:36
autor: terni
Co to za STARKA????????? Starka musi mieć minimum 50 lat!!!!!!

Re: STARKA

: 2019-05-10, 22:25
autor: NeRWuS
szadok34 pisze:
2019-05-10, 07:10
Z tego co wyczytałem to dwa lata po rząd 2017 i 2018 przed świętami w grudniu Biedronka wystawiała 18-stkę za 199zł.
Prawda, że była. Wujek "załatwił" (twierdził, że z hurtowni alkoholi) też Starkę 18-tkę i wyglądała całkiem tak samo (kartonik, butelka, kolor). I tylko na tym podobieństwo się skończyło - zapach w biedronkowej o połowę słabszy i kolor delikatnie bledszy (bardziej blady - jak kto woli). W smaku też dużo bardziej ostra i piekąca w smaku. Co do ceny to wujek twierdził, że jego kosztowała o 50zł więcej.

Takie moje subiektywne odczucie było i jeśli macie możliwość kupienia gdzie indziej niż w biedronce to polecam. :)

Re: STARKA

: 2019-05-11, 08:12
autor: ximenek
Czajkus

Piękna kolekcja piękna :brawo :brawo :brawo

Re: STARKA

: 2019-05-11, 09:44
autor: kowal
Edit. Dopadła mnie pomroczność jasna :lol:
kowal pisze:
2019-05-08, 23:44
(...)swoją starkę(...) Ma 4 lata i 8 miesięcy. (...)na Boże Narodzenie i Sylwestra akurat (będzie już pięciolatką).
Moja starka ma 3 lata i 8 miesięcy i w w.w. okresie będzie czterolatką :roll: Bo poszła na szczapy 9.09.2015r

Re: STARKA

: 2019-05-11, 20:06
autor: Władek
To mojej Starce stuknie 5 lat z końcem roku, nawet nie wiem co się u niej dzieje,
ile jej ubyło/zostało i jak smakuje, dawno jej nie odwiedzałem.
Poczekam do świąt :D

Re: STARKA

: 2019-05-15, 11:22
autor: Czajkus
Poniżej jeszcze przepis na starkę podany przez Elżbietę Kiewnarską w 1928 roku.

"Starka prawdziwa. Mocną beczkę od wina — najlepiej od dobrego węgrzyna lub madery, niedawno zlanych, aby lagier był jeszcze świeży i nie było w beczce pleśni, ani stęchłego zapachu — nalać do pełna prawie czystą wódką, żytniówką. Amatorowie starki twierdzą, że należy na nią używać tak zwanej szumówki, czyli okowity nieoczyszczonej, wprost z gorzelni. Dawne starki rzeczywiście w taki sposób robiono, — to też potrzebowały one lat kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu, aby dobrze się przetrawić, — dzisiaj nikt chyba na takie dalekie terminy zapasów robić nie zechce. Po sprawdzeniu mocy obręczy (koniecznie żelaznych, gdyż drewniane przegniją), beczkę zakopać głęboko w piwnicy. Po trzech latach się ją odkopuje: będzie miała smak, jak 15 letnia starka, wytrzymywana w zwykły sposób. Po zlaniu połowy starki do butelek, dopełnić beczkę świeżą żytniówką i ponownie zakopać. Po roku można już zlać znowu połowę wódki i świeżą dolać i w taki sposób mieć stale prawdziwą, domową starkę."

:drunk

Re: STARKA

: 2019-05-23, 18:48
autor: szadok34
https://www.olx.pl/oferta/beczki-po-sta ... 127578aae8
Takie coś znalazłem,ciekawe czy wszystkie beczki to szrot,czy jednak coś z tego jest w dobrym stanie?

Re: STARKA

: 2019-05-30, 18:04
autor: wawaldek11
Znowu pojawiła się na horyzoncie Starka - 25 i 23 letnia.

Re: STARKA

: 2019-05-30, 20:07
autor: szadok34
Gdzie, za ile i dlaczego tak drogo?

Re: STARKA

: 2019-05-31, 19:01
autor: Krzysztof63
Starka sześcioletnia pojawiła się w sieci Netto. W ogóle coś w tych sklepach drgnęło, widziałem Talisker i Cardhu w dobrej cenie, także ostatnio Glengoyne i jakieś burbony.

Re: STARKA

: 2019-05-31, 19:27
autor: magas
Auchan ma ofertę dość dużą, w sobotę pojechałem kupić, miałem spotkanie z przyjacielem, którego bardzo rzadko widuje, znaczy raz w roku siadamy o 20stej i gadamy do 4-5 rano, jedząc przy tym różności w ilościach słusznych i pijemy łyski słodową. Miałem kupić Bowmore 12, tak by bez skupiania się na piciu pomagało w rozmowie, a na początek rozmowy, miałem kilka sampli na których trzeba było się skupić, a tu w Auchan na półce było tyle single maltów, że zamieniłem na taliksera, potem odłożyłem, bo widzę Glenfiddich 15 solera, a przyjaciel nigdy takich deserków nie pił, a talikser ma jednak specyficzny mocny torf, za chwilę patrzę Ardbeg, Laphroaig itd, itd więc wróciłem do rozwodnionego Bowmore 12, pierwsza myśl najlepsza. Naprawdę dużo podstawowych wersji, tylko one dziś są dla mnie mocno utopione, lubię kiedy mogę wsadzić nos, a później dolać kilka kropel wody i znów powąchać,kiedy łańcuchy estrów się zrywają i dają kolejną zupełnie inną odsłonę, a tu się nie da, bo za nas sporo wody dodano. Łycha po tylu latach w beczce nie powinna być topiona do 40%, bo robi się zbyt łagodna, mało warstwowa, płaska, nie zmienia się podczas dłuższej degustacji, takie 46% nie niżej, a więcej mile widziane.

Re: STARKA

: 2019-05-31, 23:03
autor: Krzysztof63
Z sieci w Auchan jest najbogatsza oferta, ale fajne propozycje w niskich cenach trafiają się także w innych sieciach. Widać zdecydowana poprawę w porównaniu z tym, co jeszcze kilka lat temu było w detalu.

Ale wracając do starki - dobrze nie jest. Nie zanosi się na większą obecność w ofercie detalicznej.
Swoją drogą w jednym z dziewiętnastowiecznych podręczników wyczytałem, że wg autora najlepszy jest produkt, otrzymany z mieszanki zbóż w proporcjach mniej więcej: 30% jęczmienia, 30% żyta, 30% pszenicy i 10 % owsa (najlepiej zastosować słody). I takie coś pewnie zrobię jako następne i porównam z żytem, które czeka na przebieg.

Re: STARKA

: 2019-06-03, 08:55
autor: kacper59
Nie jestem typem społecznika, więc nie nadaję się do pociągnięcia tematu, ale nasunęła mi się pewna koncepcja w temacie Starki. Jak wynika z licznych opisów na tym forum, był to produkt specyficzny dla naszego narodu. Piszę był, bo jego występowanie zanika i nie obserwuje się radykalnych zmian tego trendu. Wytwarzanie alkoholi wysokoprocentowych bez zezwolenia jest nielegalne, więc każda próba wytwarzania Starki we własnym zakresie koliduje z prawem. Gdyby tak utworzyć jakieś stowarzyszenie, działające na rzecz dobrego imienia tegoż alkoholu, to może udałoby się Starkę podciągnąć pod produkt regionalny (poparcie UE w ramach kultywowania tradycji regionalnych) i uzyskać od ojczystej władzy jakiś specjalny glejt pozwalający na jej wytwarzanie przez stowarzyszonych.
ST owarzyszenie
A bstynentów
R ozsławiających
K unszt
A alkoholu
:)
pozdrawiam Paweł

Re: STARKA

: 2019-06-03, 09:33
autor: Doody
Swojego czasu kupiłem w biedronce trunek o nazwie "starka" w dwóch wersjach: 3 i 6-ścio letnia (tak było napisane na etykiecie). Trunek jednak nie spełnił oczekiwań ani w jednej ani w drugiej wersji.

Re: STARKA

: 2019-06-05, 21:38
autor: pluton
terni pisze:
2019-05-10, 08:36
Co to za STARKA????????? Starka musi mieć minimum 50 lat!!!!!!
Starke nastawiano na wesele syna a nie wnuka. Mozesz podeslac wykres dojrzewania?