Wódka gdańska - polski produkt regionalny

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Łowca Absolutu
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2009-12-24, 13:17
Lokalizacja: Polska

Wódka gdańska - polski produkt regionalny

Post autor: Łowca Absolutu » 2010-02-06, 22:08

Wódka gdańska.
Skórek pomarańczowych z białego okrajanych gramów
1,80, skórek cytrynowych świeżych gramów 570
cynamonu gramów 32, kwiatu muszkatowego 1 i 1/2 g łuta,
gwoździków 3/4 łuta, kardemonu 3/4 łuta, anyżu 2 i 1/2 łuta,
rozmarynu 1 i 1/2łuta, lewandy 1 i 1/2 łuta, korzenia fiołkowego
1i 1/2 łuta, jałowcu 2 łuty. To wszystko razem
pokrajać i potłuc, wsypać do alembika, nalać spirytusu
10 litrów, wody 8 litrów, na końcu zmieszać z pięciu
litrami syropu i wrzucić do alembika trochę drobno
poszarpanego pazłotka.

1 łuta to ok. 16g
pazłotko - bardzo cieniutka folijka ze złota

źródło przepisu

http://rapidshare.com/fil...odrae_cznik.pdf

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa

http://www.minrol.gov.pl/index.php?/pol ... ka-gdanska
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 20:33 przez Łowca Absolutu, łącznie zmieniany 1 raz.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-02-07, 09:27

Co za bzdury. Mieszanie gramów z łutami już jest podejrzane. A wlewanie syropu (pewnie cukrowego) i folia do albemika to już zupełna kpina.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: wódka gdańska - polski produkt regionalny

Post autor: pluton » 2010-02-07, 12:31

Łowca Absolutu pisze: źródło przepisu
http://rapidshare.com/fil...odrae_cznik.pdf
Mozesz wrzucic w jakies bardziej dostepne miejsce ? Na chomika czy cus...

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
Łowca Absolutu
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2009-12-24, 13:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Łowca Absolutu » 2010-02-28, 22:14

Nie mam nic przeciwko by ktoś to wrzucił na inny serwer, link i tak nie jest mój.

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-03-16, 19:16

cemik1 pisze:Co za bzdury. Mieszanie gramów z łutami już jest podejrzane. A wlewanie syropu (pewnie cukrowego) i folia do albemika to już zupełna kpina.
Niezupełnie. W Świętej Księdze mojej rodziny - Książce kucharskiej Monatowej ( 1905r !) zawarte są przepisy gdzie ilości przypraw podaje się w łutach i dkg ( 1 łut to 1.5 dkg ). Może i w przepisie zastosowano taki dwupodział. Zaś co do folii - zgodnie z zasadami w butelce wódki gdańskiej zawsze występowały płatki złota. Przepis może być "z epoki".

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-03-16, 21:16

Do butelki pełna zgoda ale "przepis" mówi o folii w alembiku.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-03-16, 21:52

Wy tu o złotej foli , a nasi oddali chyba Niemcom produkcje , no może nie oddali , a sami przestali produkować , dobrze, że Gdańska nie ogłosili wolnym miastem :furious ps. nie wiem czy ta informacja jest aktualna. http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... polek.html

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości