Ktoś ma jakieś doświadczenia z nalewką jeżynową?
Ja narazie w słoju (ok. 3 litry) przesypałem jeżyny kilogramem cukru. Jakieś przyprawy? Korzenie? Jak puści sok to planuję zalać destylatem rozcieńczonym do 70 % i niech stoi do zimy.
Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis i doświadczenia w tej materii to proszę o przepis
Nalewka z jeżyn
- moist von lipwi
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
- Lokalizacja: Scyzorland
Nalewka z jeżyn
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 13:09 przez moist von lipwi, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nalewka z jeżyn
Z przypraw dobry będzie cynamon i wanilia.moist von lipwi pisze:Ktoś ma jakieś doświadczenia z nalewką jeżynową?
Ja narazie w słoju (ok. 3 litry) przesypałem jeżyny kilogramem cukru. Jakieś przyprawy? Korzenie? Jak puści sok to planuję zalać destylatem rozcieńczonym do 70 % i niech stoi do zimy.
Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis i doświadczenia w tej materii to proszę o przepis
Spirytus wystarczy 60%.
Maceracja raczej nie więcej niż miesiąc, inaczej wda się gorycz z pestek.
Jeżeli masz winiak - użyj zamiast spirytusu.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości