Nalewka z jeżyn

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
moist von lipwi
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
Lokalizacja: Scyzorland

Nalewka z jeżyn

Post autor: moist von lipwi » 2010-08-14, 11:16

Ktoś ma jakieś doświadczenia z nalewką jeżynową?

Ja narazie w słoju (ok. 3 litry) przesypałem jeżyny kilogramem cukru. Jakieś przyprawy? Korzenie? Jak puści sok to planuję zalać destylatem rozcieńczonym do 70 % i niech stoi do zimy.
Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis i doświadczenia w tej materii to proszę o przepis
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 13:09 przez moist von lipwi, łącznie zmieniany 1 raz.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Nalewka z jeżyn

Post autor: pluton » 2010-08-14, 20:01

moist von lipwi pisze:Ktoś ma jakieś doświadczenia z nalewką jeżynową?

Ja narazie w słoju (ok. 3 litry) przesypałem jeżyny kilogramem cukru. Jakieś przyprawy? Korzenie? Jak puści sok to planuję zalać destylatem rozcieńczonym do 70 % i niech stoi do zimy.
Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis i doświadczenia w tej materii to proszę o przepis
Z przypraw dobry będzie cynamon i wanilia.
Spirytus wystarczy 60%.
Maceracja raczej nie więcej niż miesiąc, inaczej wda się gorycz z pestek.
Jeżeli masz winiak - użyj zamiast spirytusu.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

kriss
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-14, 21:47
Lokalizacja: warm-maz

Post autor: kriss » 2010-09-17, 19:07

Super naleweczka :)
Nalewu na jeżynach użyj jako bazy- 80% do tego dodaj o ile masz po 10% nalewu na czarnych jagodach i wiśni.
Palce lizac jedna z lebszych naleweczek.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości