Absynt

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-10-29, 19:31

:brawo , bardzo fajny film , mało zdradza sekretów, ale fajnie się ogląda. Miałem taki film z greckich stron jak koleś oprowadza po swojej destylarni i na dole są tradycyjne sprzęciki miedziane dla turystów do zwiedzania, a piętro wyżej prawdziwa produkcja na sprzedaż do której turyści wglądu nie mają i tam stoją już nowoczesne szafy z kwasówki elektronika itd tylko gdzieś to zgubiłem , chciałem to jeszcze raz oglądnąć , ponieważ jest dość fajny wykład o sercu , ale wbijałem wszystkie hasła jakie mi przyszły do głowy i nic :cry:

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-10-29, 22:54

Na innych forach są działy gdzie zamieszczane są linki tematyczne do materiałów video. Może i tutaj warto by coś takiego zrobić?

Fakt, szczegółów film ten zdradza niewiele, ale nawet podpatrzeć fajnie :D

Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2009-11-10, 00:34

Są gotowe zaprawki np: TU

Czerwony Diabeł Double Power :twisted: 37,90 zł
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-11-15, 21:01

Byłem wczoraj na degustacji absyntów
Soixante Cinq 65 (Francja)
Eichelberger 68 (Niemcy)
Obsello (hiszpania)
Hiszpański łagodny,niemiecki-niemiecki :D , francuski niezły.
Moi znajomi ocenili,ze moje absynty też są dobre :D

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Post autor: trebor » 2009-12-02, 07:39

Witam
Czy absynt można robić na kolumnie (em Steel). Czy należy wybrać wypełnienie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-12-02, 10:55

@trebor

Według mnie lepiej bez wypełnienia. "Na krótko" z powolnym odbiorem.

Pozdrawiam :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

clapa
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-11-19, 20:32

Post autor: clapa » 2010-05-03, 12:49

Witajcie.
Czy spotkał się już ktoś z Was z bylicą pontyjską w sprzedaży detalicznej (ziarno, sadzonka)? Z bylicą piołun (artemisia absinthium) nie ma większego problemu. Jednak z bylicą pontyjską (artemisia pontica) jest niemały. Można ją zastąpić bylicą pospolitą, ale pewnie na własną niekorzyść.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mrozu
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2009-03-19, 14:25

Post autor: Mrozu » 2010-05-03, 19:25

Zastap bylice pontyjska, albo nie dodawaj jej wogole ewentualnie zrob absynt z innego przepisu ja nie moglem tego dostac.
Jesli Ci sie uda daj namiar...

pzdr.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-05-03, 22:32

:arrow: http://www.roslinyszulc.e.pl/strony/byliny.html

a to e-mail do tego gościa:

Kod: Zaznacz cały

 roslinyszulc@poczta.e.pl
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2010-05-05, 22:14

Jezusu Matku Bosku !!!!!!
Jak wlazłem na tą stronę myślałem, że mi się monitor zepsuł.
Zajefajna grafika ;)

clapa
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-11-19, 20:32

Post autor: clapa » 2010-05-05, 22:49

Grafika nie powala :D
Można by rzec, że jest irytująca, ale ceny niczego sobie... i dużo przydatnych roślinek do ogrodu :)

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

bylica

Post autor: cichy » 2010-06-05, 18:45

Panowie, powoli, można dodać zwykłej bylicy i będzie to samo, można też i zrobić bez bylicy i też będzie OK. Robiłem różne warianty i wszystkie są dobre ale jeżeli ktoś spodziewa się widoków jak po prochach to niech o tym zapomni bo to są ZWYKŁE bajki. Absynt jest na 70 gradusów więc gdy ktoś takim czymś ulula się to mogą mu biegać białe myszki po ścianach i potem opowiada niestworzone historie. Piołun szlachetny jest pospolitym zielem w Polsce tylko trzeba umieć znaleźć i można dodawać nie tylko do absyntu ale i cukrówki w czasie fermentacji, po wykapaniu ma ciekawy smak i goryczy nie czuć. Przy kapaniu absyntu najważniejsze jest by nie śpieszyć się, ma kapać małym strumieniem a wszystko będzie OK.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: bylica

Post autor: pluton » 2010-06-06, 17:01

cichy pisze:Panowie, powoli, można dodać zwykłej bylicy...Piołun szlachetny jest pospolitym zielem w Polsce ...
Jaką bylicę masz na myśli ? Jest kilka(dziesiąt/set) gatunków bylicy, a bylica piołun jest tylko jednym z nich, i np. całkowicie różnym od bylicy estragonu.

Powiedz też , co miałeś na myśli pisząc o piołunie szlachetnym - jaki gatunek? . Nigdy sie nie spotkałem z taką nazwą dla tego ziela.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2010-06-07, 08:02

zapewne miał na myśli "artemisia absynti"najczęściej spotykany rodzaj piołunu w Polsce zaraz po bylicy "artemisia ordinare" - przepraszam jeżeli nazwy łacińskie nie są w pełni prawidłowe, czasami warto wybrać się na wycieczkę po łąkach położonych na słabych glebach i tam poszukać różnego rodzaju ziół

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

PIOŁUN

Post autor: cichy » 2010-06-13, 19:51

Bylica piołun (Artemisia absinthium)
Występowanie
W rozproszeniu w pobliżu chat, na rumowiskach, pastwiskach, przy drogach i płotach.
Wygląd zewnętrzny
Jest byliną, a nawet półkrzewem wyrastającym od 54-100 cm wysokości. Liście są jedwabiste, omszone z góry, szarozielone, od spodu białawe, cała roślina jest prawie szara. Kwiaty drobne w postaci kulistych, małych koszyczków, przeważnie z małymi przylistkami, zebrane w rzadkie grona, jasnożółte, na cienkich łodyżkach, tworzą w całości wiechę kwiatów.
Surowiec
Ziele całej rośliny, które ma bardzo silnie korzenny zapach i bardzo gorzki smak.

[ Dodano: 2010-06-13, 19:58 ]
dla porównania:
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris)
Opis botaniczny - bylica pospolita jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych, dorastającą do 150 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną, u dołu nagą, czerwono lub fioletowo nabiegłą. Liście pierzastodzielne, o brzegach podwiniętych w dół, głęboko piłkowanych, z wierzchu mają kolor ciemnozielony, od spodu zaś biało owłosione, wełniste. Kwitnie od lipca do września. Kwiaty koloru żółtego lub czerwonawego zebrane są w długą, gęstą wiechę. Cała roślina ma silny, charakterystyczny zapach. Ziele zawiera gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny (cyneol, tujon), sole mineralne, natomiast korzeń - inulinę, garbniki, żywicę, trójterpeny oraz olejek eteryczny.

Występowanie - roślina występuje powszechnie w strefie umiarkowanej. W Polsce porasta brzegi rzek, wilgotne zarośla, nieużytki, przydroża.

Zbiór - od lipca do września zbieramy zakwitające szczyty pędów. Nie należy zgniatać rośliny. Pogniecione ziele czernieje i nie nadaje się do celów leczniczych. Suszymy w przewiewnym i ciemnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni w temp. do 35 stopni. Korzenie zbieramy wiosną lub jesienią i suszymy w suszarni w temp. do 40 stopni. Korzeń ma czerwone plamki na korze, a w przekroju białawą barwę.
Załączniki
bylica_piolun.jpg
bylica_pospolita.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości