Absynt
co dalej?
Witam serdecznie.
Robię absynt po raz pierwszy i po przeczytaniu tematu oczywiście nic nie stało się dla mnie jednoznaczne. Po zalaniu ziółek i odczekaniu zalecanego czasu rozpocząłem destylację. Założyłem krótką kolumnę (60 cm) z wypełnieniem (jedni mówią lepiej z wypełnieniem inni mówią że to nic nie daje) zdjąłem izolację z kolumny więc chyba działała trochę jak deflegmator. Odpaliłem gaz i przy wyłączonym refluksie zacząłem odbierać destylat. Jak już pisałem nie destylowałem jeszcze absyntu więc destylat odbierałem partiami. Pierwsza półlitrówka - 85%, druga - 80%, trzecia - 60%, czwarta 20%- poszła w kanał.
I teraz moje pytanie czy zrobić dwie wódki jedna ok 80% i druga 60%, czy zmieszać to razem i zrobić jedną około 75%. Czy mocniejsza będzie lepsza, czy może na odwrót w tej 60% jest więcej pożądanych dla absyntu związków.
Byłbym wdzięczny za uwagi od kolegów którzy już to przerabiali.
Pozdrawiam Kuba.
Robię absynt po raz pierwszy i po przeczytaniu tematu oczywiście nic nie stało się dla mnie jednoznaczne. Po zalaniu ziółek i odczekaniu zalecanego czasu rozpocząłem destylację. Założyłem krótką kolumnę (60 cm) z wypełnieniem (jedni mówią lepiej z wypełnieniem inni mówią że to nic nie daje) zdjąłem izolację z kolumny więc chyba działała trochę jak deflegmator. Odpaliłem gaz i przy wyłączonym refluksie zacząłem odbierać destylat. Jak już pisałem nie destylowałem jeszcze absyntu więc destylat odbierałem partiami. Pierwsza półlitrówka - 85%, druga - 80%, trzecia - 60%, czwarta 20%- poszła w kanał.
I teraz moje pytanie czy zrobić dwie wódki jedna ok 80% i druga 60%, czy zmieszać to razem i zrobić jedną około 75%. Czy mocniejsza będzie lepsza, czy może na odwrót w tej 60% jest więcej pożądanych dla absyntu związków.
Byłbym wdzięczny za uwagi od kolegów którzy już to przerabiali.
Pozdrawiam Kuba.
Odbiera się wszystko razem. To co poszło w kanał to błąd - tam jest najwięcej olejków eterycznych. Odbierasz aż leci mętne, potem odbierasz mętne i dodajesz do następnego pędzenia. Warunek destylat uzyty do robienia absyntu musi być dobrej jakości i zioła też.
Jeśli olejków będzie za mało absynt nie będzie mętniał jak potrzeba.
Jeśli olejków będzie za mało absynt nie będzie mętniał jak potrzeba.
Pozdrawiam
Mój pierwszy absynt to Vichet.
Myślałem, że przy takiej ilości ziół będzie to bardzo intensywny aromat, ale po rozcieńczeniu 1-3 ładnie zmętniał i jest łagodny, ciut za dużo kolendry.Barwiłem ilością ziół na litr, a zalałem 2 lity troszkę za intensywna zieleń,
Podoba mi się ta zabawa będę robił inne.
Kitaferia może jakiś polecisz.
Myślałem, że przy takiej ilości ziół będzie to bardzo intensywny aromat, ale po rozcieńczeniu 1-3 ładnie zmętniał i jest łagodny, ciut za dużo kolendry.Barwiłem ilością ziół na litr, a zalałem 2 lity troszkę za intensywna zieleń,
Podoba mi się ta zabawa będę robił inne.
Kitaferia może jakiś polecisz.
Z absyntów piłem tylko francuski Pastis i Ricard, które smakują całkiem podobnie. Znajdując na stronie http://www.absynt.w3.pl/index.php?subme ... astis.html przepis na takowy pastis chciałbym go własnoręcznie wykonać, jednak szukałem po necie i stwierdziłem że roślinka taka jak bylica pontyjska rośnie tylko w południowej Europie i u nas trudno ją dostać... Na absynt forum http://www.absynt.netlandia.pl/viewtopi ... sc&start=0 też niektórzy zamieniali pontyjską na pospolitą. Czy macie jakieś doświadczenie w tym kierunku, gdzie można dostać ususzone kwiatki i inne części bylicy pontyjskiej ewentualnie zamieniając ją na bylicę pospolitą czy nie zmieni to smaku końcowego takiego absynthu?
lukrecję znalazłem tu: http://www.nokaut.pl/oferta/lukrecja-korzen-50g.html
sorki... już poprawiłem
lukrecję znalazłem tu: http://www.nokaut.pl/oferta/lukrecja-korzen-50g.html
sorki... już poprawiłem
Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 17:47 przez peace, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmiana bylicy pontyjskiej na bylicę pontyjską nie powinna wnieść większych zmianpeace pisze: Czy macie jakieś doświadczenie w tym kierunku, gdzie można dostać ususzone kwiatki i inne części bylicy pontyjskiej ewentualnie zamieniając ją na bylicę pontyjską czy nie zmieni to smaku końcowego takiego absynthu?
A tak poważnie, to po zmianie na pospolitą ja nie zauważyłem żadnej różnicy
Pozdrawiam
tu się kase trzepie za zioła na 1litr 50zł z dostawą http://www.allegro.pl/item570875445_zio ... verte.html
witam
przymierzam się do zrobienia absyntu powoli
dziewczyna pojechala na zachod przywiesc bylice alpejską -artemisia absinthium ( niewiem czemu tu wszyscy o pontyjskiej i pospolitej mowią)
mam pytanie, czy robicie absynt juz na czysciótkim spirycie tzn. rektyfikacja, ewent. chemia, ponowna rektyfikacja , węgiel i dopiero wtedy maceracja i kolejna destylacja/rektyfikacja ???
jeśli oczyszczać chemią to robi się to na destylacje <50 % więc po tym procesie nie zrobimy maceracji :> więc może zrezygnować z tego, hmmm, ale z węglem ta sama bajka - też destylat musi być rozcienczony....
przymierzam się do zrobienia absyntu powoli
dziewczyna pojechala na zachod przywiesc bylice alpejską -artemisia absinthium ( niewiem czemu tu wszyscy o pontyjskiej i pospolitej mowią)
mam pytanie, czy robicie absynt juz na czysciótkim spirycie tzn. rektyfikacja, ewent. chemia, ponowna rektyfikacja , węgiel i dopiero wtedy maceracja i kolejna destylacja/rektyfikacja ???
jeśli oczyszczać chemią to robi się to na destylacje <50 % więc po tym procesie nie zrobimy maceracji :> więc może zrezygnować z tego, hmmm, ale z węglem ta sama bajka - też destylat musi być rozcienczony....
Witam,
Tak po prawdzie, to absynt powstał właśnie po to, by zamaskować nie najlepszą jakość destylatu gronowego.
Jeśli chcemy uzyskać produkt "historyczny" to raczej nie na rektyfikacie.
Pozdrawiam
Fenol
Z tą czystością spirytusu przy wyrobie absyntu raczej bym nie przesadzał .marcinsoo pisze:
... mam pytanie, czy robicie absynt juz na czysciótkim spirycie tzn. rektyfikacja, ewent. chemia, ponowna rektyfikacja , węgiel i dopiero wtedy maceracja i kolejna destylacja/rektyfikacja ??? ...
Tak po prawdzie, to absynt powstał właśnie po to, by zamaskować nie najlepszą jakość destylatu gronowego.
Jeśli chcemy uzyskać produkt "historyczny" to raczej nie na rektyfikacie.
Pozdrawiam
Fenol
Re: Absynt
Witam.
Ja preparuję absynty z http://student.agh.edu.pl/~mmierzwa/Uroki.doc
Polecam szczególnie Szwajcarski absynt z Montpellier i Szwajcarski absynt z Pontarlier.
To klasyka absyntowa. A co do reakcji to powiem że nie jest to standardowa "faza" po kilku głębszych. Moje absynty zawieraja ok.70% alk. Po przygotowaniu powstaje drink ok. 20%. I powiem wam że po wypiciu ok. 500ml gotowego drinka osiąga się "stan" zupełnie inny niz po wypiciu proporcjonalnej ilosci innego trunku o podobnej zawartości alkoholu. Konkretnie mówie o charakterystycznym otępieniu i obojętności a w niektórych przypadkach nawet o zaniku pamięci jak po wypiciu dużej ilości wódy.
Ja preparuję absynty z http://student.agh.edu.pl/~mmierzwa/Uroki.doc
Polecam szczególnie Szwajcarski absynt z Montpellier i Szwajcarski absynt z Pontarlier.
To klasyka absyntowa. A co do reakcji to powiem że nie jest to standardowa "faza" po kilku głębszych. Moje absynty zawieraja ok.70% alk. Po przygotowaniu powstaje drink ok. 20%. I powiem wam że po wypiciu ok. 500ml gotowego drinka osiąga się "stan" zupełnie inny niz po wypiciu proporcjonalnej ilosci innego trunku o podobnej zawartości alkoholu. Konkretnie mówie o charakterystycznym otępieniu i obojętności a w niektórych przypadkach nawet o zaniku pamięci jak po wypiciu dużej ilości wódy.
Wita.
Zioła kupuję w sklepach zielaskich. Nie mam jednedo konkretnego sklepu dlatego że nie w każdym można dostać wszystkie pożądane składniki. Standardowo jest problem z bylicą pontyjską (sprzedawcy patrzą się dziwnie i myślą że żarty sobie robie) więc zastępuję ją bylicą pospolitą. Nie wiem czy daje to jakąś różnice w smaku bo nie próbowałem wyrobu barwionego bylicą pontyjską. Ale myśle że przy barwieniu chodzi głównie o pozyskanie chlorofilu więc zastosowanie bylicy pospolitej, która ma bardzo słaby smak nie robi dużej różnicy.
A tak na marginesie to nie warto kupywać gotowych zestawów zioł do absyntu na allegro. Różnica cenowa jest duża. Np: zestaw ziół na 1L z allegro (nawet 50 PLN). Zestaw ziół na 1L zakupionych w sklepie (ok.15PLN).
Zioła kupuję w sklepach zielaskich. Nie mam jednedo konkretnego sklepu dlatego że nie w każdym można dostać wszystkie pożądane składniki. Standardowo jest problem z bylicą pontyjską (sprzedawcy patrzą się dziwnie i myślą że żarty sobie robie) więc zastępuję ją bylicą pospolitą. Nie wiem czy daje to jakąś różnice w smaku bo nie próbowałem wyrobu barwionego bylicą pontyjską. Ale myśle że przy barwieniu chodzi głównie o pozyskanie chlorofilu więc zastosowanie bylicy pospolitej, która ma bardzo słaby smak nie robi dużej różnicy.
A tak na marginesie to nie warto kupywać gotowych zestawów zioł do absyntu na allegro. Różnica cenowa jest duża. Np: zestaw ziół na 1L z allegro (nawet 50 PLN). Zestaw ziół na 1L zakupionych w sklepie (ok.15PLN).
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 79 gości