Absynt

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-06-11, 09:13


kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

co dalej?

Post autor: kuba » 2008-08-03, 17:19

Witam serdecznie.
Robię absynt po raz pierwszy i po przeczytaniu tematu oczywiście nic nie stało się dla mnie jednoznaczne. Po zalaniu ziółek i odczekaniu zalecanego czasu rozpocząłem destylację. Założyłem krótką kolumnę (60 cm) z wypełnieniem (jedni mówią lepiej z wypełnieniem inni mówią że to nic nie daje) zdjąłem izolację z kolumny więc chyba działała trochę jak deflegmator. Odpaliłem gaz i przy wyłączonym refluksie zacząłem odbierać destylat. Jak już pisałem nie destylowałem jeszcze absyntu więc destylat odbierałem partiami. Pierwsza półlitrówka - 85%, druga - 80%, trzecia - 60%, czwarta 20%- poszła w kanał.
I teraz moje pytanie czy zrobić dwie wódki jedna ok 80% i druga 60%, czy zmieszać to razem i zrobić jedną około 75%. Czy mocniejsza będzie lepsza, czy może na odwrót w tej 60% jest więcej pożądanych dla absyntu związków.
Byłbym wdzięczny za uwagi od kolegów którzy już to przerabiali.
Pozdrawiam Kuba.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-08-03, 17:27

Odbiera się wszystko razem. To co poszło w kanał to błąd - tam jest najwięcej olejków eterycznych. Odbierasz aż leci mętne, potem odbierasz mętne i dodajesz do następnego pędzenia. Warunek destylat uzyty do robienia absyntu musi być dobrej jakości i zioła też.
Jeśli olejków będzie za mało absynt nie będzie mętniał jak potrzeba.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-08-03, 17:38

A ja odbierałem dopóty zaczęło kapać żółte, wówczas zmieniłem naczynie i dalej odbierałem.
Wyszły z tego dwa różne absynty ze wskazaniem na ten pierwszy.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2008-08-03, 17:44

Też właśnie czekałem aż poleci coś w kolorze żółtym lub zielonym ale wszystko było przeźroczyste. Ta czwarta 20% półlitrówka niezbyt ładnie pachniała, przypominało mi to zapach zaparzonego czy zatęchłego siana.
dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi i pozdrawiam.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-02-16, 21:06

Mój pierwszy absynt to Vichet.
Myślałem, że przy takiej ilości ziół będzie to bardzo intensywny aromat, ale po rozcieńczeniu 1-3 ładnie zmętniał i jest łagodny, ciut za dużo kolendry.Barwiłem ilością ziół na litr, a zalałem 2 lity troszkę za intensywna zieleń,
Podoba mi się ta zabawa będę robił inne.

Kitaferia może jakiś polecisz.

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-03-05, 16:18

Z absyntów piłem tylko francuski Pastis i Ricard, które smakują całkiem podobnie. Znajdując na stronie http://www.absynt.w3.pl/index.php?subme ... astis.html przepis na takowy pastis chciałbym go własnoręcznie wykonać, jednak szukałem po necie i stwierdziłem że roślinka taka jak bylica pontyjska rośnie tylko w południowej Europie i u nas trudno ją dostać... Na absynt forum http://www.absynt.netlandia.pl/viewtopi ... sc&start=0 też niektórzy zamieniali pontyjską na pospolitą. Czy macie jakieś doświadczenie w tym kierunku, gdzie można dostać ususzone kwiatki i inne części bylicy pontyjskiej ewentualnie zamieniając ją na bylicę pospolitą czy nie zmieni to smaku końcowego takiego absynthu?


lukrecję znalazłem tu: http://www.nokaut.pl/oferta/lukrecja-korzen-50g.html

sorki... :wall już poprawiłem :lol:
Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 17:47 przez peace, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2009-03-05, 17:43

peace pisze: Czy macie jakieś doświadczenie w tym kierunku, gdzie można dostać ususzone kwiatki i inne części bylicy pontyjskiej ewentualnie zamieniając ją na bylicę pontyjską czy nie zmieni to smaku końcowego takiego absynthu?
Zmiana bylicy pontyjskiej na bylicę pontyjską nie powinna wnieść większych zmian :lol:
A tak poważnie, to po zmianie na pospolitą ja nie zauważyłem żadnej różnicy :roll:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-03-05, 23:05

tu się kase trzepie za zioła na 1litr 50zł z dostawą http://www.allegro.pl/item570875445_zio ... verte.html

Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Post autor: marcinsoo » 2009-05-01, 08:09

witam

przymierzam się do zrobienia absyntu powoli
dziewczyna pojechala na zachod przywiesc bylice alpejską -artemisia absinthium ( niewiem czemu tu wszyscy o pontyjskiej i pospolitej mowią)

mam pytanie, czy robicie absynt juz na czysciótkim spirycie tzn. rektyfikacja, ewent. chemia, ponowna rektyfikacja , węgiel i dopiero wtedy maceracja i kolejna destylacja/rektyfikacja ???

jeśli oczyszczać chemią to robi się to na destylacje <50 % więc po tym procesie nie zrobimy maceracji :> więc może zrezygnować z tego, hmmm, ale z węglem ta sama bajka - też destylat musi być rozcienczony....

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2009-05-01, 09:35

Witam,
marcinsoo pisze:
... mam pytanie, czy robicie absynt juz na czysciótkim spirycie tzn. rektyfikacja, ewent. chemia, ponowna rektyfikacja , węgiel i dopiero wtedy maceracja i kolejna destylacja/rektyfikacja ??? ...
Z tą czystością spirytusu przy wyrobie absyntu raczej bym nie przesadzał ;).
Tak po prawdzie, to absynt powstał właśnie po to, by zamaskować nie najlepszą jakość destylatu gronowego.
Jeśli chcemy uzyskać produkt "historyczny" to raczej nie na rektyfikacie.

Pozdrawiam
Fenol

marynaty
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-03, 15:59

Re: Absynt

Post autor: marynaty » 2009-08-03, 16:20

Witam.
Ja preparuję absynty z http://student.agh.edu.pl/~mmierzwa/Uroki.doc
Polecam szczególnie Szwajcarski absynt z Montpellier i Szwajcarski absynt z Pontarlier.
To klasyka absyntowa. A co do reakcji to powiem że nie jest to standardowa "faza" po kilku głębszych. Moje absynty zawieraja ok.70% alk. Po przygotowaniu powstaje drink ok. 20%. I powiem wam że po wypiciu ok. 500ml gotowego drinka osiąga się "stan" zupełnie inny niz po wypiciu proporcjonalnej ilosci innego trunku o podobnej zawartości alkoholu. Konkretnie mówie o charakterystycznym otępieniu i obojętności a w niektórych przypadkach nawet o zaniku pamięci jak po wypiciu dużej ilości wódy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-03, 23:28

Kolego @marynaty a gdzie kolega kupuje zioła, jeśli można spytać, ma może kolega sprawdzonego sprzedawce. pozdrawiam magas37

marynaty
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-03, 15:59

Post autor: marynaty » 2009-08-04, 06:54

Wita.
Zioła kupuję w sklepach zielaskich. Nie mam jednedo konkretnego sklepu dlatego że nie w każdym można dostać wszystkie pożądane składniki. Standardowo jest problem z bylicą pontyjską (sprzedawcy patrzą się dziwnie i myślą że żarty sobie robie) więc zastępuję ją bylicą pospolitą. Nie wiem czy daje to jakąś różnice w smaku bo nie próbowałem wyrobu barwionego bylicą pontyjską. Ale myśle że przy barwieniu chodzi głównie o pozyskanie chlorofilu więc zastosowanie bylicy pospolitej, która ma bardzo słaby smak nie robi dużej różnicy.
A tak na marginesie to nie warto kupywać gotowych zestawów zioł do absyntu na allegro. Różnica cenowa jest duża. Np: zestaw ziół na 1L z allegro (nawet 50 PLN). Zestaw ziół na 1L zakupionych w sklepie (ok.15PLN).

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-10-28, 23:44

http://rapidshare.com/files/299289578/11.wmv

"Spragniony podróżnik", odcinek o Absyncie (55Mb)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości