Absynt

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2007-02-19, 23:38

Ja dodaję zarówno anyż jak i lukrecję.Przepis wziąłem z http://alkohologia.blog.onet.pl/2,ID27919186,index.html
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Warg
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2006-07-04, 18:35
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Warg » 2007-02-19, 23:42

nie chodzi mi o anyż czy lukrecje jako jeden ze składników ale o zrobienie esencji z któregoś z tych składników i dodatkowo dodanie tego żeby absynt bardziej mętniał :o

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2007-02-20, 00:47

Mój mętnieje tak, że bardziej już chyba nie można... :roll:

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2007-02-28, 13:05

Zalałem zioła na Absynt. Po trzech dniach kolor intensywnie zielony, zapach super, smak niebiański, mętnieje opalizująco po dodaniu wody. Po pięciu dniach kolor jeszcze intensywniejszy i ciemniejszy. Po dziesięciu dniach kolor zrobił się blady, ciemnosłomkowy. Zapach nadal ok. Podobnie zachowała się świerza mięta zalana destylatem 70%. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem, lub potrafi wyjaśnić przyczyny znikania koloru będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
garnacha

amator
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-01-03, 12:47

Post autor: amator » 2007-03-01, 15:56

dziwne że Ci ściemniał po 5 dniach. Ale że jaśnieje to całkiem normalne, tyle że u ciebie b. szybko. Absynt barwiony jest chlorofilem a co za tym idzie substancją wrażliwą na działanie światła. Podobnie więc jak nalewki należy go chronić przed światłem. Jest to główny czynnik odbarwiający. Niestety przy dłuższym przechowywaniu nawet w ciemności powoli traci barwę.
Barwę chlorofilu można częściowo utrwalić poprzez ekstrakcję w wrzącym alkoholu. Taki koncentrat dodaje później do absyntu. Traci wolniej barwę ale jednak traci. Innym sposobem ale tego nie praktykowałem jest zakup barwnika E-coś tam, który też jest chlorofilem ale jakoś chemicznie ustabilizowanym.
pozdrawiam miłośników absyntu

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2007-03-06, 16:46

Warg pisze:strona z przepisami to ta http://www.absynt.w3.pl/ bynajmniej ja z tej stronki brałem
co do bylicy pontyjskiej z tego co się dowiedziałem na forum o absyncie to bylica pontyjska w polsce niestety się nie dostanie, i tak jak ktoś mi poradził zastępuje ją bylicą pospolitą,

ps. ktoś bawił się może w dodawanie do absyntu esencji anyżu/lukrecji żeby bardziej mętniał w naturalny sposób ? :D
Do absyntu (jesli chcesz naprawdę dobry ) potrzeba lepszych odmian piołunu np. pontyjskiego ( Artemisia pontica). Takowe uprawia się w krajach śródziemnomorskich. Sporządzony na nich nalew jest dużo bardziej subtelniejszy w smaku i co ważne zawiera więcej tujonu. Ja niedawno przewróciłem wszystkie sklepy zielarskie w N.Sączu do góry nogami w jego poszukiwaniu (nie było to trudne mamy ich tu zaledwie kilka). I nic!!! :( Zdobyłem namiary na szkółkę, która ma bylice pontyjska w swej ofercie. Dzwoniłem do nich w grudniu i wiem że na razie mają piołun "na produkcji", a na wiosnę sadzonki będą do kupienia. Osobiście pofatyguje sie do nich po kilka (naście?) sztuk do samodzielnej uprawy.
LINK DO POSZUKIWANEGO PIOłUNU
http://www.kwietnik.com.pl/sklepPOL/bylinyind.htm

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-05-08, 15:23

Ponieważ ostatnio zafascynował mnie zacny trunek Absynt, to dla zaintersowanych tematem Kolegów umieszczam, myślę że niezłe opracowanie dotyczące tego trunku.

http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1417
Załączniki
AABSYNT.doc
(147 KiB) Pobrany 1562 razy
Ostatnio zmieniony 2008-05-12, 10:54 przez kitaferia, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacus88
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-08, 22:11
Lokalizacja: KOSTA

Post autor: jacus88 » 2008-05-08, 16:09

kitaferia pisze:Ponieważ ostatnio zafascynował mnie zacny trunek Absynt, to dla zaintersowanych tematem Kolegów umieszczam, myślę że niezłe opracowanie dotyczące tego trunku.
Ale tego nie idzie sciagnac

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2008-05-08, 16:38

Ja też widzę tylko czerwony x
Pozdro

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-05-12, 11:49

Dałem link do pliku, juz działa.

http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1417

[ Dodano: 2008-05-12, 18:19 ]
Może i ten plik się przyda miłośnikom Absyntu.
Źródło: www.absynt.w3.pl

http://www.bimber.info/forum/files/besancon_148.xls
Załączniki
Besancon.xls
(26.5 KiB) Pobrany 510 razy
Pozdrawiam

Jaś
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2006-03-02, 20:52

Post autor: Jaś » 2008-05-15, 10:22

A może ktoś potrzebuje świeżego piołunu z w własnej uprawy?

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2008-05-16, 11:11

Witam.
garnacha pisze: Po dziesięciu dniach kolor zrobił się blady, ciemno słomkowy. Zapach nadal ok. Podobnie zachowała się świeża mięta zalana destylatem 70%. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem, lub potrafi wyjaśnić przyczyny znikania koloru będę wdzięczny za odpowiedź.
Przyczyną odbarwienia jest rozpad chlorofilu, który oddziela pierścień porfirynowy, dający żółte zabarwieni.

Spróbuj lekko zakwasić nalew kwaskiem cytrynowym i unikać światła. To powinno pomóc.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

samuraj20
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-12, 15:03

Post autor: samuraj20 » 2008-05-18, 12:19

Co do właściwości halucynogennych Absyntu to myślę ze to nie bajka. Dzisiejszy piołun to tylko modyfikacja tego starego tak samo jak i mak ten z makowca. mysle ze gdyby tak zorganizować piołun o podwyższonych wartościach np. z Holandi to by mam wyszedl Absynt po którym by się mialo halucynacje jak ta lala

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-05-19, 10:57

samuraj20 pisze:Co do właściwości halucynogennych Absyntu to myślę ze to nie bajka.
Mity o właściwościach halucynacyjnych Absyntu włóż jednak między bajki.
Występouja rózne odmiany piołunu, o róznych chemotypach i zawartośći tujonu, ale nawet z takich po Absyncie halunów nie będzie - nie od tujonu. Znawcy Absyntu wskazuja raczej na tatarak, który zawiera sporo alkaloidów np. podobnych co występują w gałce muszkatałowej.
Poczytaj o Absyncie a inaczej spojrzysz na Swój post ;)
Ostatnio zmieniony 2008-05-19, 11:10 przez kitaferia, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam

samuraj20
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-12, 15:03

Post autor: samuraj20 » 2008-05-22, 10:21

no nie mam na myśli halucynacji jak po LSD-25 bo zwykłym wyciągiem z piołunu czy tam z gałki muszkatowej itp. na pewno nie da sie osiągnąć. No chyba ze by sie wypiło spora ilość tego czegoś. Mam na myśli lekka fazę odurzającą o lekkim powiewie halucynogennym :lol:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości