Absynt
, bardzo fajny film , mało zdradza sekretów, ale fajnie się ogląda. Miałem taki film z greckich stron jak koleś oprowadza po swojej destylarni i na dole są tradycyjne sprzęciki miedziane dla turystów do zwiedzania, a piętro wyżej prawdziwa produkcja na sprzedaż do której turyści wglądu nie mają i tam stoją już nowoczesne szafy z kwasówki elektronika itd tylko gdzieś to zgubiłem , chciałem to jeszcze raz oglądnąć , ponieważ jest dość fajny wykład o sercu , ale wbijałem wszystkie hasła jakie mi przyszły do głowy i nic
- kompotZgruszek
- 50%
- Posty: 104
- Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
- Lokalizacja: bimbeland
Witajcie.
Czy spotkał się już ktoś z Was z bylicą pontyjską w sprzedaży detalicznej (ziarno, sadzonka)? Z bylicą piołun (artemisia absinthium) nie ma większego problemu. Jednak z bylicą pontyjską (artemisia pontica) jest niemały. Można ją zastąpić bylicą pospolitą, ale pewnie na własną niekorzyść.
Pozdrawiam.
Czy spotkał się już ktoś z Was z bylicą pontyjską w sprzedaży detalicznej (ziarno, sadzonka)? Z bylicą piołun (artemisia absinthium) nie ma większego problemu. Jednak z bylicą pontyjską (artemisia pontica) jest niemały. Można ją zastąpić bylicą pospolitą, ale pewnie na własną niekorzyść.
Pozdrawiam.
http://www.roslinyszulc.e.pl/strony/byliny.html
a to e-mail do tego gościa:
a to e-mail do tego gościa:
Kod: Zaznacz cały
roslinyszulc@poczta.e.pl
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Jezusu Matku Bosku !!!!!!czornulek pisze: http://www.roslinyszulc.e.pl/strony/byliny.html
Jak wlazłem na tą stronę myślałem, że mi się monitor zepsuł.
Zajefajna grafika
bylica
Panowie, powoli, można dodać zwykłej bylicy i będzie to samo, można też i zrobić bez bylicy i też będzie OK. Robiłem różne warianty i wszystkie są dobre ale jeżeli ktoś spodziewa się widoków jak po prochach to niech o tym zapomni bo to są ZWYKŁE bajki. Absynt jest na 70 gradusów więc gdy ktoś takim czymś ulula się to mogą mu biegać białe myszki po ścianach i potem opowiada niestworzone historie. Piołun szlachetny jest pospolitym zielem w Polsce tylko trzeba umieć znaleźć i można dodawać nie tylko do absyntu ale i cukrówki w czasie fermentacji, po wykapaniu ma ciekawy smak i goryczy nie czuć. Przy kapaniu absyntu najważniejsze jest by nie śpieszyć się, ma kapać małym strumieniem a wszystko będzie OK.
Re: bylica
Jaką bylicę masz na myśli ? Jest kilka(dziesiąt/set) gatunków bylicy, a bylica piołun jest tylko jednym z nich, i np. całkowicie różnym od bylicy estragonu.cichy pisze:Panowie, powoli, można dodać zwykłej bylicy...Piołun szlachetny jest pospolitym zielem w Polsce ...
Powiedz też , co miałeś na myśli pisząc o piołunie szlachetnym - jaki gatunek? . Nigdy sie nie spotkałem z taką nazwą dla tego ziela.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
zapewne miał na myśli "artemisia absynti"najczęściej spotykany rodzaj piołunu w Polsce zaraz po bylicy "artemisia ordinare" - przepraszam jeżeli nazwy łacińskie nie są w pełni prawidłowe, czasami warto wybrać się na wycieczkę po łąkach położonych na słabych glebach i tam poszukać różnego rodzaju ziół
PIOŁUN
Bylica piołun (Artemisia absinthium)
Występowanie
W rozproszeniu w pobliżu chat, na rumowiskach, pastwiskach, przy drogach i płotach.
Wygląd zewnętrzny
Jest byliną, a nawet półkrzewem wyrastającym od 54-100 cm wysokości. Liście są jedwabiste, omszone z góry, szarozielone, od spodu białawe, cała roślina jest prawie szara. Kwiaty drobne w postaci kulistych, małych koszyczków, przeważnie z małymi przylistkami, zebrane w rzadkie grona, jasnożółte, na cienkich łodyżkach, tworzą w całości wiechę kwiatów.
Surowiec
Ziele całej rośliny, które ma bardzo silnie korzenny zapach i bardzo gorzki smak.
[ Dodano: 2010-06-13, 19:58 ]
dla porównania:
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris)
Opis botaniczny - bylica pospolita jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych, dorastającą do 150 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną, u dołu nagą, czerwono lub fioletowo nabiegłą. Liście pierzastodzielne, o brzegach podwiniętych w dół, głęboko piłkowanych, z wierzchu mają kolor ciemnozielony, od spodu zaś biało owłosione, wełniste. Kwitnie od lipca do września. Kwiaty koloru żółtego lub czerwonawego zebrane są w długą, gęstą wiechę. Cała roślina ma silny, charakterystyczny zapach. Ziele zawiera gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny (cyneol, tujon), sole mineralne, natomiast korzeń - inulinę, garbniki, żywicę, trójterpeny oraz olejek eteryczny.
Występowanie - roślina występuje powszechnie w strefie umiarkowanej. W Polsce porasta brzegi rzek, wilgotne zarośla, nieużytki, przydroża.
Zbiór - od lipca do września zbieramy zakwitające szczyty pędów. Nie należy zgniatać rośliny. Pogniecione ziele czernieje i nie nadaje się do celów leczniczych. Suszymy w przewiewnym i ciemnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni w temp. do 35 stopni. Korzenie zbieramy wiosną lub jesienią i suszymy w suszarni w temp. do 40 stopni. Korzeń ma czerwone plamki na korze, a w przekroju białawą barwę.
Występowanie
W rozproszeniu w pobliżu chat, na rumowiskach, pastwiskach, przy drogach i płotach.
Wygląd zewnętrzny
Jest byliną, a nawet półkrzewem wyrastającym od 54-100 cm wysokości. Liście są jedwabiste, omszone z góry, szarozielone, od spodu białawe, cała roślina jest prawie szara. Kwiaty drobne w postaci kulistych, małych koszyczków, przeważnie z małymi przylistkami, zebrane w rzadkie grona, jasnożółte, na cienkich łodyżkach, tworzą w całości wiechę kwiatów.
Surowiec
Ziele całej rośliny, które ma bardzo silnie korzenny zapach i bardzo gorzki smak.
[ Dodano: 2010-06-13, 19:58 ]
dla porównania:
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris)
Opis botaniczny - bylica pospolita jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych, dorastającą do 150 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną, u dołu nagą, czerwono lub fioletowo nabiegłą. Liście pierzastodzielne, o brzegach podwiniętych w dół, głęboko piłkowanych, z wierzchu mają kolor ciemnozielony, od spodu zaś biało owłosione, wełniste. Kwitnie od lipca do września. Kwiaty koloru żółtego lub czerwonawego zebrane są w długą, gęstą wiechę. Cała roślina ma silny, charakterystyczny zapach. Ziele zawiera gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny (cyneol, tujon), sole mineralne, natomiast korzeń - inulinę, garbniki, żywicę, trójterpeny oraz olejek eteryczny.
Występowanie - roślina występuje powszechnie w strefie umiarkowanej. W Polsce porasta brzegi rzek, wilgotne zarośla, nieużytki, przydroża.
Zbiór - od lipca do września zbieramy zakwitające szczyty pędów. Nie należy zgniatać rośliny. Pogniecione ziele czernieje i nie nadaje się do celów leczniczych. Suszymy w przewiewnym i ciemnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni w temp. do 35 stopni. Korzenie zbieramy wiosną lub jesienią i suszymy w suszarni w temp. do 40 stopni. Korzeń ma czerwone plamki na korze, a w przekroju białawą barwę.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości