Problem z galaretowatą nalewką
- moist von lipwi
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
- Lokalizacja: Scyzorland
Problem z galaretowatą nalewką
Witam
Mam kłopot z nalewkami ( z malin i z aronii). Po kilku miesiącach leżakowania zawartość zamiast się klarować to zgęstniała do konsystencji płynu z grudkami galaretki.
Nalewki nie ja robiłem więc wiele o jej produkcji nie wiem. Zostałem poproszony o pomoc w rozwiązaniu problemu (dostałem 1l takiej nalewki a dalszych kilka litrów czeka na wynik eksperymentów). Ktoś wie jak taką nalewkę sklarować? Jest słodka i moc ma odpowiednią. Rozrzedzać ją alkoholem? Próbowałem ją przetrzeć przez sitko z drobnymi oczkami ale to niewiele dało. Rozmiksowałem blenderem, efekt ciut lepszy ale nie wiem czy mi się znów nie zacznie sklejać.
No i może ktoś ma doświadczenie w czym rzecz? podejrzewam że w procesie produkcji ale może ktoś wie dokładnie?
dzięki z góry za pomoc
Mam kłopot z nalewkami ( z malin i z aronii). Po kilku miesiącach leżakowania zawartość zamiast się klarować to zgęstniała do konsystencji płynu z grudkami galaretki.
Nalewki nie ja robiłem więc wiele o jej produkcji nie wiem. Zostałem poproszony o pomoc w rozwiązaniu problemu (dostałem 1l takiej nalewki a dalszych kilka litrów czeka na wynik eksperymentów). Ktoś wie jak taką nalewkę sklarować? Jest słodka i moc ma odpowiednią. Rozrzedzać ją alkoholem? Próbowałem ją przetrzeć przez sitko z drobnymi oczkami ale to niewiele dało. Rozmiksowałem blenderem, efekt ciut lepszy ale nie wiem czy mi się znów nie zacznie sklejać.
No i może ktoś ma doświadczenie w czym rzecz? podejrzewam że w procesie produkcji ale może ktoś wie dokładnie?
dzięki z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 18:29 przez moist von lipwi, łącznie zmieniany 1 raz.
- moist von lipwi
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
- Lokalizacja: Scyzorland
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
Może po prostu dolanie stężonego spirytusu 'ścięło' jakieś białka. Opisz ten sok, spirytus i sposób dolewania.pędzący jeleń pisze:na moją galaretowatą smorodinówkę nie pomogły ani 3 krople pektopolu na litr ani 5 kropli rohapectu . Sok a czarnej porzeczki był klarowny dopiero dodanie spirytusu go "zgalaretowaciło"
pozdrawiam
plutin
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Jak chce się rozcieńczyć spirytus sokiem owocowym (bez dodatku wody) zwłaszcza, gdy zawiera sporo pektyn, to właśnie takie efekty często się pojawjają, a wypicie takiej mikstury, z galaretą, to na drugi dzień pewny ból głowy (sprawdzone- nie polecam ). Obecnie najpierw rozcieńczam spirytus do wartości użytkowej i dopiero dodaję sok - nie ma efektów ubocznych.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości