Zaprawianie cukierkami "ice"

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
lotik
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-08-08, 09:33

Zaprawianie cukierkami "ice"

Post autor: lotik » 2010-11-12, 20:58

Witam wszystkich , jak w temacie macie panowie przepis na zaprawianie wódzi cukierkami ice? proszę jeśli ktoś zna?
Ostatnio zmieniony 2010-11-14, 20:09 przez lotik, łącznie zmieniany 1 raz.

kapsel-ck
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2009-09-07, 22:28

Post autor: kapsel-ck » 2010-11-12, 21:15

Witam. Tu nie ma czego znać lub nie. Musisz sam poeksperymentować, kup paczkę cukierków ice, rozpuść je w metalowym garnuszku z niewielką ilością wody i wszystko. Teraz albo wlejesz wywar do wódki lub wódki ze spirytusu co i tak na to samo wyjcie bo będzie miała smak cukierków.

Udanego próbowania:)

jak coś to tu masz temat bardziej rozwinięty: http://alkohole-domowe.com/forum/ice-owka-t264.html

pozdrawiam KAPSEL
KAPSEL-CK

Awatar użytkownika
juanito
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2010-05-10, 13:17

Post autor: juanito » 2010-11-13, 17:39

Robiłem "iceówkę" i nie smakowało mi . Ale na pewno to lepsze od czystego spirytu ...

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

pośpiech nie wskazany

Post autor: hornet » 2010-11-13, 23:58

Cokolwiek byś zmieszał to musi się przegryźć - chociaż ze 2 dni. (NP. zagotuj 1/2 l. piwa porter , dodaj cukier wanilinowy + trochę cukru w/g uznania zmieszaj z 1/2 l. spirytu i za dwa dni można pić)

kylo81

cukierki ice

Post autor: kylo81 » 2011-01-04, 17:59

Witam.
Ja robiłem z takimi właśnie cukierkami "ice" Mianowicie na 1l 50% roztworu dodawałem całe opakowanie cukierków, co jakiś czas mieszając. Wiadomo, każdy ma swój gust. Mi smakowało. Pozdrawiam.

gti
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-04-05, 02:24

Post autor: gti » 2011-01-19, 18:14

Wszystko zależy od cukierków, cukierek cukierkowi nie równy. Jak znajdziesz już jakaś paczkę, która Tobie smakuje to mniej więcej (w zależności jakie są mocne i jak mocną w smaku chcesz uzyskać) dodaj od 100-150 g na butelkę, w przypadku kiedy po ugotowaniu w garnku są one słodkie to zmniejsz ilość. Najpierw zrób 1 butelkę z 1 paczką - najlepiej z okrągłą liczbą tak 100g i poczekaj aż się przegryzie. WIadomo im dłużej tym lepiej ale nie potrzebuje aż tak długie leżakowania np. 3 więcej miesięcy. Chociaż jak mój kolega trzymał miesiąc w zamrażarce to z niebieskiej zrobiła mu się elegancka przezroczysta o przyjemnym orzeźwiającym smaku.


p.s najlepszy sok to jabłko-mięta :)

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-01-20, 00:38

Witam
Ja robiłem na Ice i na kukułkach. Jedno i drugie mi nie smakowało. Cukierki kupiłem firmowe nie jakieś tam Tesco czy Tip. Ale polecam nalewkę Marco Polo jak dla mnie rewelacja

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2011-01-24, 14:49

Można też sobie karmelkiem pociemnić :)
A kukułki to fajna sprawa :)

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2011-01-25, 09:05

No :D
Do kubka metalowego takie pólitrowego wsypujemu cukier.
Następnie stawiamy na małym ogniu i mieszamy. Cukier ulegnie stopieniui uzyskamy karmel.
Należy energicznie mieszać bo łatwo się może nam miksturka przypalić.
Pozd Rafał

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-01-25, 10:24

Kolejny zamach na KARMELA :mrgreen:

Prawdę mówiąc, to chyba najpowszechniejszy sposób barwienia i usmakowienia alkoholu :)
Można też spróbować mieszać spirytus z sokami owocowymi. Mi najbardziej smakuje z jabłkowym albo wiśniowym. Jak się kupuje sok ze sklepu, to trzeba uważać żeby był bez słodzików.
Jak dopuścimy do kontaktu słodzików z alkoholem, będzie bolała głowa, oj będzie... :wall
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
juanito
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2010-05-10, 13:17

Post autor: juanito » 2011-01-25, 12:11

Mam pytanie : gdzieś przeczytałem żeby karmel wlewać na krótko przed spożywaniem , bo po dłuższym czasie (od rozrobienia ) trunek robi się gorzki - to prawda ?

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-01-25, 14:46

To zależy jak mocno spalisz KARMEL :mrgreen:

Ja trochę mocniej przypalam i zostawiam przynajmniej na kilka dni. Jest lekka goryczka, ale ja i towarzysze lubimy taki smak. Dosypuję jeszcze malutką szczyptę soli, żeby się trochę zjonizowało :slinka
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2011-01-26, 22:44

artgsm pisze:To zależy jak mocno spalisz KARMEL :mrgreen:

:slinka
Panowie litości :shock:
Pozdrawiam

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-01-26, 23:03

Panowie, spróbujcie zamiast "ajsów" wlać do spirolu odpowiednią ilość gazowanego żywca pomarańczowego. Ja potem odgazowałem w myjce ultradźwiękowej, ale podejrzewam, że da rade i bez niej. Rewelacja!

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-01-27, 00:06

@KARMEL
Przepraszam za dowcip, ale tak mnie korciło :wink: Nie miej mi za złe... :oops:
Absolutnie nie miało być to złośliwe, ani żadnych podtekstów i złych skojarzeń.

A co do Żywca pomarańczowego, spróbuję, spróbuję :slinka
Ciekawe jaki smak będzie miała wódka z piwem...
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości