Nalewka z zamrożonych wiśni???
Nalewka z zamrożonych wiśni???
Witam
Mam zamrożone wiśnie i zastanawiam sie czy z zamrozonych wisni (innych owoców) można zrobic nalewke?
Mam zamrożone wiśnie i zastanawiam sie czy z zamrozonych wisni (innych owoców) można zrobic nalewke?
np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
czyli można
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Dziękuję za odpowiedź.AAbratek pisze:np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można
Witam
Zlałem wczoraj nalewkę z wiśni około 10 l .
Nalewka w smaku jest dość "surowa" , żeby nie nazwać tego inaczej.
Dwa litry dosłodziłem dwoma łyżeczkami miodu i niby się trochę poprawiło
zobaczę jak się zmieni smak po jakimś czasie.
I stąd moje pytanie :
Jak można "doprawić" taką nalewkę , ma ktoś sprawdzony sposób ?
robol
Zlałem wczoraj nalewkę z wiśni około 10 l .
Nalewka w smaku jest dość "surowa" , żeby nie nazwać tego inaczej.
Dwa litry dosłodziłem dwoma łyżeczkami miodu i niby się trochę poprawiło
zobaczę jak się zmieni smak po jakimś czasie.
I stąd moje pytanie :
Jak można "doprawić" taką nalewkę , ma ktoś sprawdzony sposób ?
robol
Polak potrafi !!!
Witam. Podłączę się do tematu ponieważ jest zbliżony. Chciałem wykonać nalewkę z mrożonych wiśni na destylacie z wina wiśnioweo z tego samego zbioru. Czy macie jakieś doświadczenie z tym związane. Głównie chodzi mi czy występują znaczne różnice smakowe w porównaniu z nalewką sporządzoną na spirytusie ze sklepu.
Ja robiłem z mrożonych zarówno na ukraińskim koniaku (sklepowym) jak i czystym spirytusie. Obydwa trunki rewelacja. W temacie o wiśniówce wrzuciłem kiedyś notatki z proporcjami. Co do twojego pytania to wszystko zależy jaki wyszedł ten destylat z wina wiśniowego, jak jest OK to w wiśniówce będzie pyszny. Jak jest średni to ryzyk fizyk, trochę na pewno złagodnieje ale nie dowiesz się jak będzie smakować dopóki nie spróbujesz.
pozdrawiam
pozdrawiam