Nalewka z zamrożonych wiśni???
Nalewka z zamrożonych wiśni???
Witam
Mam zamrożone wiśnie i zastanawiam sie czy z zamrozonych wisni (innych owoców) można zrobic nalewke?
Mam zamrożone wiśnie i zastanawiam sie czy z zamrozonych wisni (innych owoców) można zrobic nalewke?
np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
czyli można
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Dziękuję za odpowiedź.AAbratek pisze:np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
Witam
Zlałem wczoraj nalewkę z wiśni około 10 l .
Nalewka w smaku jest dość "surowa" , żeby nie nazwać tego inaczej.
Dwa litry dosłodziłem dwoma łyżeczkami miodu i niby się trochę poprawiło
zobaczę jak się zmieni smak po jakimś czasie.
I stąd moje pytanie :
Jak można "doprawić" taką nalewkę , ma ktoś sprawdzony sposób ?
robol
Zlałem wczoraj nalewkę z wiśni około 10 l .
Nalewka w smaku jest dość "surowa" , żeby nie nazwać tego inaczej.
Dwa litry dosłodziłem dwoma łyżeczkami miodu i niby się trochę poprawiło
zobaczę jak się zmieni smak po jakimś czasie.
I stąd moje pytanie :
Jak można "doprawić" taką nalewkę , ma ktoś sprawdzony sposób ?
robol
Polak potrafi !!!
Witam. Podłączę się do tematu ponieważ jest zbliżony. Chciałem wykonać nalewkę z mrożonych wiśni na destylacie z wina wiśnioweo z tego samego zbioru. Czy macie jakieś doświadczenie z tym związane. Głównie chodzi mi czy występują znaczne różnice smakowe w porównaniu z nalewką sporządzoną na spirytusie ze sklepu.
Ja robiłem z mrożonych zarówno na ukraińskim koniaku (sklepowym) jak i czystym spirytusie. Obydwa trunki rewelacja. W temacie o wiśniówce wrzuciłem kiedyś notatki z proporcjami. Co do twojego pytania to wszystko zależy jaki wyszedł ten destylat z wina wiśniowego, jak jest OK to w wiśniówce będzie pyszny. Jak jest średni to ryzyk fizyk, trochę na pewno złagodnieje ale nie dowiesz się jak będzie smakować dopóki nie spróbujesz.
pozdrawiam
pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość