Strona 1 z 2

Nalewka z zamrożonych wiśni???

: 2006-09-18, 17:13
autor: kr
Witam
Mam zamrożone wiśnie i zastanawiam sie czy z zamrozonych wisni (innych owoców) można zrobic nalewke?

: 2006-09-18, 17:34
autor: Aabratek
np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można :D
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu

: 2006-09-18, 18:01
autor: kr
AAbratek pisze:np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można :D
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
Dziękuję za odpowiedź.

: 2008-05-30, 16:05
autor: robol69
Witam

Zlałem wczoraj nalewkę z wiśni około 10 l .
Nalewka w smaku jest dość "surowa" , żeby nie nazwać tego inaczej.
Dwa litry dosłodziłem dwoma łyżeczkami miodu i niby się trochę poprawiło
zobaczę jak się zmieni smak po jakimś czasie.

I stąd moje pytanie :

Jak można "doprawić" taką nalewkę , ma ktoś sprawdzony sposób ?

robol

: 2008-06-01, 12:11
autor: bnp
Możesz dodać parę garści liści wiśni i kieliszek rumu.

: 2008-06-02, 10:18
autor: robol69
bnp pisze:Możesz dodać parę garści liści wiśni i kieliszek rumu.
Jaki kieliszek na ile wiśniówki ?

: 2008-06-02, 10:48
autor: bnp
A to zależnie od upodobań i jakości rumu. Dodaj 30 ml na 10l, jeśli będzie za mało dodaj kolejne 30 ml.

: 2008-06-02, 13:47
autor: robol69
Dzięki

robol

: 2008-06-02, 20:25
autor: abc123
Z świeżych jest o niebo lepsza.

: 2009-08-25, 23:56
autor: dfs
Witam. Podłączę się do tematu ponieważ jest zbliżony. Chciałem wykonać nalewkę z mrożonych wiśni na destylacie z wina wiśnioweo z tego samego zbioru. Czy macie jakieś doświadczenie z tym związane. Głównie chodzi mi czy występują znaczne różnice smakowe w porównaniu z nalewką sporządzoną na spirytusie ze sklepu.

: 2009-08-26, 00:08
autor: Rafal
Ja robiłem z mrożonych zarówno na ukraińskim koniaku (sklepowym) jak i czystym spirytusie. Obydwa trunki rewelacja. W temacie o wiśniówce wrzuciłem kiedyś notatki z proporcjami. Co do twojego pytania to wszystko zależy jaki wyszedł ten destylat z wina wiśniowego, jak jest OK to w wiśniówce będzie pyszny. Jak jest średni to ryzyk fizyk, trochę na pewno złagodnieje ale nie dowiesz się jak będzie smakować dopóki nie spróbujesz.

pozdrawiam

: 2009-08-26, 00:24
autor: dfs
Destylatu jeszcze nie ma, bo winko wciąż pracuje. Ale dzięki za wskazówki.

: 2009-08-26, 19:34
autor: alex
Witam
Moja pierwsza nalewka wiśniowa( 4 lat temu) była robiana na bazie pot stilowego destylatu z wiśni . Była to najlepsza jaką zrobiłem . Destylat dojrzewał rok po czym znalem nim wiśnie. odrobinę kardamonu , parę goździków , później cukier i wszyła super aromatyczna nalewka.
Pzdr.

: 2009-08-26, 20:45
autor: dfs
:( Znaczy się , takim swieżym destylatem nie zalewać tylko poczekać ?

: 2009-08-26, 21:00
autor: kitaferia
Zalej świeżym, chyba że wyszedł naprawdę cuchnący, słabej jakości - to nie.