Jim Beam

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
buli
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2011-01-28, 08:32

Jim Beam

Post autor: buli » 2011-01-29, 20:06

Witam czy komuś udało się dorobić smak Jim Beama. To jest mój kolor własnej produkcji ,tylko jeszcze szukam zapachu.
Załączniki
DSCN1334.JPG
DSCN1336.JPG
DSCN1340.JPG

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5926
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-01-30, 23:41

Wiem, że pierwszym etapem degustacji jest kolor , podnosimy kieliszek na wysokość wzroku , a raczej ciut wyżej , lekko kołysząc , przechylając na bok , po stróżkach możemy teoretycznie ocenić wiek trunku itd , ale teoretycznie , w praktyce to gówno prawda , możemy jednak podziwiać piękny czysty kolor. Spróbuj kolego ten swój kolor wymrozić jak Metaxę , będzie ładniej w odpowiednim kieliszku wyglądał. Ładna karafka , ale przelej trunek do dużego kieliszka , może być od wina , popatrz pod światło i wtedy oceń. Reszta co bym ci chciał napisać to sarkazm , więc sobie odpuszczę , z tego co zrozumiałem, szukasz teraz smaku i aromatu :D , pozdr. magas37

jurii
90%
90%
Posty: 563
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-01-31, 00:38

Hm, wydaje mi się, że to nie tyle karafka, co dekanter :) Ale jak widać sprawdza się w roli karafki- czy trunek w środku to destylat zbożowy z dębem, czy jakiś inny patent na kolor? Opiszesz procedurę?

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2011-01-31, 00:45

Piękny widok...

Jeśli uważasz że to dobry alkohol, nie upodabniaj go do innego, być może Twój wyrób jest duużo lepszy :idea:

Czasem próbując coś usilnie ulepszyć, bardzo to psujemy, a na koniec ktoś nam mówi, że nasz wyrób jest super :slinka

Moja porada:
Jeśli smakuje Tobie i najbliższym, nie zmieniać. Często wychodzi nam dużo lepiej niż w dużej fabryce :1st
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

buli
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2011-01-28, 08:32

Post autor: buli » 2011-01-31, 11:58

Nie było odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 14:14 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1082
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2011-01-31, 12:07

buli pisze:...przepraszam że nie opiszę linij produkcji lecz każdy ma jakieś tajemnice związane z tym trunkiem...
Przy takim Twoim podejściu do sprawy spodziewasz się odpowiedzi na pytanie z pierwszego postu w tym temacie??? :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 12:11 przez Pietro, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-01-31, 12:07

buli pisze: [...] Witam nie jest to dębina ,przepraszam że nie opiszę linij produkcji lecz każdy ma jakieś tajemnice związane z tym trunkiem [...]
Na tym forum bardzo nie lubimy takich "tajemniczy Jamesów".
Jeśli Ty nie chcesz szczerze pokazywać swoich osiągnięć, to jakim prawem liczysz na to, że ktokolwiek zechce Tobie cokolwiek pokazać?
Taką filozofię wyzanawał kiedyś też sławetny @l***, ale z nim już sobie poradziliśmy.

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-02-26, 16:43

Z mojego doświadczenia: jeśli wyszedł naprawdę fajny smak to koniecznie należy odlać z gotowego produktu przynajmniej 30 ml do jakiegoś mini słoiczka po to, aby dodać do następnej nalewki. Wówczas rozwój smaku następuje bardziej intensywnie, szybciej osiąga się efekt.
Ostatnio zmieniony 2011-02-26, 19:40 przez ZdroweNalewki, łącznie zmieniany 1 raz.
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość