Witam Szanowne Grono .
Szukam smaków występujących w burbonach , czyli Jacek Daniel, Jem Beam a także szkocka Ballantines. Zapewne jest wiecej ciekawych odmian tego trunku ale ja znam te.
Definicja jest prosta ?
"Whiskey – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. "
Fajnie ale koszt przygotowanej do zalania beczki jest ciut niefajny.
Z kilku powodów szukam owych smaków w inny sposób .
Oto moje potyczki z łychą...
Najlepszy smak otrzymałem z zacieru kukurydzianego 80 % + jęczmień 20 % oraz jęczmień 50% i pszenica 50%.
Użyłem enzymów do zacierania. Efekt zaraz po kapaniu (pot stil 80 %) mało gustowny ale po 2 dniach aromaty były obiecująco zaskakujące.
Zapodałem płatki dębowe na 5-6 tyg mocno i średnio palone i 4 cm laski wanili na litr 40%. Dąb nadał trunkowi koloru słomkowego więc podkolorowałem go karmelem.
Inną flaszkę potraktowałem esencją do whisky (1 buteleczka za 8 zł na 4 l) i efekt jeszcze ciekawszy wiem ze to prosta droga ale na prawdę kombinacja smaków zbożowych i tego czegoś z butelki spowodowała ze moje grono znajomych było w szoku...tym dobrym oczywiście .
Jesli chodzi o dąb to Molenloche i Orloso spowodowały dość mocne zmętnienie na dnie ale aromaty ciekawe.
Znalazłem gdzieś w sieci takie smaki występujące w whisky:
goździki, wanilia, cynamon, kokos, pomarańcza, karmel, migdał. Zna ktoś inne?
Sugestie i pytania mile widziane
Pozdrawiam
Whisky Łycha Whiskey patenty na smaki
Whisky Łycha Whiskey patenty na smaki
cel to łycha
Re: Whisky Łycha Whiskey patenty na smaki
Oczywiście to nie znaczy, że trzeba macerować trunek na wiórkach kokosowych, albo skórce pomarańczowej. Bukiet w winach też można opisywać z użyciem aromatów np. piżma, skóry, czy trawy cytrynowej, ale nikt tego przecież do wina nie dodaje.grychtwe pisze:.
Znalazłem gdzieś w sieci takie smaki występujące w whisky:
goździki, wanilia, cynamon, kokos, pomarańcza, karmel, migdał.
Wszystkie aromaty w whisky pochodzą od dębu i zacieru zbożowego.
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Ostatnio zakupiłem beczułkę dębową 3 litry i postanowiłem pójść maksymalnie na skróty. Po wyparzeniu beczki gorącą wodą użyłem:
1,5 litra spirytusu
1,2 litra wody
200 ml likieru Whisky Likor
Po dokładnym wymieszaniu składników mikstura poszła do beczułki. Pierwsze próbne whisky on the rocks najwcześniej za miesiąc.
1,5 litra spirytusu
1,2 litra wody
200 ml likieru Whisky Likor
Po dokładnym wymieszaniu składników mikstura poszła do beczułki. Pierwsze próbne whisky on the rocks najwcześniej za miesiąc.
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Witam ,polecam płatki whisky od kolegi 98% (są to platki zrobione z beczki debowej w której leżakowała whisky) ,w listopadzie zalałem te płatki 4literkami 55% destylatem .Kolorek zrobil sie ciemnosłomkowy a smak jak najbardziej przypomina whisky i nawet lepiej smakuje niż kupiona w sklepie ,do dziś zostało kolo 2l ale platki nadal się moczą .Niedługo dodam troszke wanilli (maceruje właśnie jedną laskę ) pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości