Nalewka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Nalewka

Post autor: giusto » 2011-03-27, 13:56

Zrobiłem nalewkę na żurawinach, po paru tygodniach nalewka się spieniła, czy jest możliwe że w alkoholu 45% przechodzi fermentacja. Czy w takim przypadku dać to z powrotem na rurę, chciałbym zachować smak żurawiny, czy na kolumnie 1,5m bez włączonych refluksów jest to możliwe, czy może lepiej skrócić tą kolumnę?

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-03-27, 14:19

fermentacja nie jest możliwa, to urok tej nalewki, kolega robił z suszonej?? ja tak miałem na suszonej ale po zlaniu znad owoców i wyklarowaniu nic więcej nie pojawia się

giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Post autor: giusto » 2011-03-27, 14:21

Robiłem z suszonej, tylko ta piana pojawiła się już po zlaniu z nad owoców, jak klarowałeś tą nalewkę?

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-03-27, 15:13

grawitacyjnie, a potem przez filtr od kawy do butelki i stoi już 3 miesiące bez pianki, może oni coś dodają do niej by się lepiej przechowywała / nie sklejała i stąd tak się dzieje?

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-03-27, 15:15

Potwierdzam zdanie kolegi @ slawek1k nalewki z żurawiny tarniny a także z innych owoców mogą ulegać spienieniu podczas maceracji i jest to zjawisko naturalne. Klaruję poprzez zlanie znad osadu a osad filtruję przy użyciu sączków używanych w analizach laboratoryjnych (średnia szybkość filtrowania).
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Nalewka

Post autor: pluton » 2011-04-01, 22:53

giusto pisze:... Czy w takim przypadku dać to z powrotem na rurę, chciałbym zachować smak żurawiny...
W nalewkach, ale takich prawdziwych, takich, jaką właśnie zrobiłeś chodzi w głównej mierze o walory zdrowotne. Destylacja zniweczy te właściwości.

Jak chcesz mieć wódkę o smaku żurawiny, to weź po prostu jakąś chemiczną zaprawkę, Będzie szybciej i taniej.


pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości