Nalewka
Nalewka
Zrobiłem nalewkę na żurawinach, po paru tygodniach nalewka się spieniła, czy jest możliwe że w alkoholu 45% przechodzi fermentacja. Czy w takim przypadku dać to z powrotem na rurę, chciałbym zachować smak żurawiny, czy na kolumnie 1,5m bez włączonych refluksów jest to możliwe, czy może lepiej skrócić tą kolumnę?
Potwierdzam zdanie kolegi @ slawek1k nalewki z żurawiny tarniny a także z innych owoców mogą ulegać spienieniu podczas maceracji i jest to zjawisko naturalne. Klaruję poprzez zlanie znad osadu a osad filtruję przy użyciu sączków używanych w analizach laboratoryjnych (średnia szybkość filtrowania).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Re: Nalewka
W nalewkach, ale takich prawdziwych, takich, jaką właśnie zrobiłeś chodzi w głównej mierze o walory zdrowotne. Destylacja zniweczy te właściwości.giusto pisze:... Czy w takim przypadku dać to z powrotem na rurę, chciałbym zachować smak żurawiny...
Jak chcesz mieć wódkę o smaku żurawiny, to weź po prostu jakąś chemiczną zaprawkę, Będzie szybciej i taniej.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości