Nie jest to tani, łatwy ani szybki sposób na wyrób pomarańczówkopodobny. Wymaga nieco zachodu, ale efekt wynagrodzi nam włożony wysiłek.
Potrzebne surowce:
20 sztuk dużych pomarańczy- ok 6kg
6 sztuk cytryn
2 litry spirytusu
0.25kg cukru
woda
Pomarańcze oraz cytryny umyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok,
przy pomocy sitka, usunąć z soku cząstki stałe. Najważniejsza czynność to pozyskanie aromatu. Wyciśnięte połówki owoców wsypać do worka, zawiązać go i włożyć do kega.
Zalać to jednym litrem spirytusu i 9 litrami wody. zmontować sprzęt- może być kolumna z wypełnieniem lub bez. Nie ma to żadnego znaczenia. Zawór odbioru otwarty na max, bo ani stabilizacji ani powrotu flegmy nie będziemy robić. Odbieramy szybko ok 1.3 litra cudownie aromatycznego alkoholu o mocy ok 60%. Tak uzyskany destylat dodajemy do soku.
Rozcieńczamy 1 litr spirytusu 0.5 l wody i też dodajemy do całości. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do rozwarstwienia. Wężykiem spuszczamy "środek" a osad z dna i kożuch z wierzchu filtrujemy. Całość ponownie filtrujemy. Np. przez płótno. Dodajemy cukier i odstawiamy na kilka dni, jeżeli na dnie wytrąci się osad ściągamy płyn wężykiem a osad filtrujemy przez płótno lub filtr od kawy.
Życzę smacznego!
Przepis na pomarańczówkę
Nie wiem czy dobrze smakuje , ale lubię przepisy które są zarezerwowane dla ,,alchemików" , ja zawsze myślałem , że ty ten worek z owocami po nalewkach podwieszasz, na to uszczelka i przykręcasz kolumnę , bałem się , że popsuję uszczelkę , a może nieszczelności i zbierałem wszystkie owoce w ogromny szklany dymion , co nie było dobrym pomysłem ale szczelnym na kilka lat
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości