Przepis na pomarańczówkę

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Przepis na pomarańczówkę

Post autor: jorg » 2011-03-27, 17:30

Nie jest to tani, łatwy ani szybki sposób na wyrób pomarańczówkopodobny. Wymaga nieco zachodu, ale efekt wynagrodzi nam włożony wysiłek.
Potrzebne surowce:
20 sztuk dużych pomarańczy- ok 6kg
6 sztuk cytryn
2 litry spirytusu
0.25kg cukru
woda
Pomarańcze oraz cytryny umyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok,
Obrazek
przy pomocy sitka, usunąć z soku cząstki stałe. Najważniejsza czynność to pozyskanie aromatu. Wyciśnięte połówki owoców wsypać do worka, zawiązać go i włożyć do kega.
Obrazek
Zalać to jednym litrem spirytusu i 9 litrami wody. zmontować sprzęt- może być kolumna z wypełnieniem lub bez. Nie ma to żadnego znaczenia. Zawór odbioru otwarty na max, bo ani stabilizacji ani powrotu flegmy nie będziemy robić. Odbieramy szybko ok 1.3 litra cudownie aromatycznego alkoholu o mocy ok 60%. Tak uzyskany destylat dodajemy do soku.
Rozcieńczamy 1 litr spirytusu 0.5 l wody i też dodajemy do całości. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do rozwarstwienia. Wężykiem spuszczamy "środek" a osad z dna i kożuch z wierzchu filtrujemy. Całość ponownie filtrujemy. Np. przez płótno. Dodajemy cukier i odstawiamy na kilka dni, jeżeli na dnie wytrąci się osad ściągamy płyn wężykiem a osad filtrujemy przez płótno lub filtr od kawy.

Życzę smacznego!

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-03-27, 17:45

Bardzo ciekawy przepis, powiedz tylko po co ten worek? :brawo
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2011-03-27, 20:49

Przy wsadzie "do pełna" drobiny owoców właziły w wypełnienie. Uszyłem więc worek i problem znikł. Przy tak małym wsadzie, pewno nic by się nie stało, ale przyzwyczajenie pozostało.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-03-27, 23:36

Nie wiem czy dobrze smakuje , ale lubię przepisy które są zarezerwowane dla ,,alchemików" , ja zawsze myślałem , że ty ten worek z owocami po nalewkach podwieszasz, na to uszczelka i przykręcasz kolumnę , bałem się , że popsuję uszczelkę , a może nieszczelności i zbierałem wszystkie owoce w ogromny szklany dymion , co nie było dobrym pomysłem :oops: ale szczelnym na kilka lat :mrgreen:

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2011-03-28, 19:59

Rzeczywiście, owoce po nalewkach, jeżeli ich jest dużo, też ładuję w worek i do kega. Tylko zalewam cienkim winkiem, lub cukrówką. Gotuję wtedy zwyczajnie, aby uzyskać spirytus.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości