Strona 1 z 1

Duch Puszczy

: 2011-06-21, 20:30
autor: OLO 69
Witam,
Interesuje mnie procedura wytwarzania "Ducha Puszczy".
To taki bimber produkowany na Podlasiu.
Robił ktoś takie cudo?
Pozdrawiam.

: 2011-06-21, 20:44
autor: Legion
Robić nie robiłem ale ostatnio bardzo często miałem okazję pić.
Mam jeszcze chyba 2 częściowo wypite butelki z 2 różnych źródeł i muszę przyznać że pije się to ze smakiem.
Do ostatniej butelki dostałem jeszcze szyneczkę wędzoną w pończosze.
Szynka i Duch puszczy od jednego producenta.

: 2011-06-21, 20:56
autor: wlasti
A czym się to charakteryzuje???

[ Dodano: 2011-06-21, 23:23 ]
Po szybkim rekonesansie mogę tak zgrubnie zawyrokować -
bimber jak bimber - a to co na zdjęciach policyjnych widać z tamtych okolic -
to jest najgorszy rodzaj potstila z garnka lub kany -
niestety produkowany na sprzedaj - tanio i szybko -
no ja bym tego nie kupił... -

co innego rarytasiki robione dla siebie :)
jeden z najlepszych piłem u męża kuzynki w Augustowie

mniam - robiony z winogron - dla siebie powoli... - mniam :)

: 2011-06-23, 12:42
autor: pols34
Witam bimber jak bimber ale ta szynka w ponczosze :) przeciesz sznurek i siatak do szynki sa ogólnie dostępne a tu jakas ponczocha :shock: .Pozdrawiam

: 2011-06-24, 08:38
autor: starowar
olo 69 pisze:Panowie,
A Duch Puszczy czeka na przepis.
Naprawdę nikt nie wie z czego się to robi?
Pozdrawiam.
Jeden z dawnych przepisów
mąka z pszenżyta 1200
zacieranie bez enzymów
drożdże piekarnicze
kocioł płaszczowy opalany drewnem
i wężownica podgrzewająca wodę do zacierania

: 2011-06-28, 08:06
autor: mlody
Olo69
Wiem tylko tyle że musimy mieć wspólnych znajomych. Ostatnio kolega przywiózł trochę tego wynalazku z okolic Białej Podlaskiej i też pytał o przepis niestety ja go nie znam. Wiem tylko od niego że do zaprawki dodają ziele angielskie wie bo znalazł w wódce, tyle ja wiem i więcej nie pomogę.
Pozdrawiam
Rafał

: 2011-09-21, 12:42
autor: boras
Post co prawda stary mocno ale może się przyda:

Duch puszczy (przepis pochodzi z Hajnówki)

½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików
3 suszone śliwki pokrojone
3 duże łyżki stołowe cukru
Skórka z ½ pomarańczy
Odstawić na 1 tydzień przecedzić i wychlać;)

: 2011-09-21, 14:59
autor: Citizen Kane
@ ^^^

Zaprawka jak się patrzy do ukrycia 'bimbrowatości' trunku :?