Wódka czysta

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
sadkrak
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-10-04, 09:26

Wódka czysta

Post autor: sadkrak » 2011-06-24, 11:54

Pochwalę się moim przepisem który stosuje juz od roku .
Spirytus 94-96 5 litrów rozrabiam z 5 litrami wody Zywiec Zdrój (niegazowana - ta jest najlepsza ,nie plami ,nie białkuje ,ma dobry smak ) kosztuje ok 5-6 zl ,następnie dodaję do tego 0,8 l Spraita i do baniaka szklanego (nie zakrywać korkiem przez 5 godzin ,niech bąbelki ze spraita odgazują) . Dosypuje do niego rozdrobnionego węgla drzewnego w proporcji ok.0,5 litra na litr alkocholu.Zostawiam to na 10 dni w piwniczce .Pożniej zlewam do naczynia i jeszcze raz filtruje prze filtr z węgla aktywnego i a na koncówkę rurki wkladam papierowy filtr z maski przeciwpyłowej (zatrzymuje o drobne drobne osady weglowe )do picia wódkę należy zamrozić tak by butelka by oszroniona a trunek mocno zmrożony.
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 11:23 przez sadkrak, łącznie zmieniany 1 raz.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: wódka czysta

Post autor: pluton » 2011-06-26, 18:22

sadkrak pisze:...Spirytus 94-96 5 litrów rozrabiam z 5 litrami wody Zywiec Zdrój ... jeszcze raz filtruje prze filtr z węgla aktywnego ...do picia wódkę należy zamrozić tak by butelka by oszroniona a trunek mocno zmrożony.
1) do jakiej mocy rozcieńczasz ?
2) po co węgiel ? destylacja(rektyfikacja) nie oczyszcza dostatecznie ?
3) jak mocno zmrozisz, to nawet przedgony smakują :)

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2011-06-26, 20:43

Zgadzam się, że nawet zamrożone przedgony mogą smakować, ale coraz szybciej się po nich ściemnia. Tak na poważnie to też nie jestem fanem mocno schłodzonej wódki, lubię na przykład herbatką z prądem, żadnego dziadostwa nie można dolać.

sadkrak
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-10-04, 09:26

Post autor: sadkrak » 2011-09-01, 12:36

rozcienczam do 43% ,bardzo delikatny smak ,nie grzyzie ,nie drażni ,jak zmrożona to wydaje się iż prawie woda ,nie ma kaca,nie boli glowa na dzień następny

[ Dodano: 2011-09-01, 12:40 ]
rektyfikacja na poziomie 78,3-78,6 zawsze trzymam temperature dokladnie ,nie bawie się w odbiory pozostałych frakcji ,kolumna 140 cm (wypeł.ceramiczne) nawet przy mocno oczyszczonym wsadzie daje zapach lekko owcowy,węgiel powoduje zdecydowanie złagodnienie i smaku i zapachu

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości