Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
cichy
- 40%
- Posty: 72
- Rejestracja: 2007-11-26, 18:45
Post
autor: cichy » 2011-08-06, 10:55
Trafiłem na jeżyny no i nie mogłem sobie odmówić nazbierania na nalewkę nawet za cenę podrapanych rąk mimo ostrożnego zrywania. Teraz urobek stoi w słoju i podziwiam jego piękny ciemno- czerwony kolor.
-
macius
- 40%
- Posty: 53
- Rejestracja: 2010-12-05, 12:40
Post
autor: macius » 2011-08-06, 11:21
Interesujące... Ja np lubię patrzeć jak trawa rośnie...
Może napiszesz coś o przepisie? Czy poprostu zalałeś spirem?
-
cichy
- 40%
- Posty: 72
- Rejestracja: 2007-11-26, 18:45
Post
autor: cichy » 2011-08-06, 19:19
Przepis jest prosty. Jagody zasypuję cukrem do czasu aż zaczną puszczać sok, potem zalewam bimberkiem takim na 45-50 gradusów ( nigdy spirytusem) no i czekam miesiąc- dwa, czasami dłużej na zlewanie. Tak na tydzień przed zlewaniem dodają kawałek kory cynamonu, ze dwa- trzy goździki i całą lub kawałek laski wanilii zależnie od tego ile mam nalewki. Z przyprawami nie spieszę się bo nie chcę aby przebijały smak jeżyn tylko gdzieś tam na języku czuć ich delikatny smak.
-
teqton
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2011-07-25, 16:18
- Lokalizacja: Żyrardów
Post
autor: teqton » 2011-08-08, 13:21
Nie żebym się czepiał
Ale jak najpierw piszesz że zasypujesz jagody cukrem, a potem piszesz o smaku jeżyn
-
cichy
- 40%
- Posty: 72
- Rejestracja: 2007-11-26, 18:45
Post
autor: cichy » 2011-08-11, 00:37
teqton pisze:Nie żebym się czepiał
Ale jak najpierw piszesz że zasypujesz jagody cukrem, a potem piszesz o smaku jeżyn
jedno nie wyklucza drugiego. Czy zbierając jagody nie próbujesz jaki mają dobry smak?
-
teqton
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2011-07-25, 16:18
- Lokalizacja: Żyrardów
Post
autor: teqton » 2011-08-11, 10:01
Chodzi mi o to że jagody to jagody, a jeżyny to jeżyny. Dwa różne owoce
-
kuba
- 50%
- Posty: 131
- Rejestracja: 2006-07-20, 21:29
Post
autor: kuba » 2011-08-25, 17:17
No niekoniecznie. Jagoda to owoc wielu roślin. Na botanice się nie znam ale chodzi o brak osłonki nasionka. Agrest, winogron i borówka to też jagody a popularnie nazywana przez nas jagoda to jagoda czarna. W angielskim jagoda to berry i w nazwie tych owoców występuje często końcówka -berry.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość