Jeżyny

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Jeżyny

Post autor: cichy » 2011-08-06, 10:55

Trafiłem na jeżyny no i nie mogłem sobie odmówić nazbierania na nalewkę nawet za cenę podrapanych rąk mimo ostrożnego zrywania. Teraz urobek stoi w słoju i podziwiam jego piękny ciemno- czerwony kolor.

Awatar użytkownika
macius
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2010-12-05, 12:40

Post autor: macius » 2011-08-06, 11:21

Interesujące... Ja np lubię patrzeć jak trawa rośnie...
Może napiszesz coś o przepisie? Czy poprostu zalałeś spirem?

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Post autor: cichy » 2011-08-06, 19:19

Przepis jest prosty. Jagody zasypuję cukrem do czasu aż zaczną puszczać sok, potem zalewam bimberkiem takim na 45-50 gradusów ( nigdy spirytusem) no i czekam miesiąc- dwa, czasami dłużej na zlewanie. Tak na tydzień przed zlewaniem dodają kawałek kory cynamonu, ze dwa- trzy goździki i całą lub kawałek laski wanilii zależnie od tego ile mam nalewki. Z przyprawami nie spieszę się bo nie chcę aby przebijały smak jeżyn tylko gdzieś tam na języku czuć ich delikatny smak.

teqton
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-07-25, 16:18
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: teqton » 2011-08-08, 13:21

Nie żebym się czepiał :D Ale jak najpierw piszesz że zasypujesz jagody cukrem, a potem piszesz o smaku jeżyn :D :P

cichy
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2007-11-26, 18:45

Post autor: cichy » 2011-08-11, 00:37

teqton pisze:Nie żebym się czepiał :D Ale jak najpierw piszesz że zasypujesz jagody cukrem, a potem piszesz o smaku jeżyn :D :P
jedno nie wyklucza drugiego. Czy zbierając jagody nie próbujesz jaki mają dobry smak? :P

teqton
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-07-25, 16:18
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: teqton » 2011-08-11, 10:01

Chodzi mi o to że jagody to jagody, a jeżyny to jeżyny. Dwa różne owoce :P

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2011-08-25, 17:17

No niekoniecznie. Jagoda to owoc wielu roślin. Na botanice się nie znam ale chodzi o brak osłonki nasionka. Agrest, winogron i borówka to też jagody a popularnie nazywana przez nas jagoda to jagoda czarna. W angielskim jagoda to berry i w nazwie tych owoców występuje często końcówka -berry.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości